Fransa’nın yeni Avrupa Bakanı Benjamin Haddad, yeni kurulan sağ eğilimli hükümetinin Brüksel’i “düzensiz göçü” durdurma konusunda daha sert davranmaya zorlayacağını söyledi.
ABD’li düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nin eski yöneticisi ve Emmanuel Macron’un partisi Rönesans’ın milletvekili Haddad, yeni görevine başlamasından bu yana basına verdiği ilk mülakatta POLITICO’ya konuştu.
Haddad, yeni Avrupa Komisyonu döneminin, AB’nin göç kurallarını sıkılaştırma çabalarının “bir sonraki adımına ilişkin müzakerelere başlamak” için bir fırsat sunduğunu söyledi.
Haddad, “Her yerde, tüm ülkelerimizde, sol-sağ ayrımının ötesinde, vatandaşlarımızdan göçümüzü kontrol altına almak için güçlü bir talep var. Bu sınırlarımızı kapatmak anlamına gelmiyor, topraklarımızda kalacak kriterleri seçmek ve kalmaması gerekenleri sınır dışı edebilmek anlamına geliyor,” ifadelerini kullandı.
Dış yardım ve Kuzey Afrika ile yeni ortaklıklar gündemde
Yeni bakan, Fransa’nın tam olarak ne gibi değişiklikler istediğini açıklamaktan kaçındı fakat “tabuların olmaması” gerektiğini söyledi.
Haddad vize politikaları, dış yardım ve Kuzey Afrika ülkeleriyle “daha iddialı ortaklıklardan” izlenecek potansiyel yollar olarak bahsetti.
Ayrıca AB üye ülkeleri arasında “birlik” ve Yunanistan ve İtalya gibi Avrupa’nın sınırlarının ön cephesinde yer alan ülkelere yardım edilmesi gerektiği konusunda ısrar etti ve “Birlikte hareket etme sorumluluğumuz var,” dedi.
Haddad, AB Göç ve İltica Paktında yer alan tedbirlerin hayata geçirilmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğini fakat Brüksel’in, Paris de dahil olmak üzere daha sert tedbirler isteyen ülkeleri de göz ardı etmemesi gerektiğini söyledi.
“Yasa dışı göç” ile mücadele, yeni Fransa Başbakanı Michel Barnier’nin hükümetinin temel odak noktası olarak belirdi.
Barnier, muhafazakâr Les Républicains (LR) ve Macron’u destekleyen “merkez” koalisyon tarafından destekleniyor fakat kabinesinin ayakta kalabilmesi için Marine Le Pen’in liderliğini yaptığı sağcı Ulusal Birlik’in (RN) güvensizlik oylamasına destek vermemesi gerekiyor.
Geçtiğimiz hafta, katı bir muhafazakâr olan yeni İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, “artık geçerli olmayan Avrupa mevzuatını gözden geçirmek için göç konusunda daha sert bir tepki isteyen[AB] ülkeleriyle bir tür ittifak” çağrısında bulunmuştu.
Fransa şu ana kadar daha sert tedbirler için bastıran AB ülkeleri arasında yer almamış olsa da Retailleau ve Haddad’ın yorumları “şahin çizgiye” yaklaştığını gösteriyor.
AB’nin eski Brexit baş müzakerecisi Barnier, geçtiğimiz pazar günü Fransa’nın göç konusunda daha sert bir tutuma ihtiyacı olduğunu savunmuş ve düzeltmelerin yeni mevzuat yerine “pratik önlemler” yoluyla gelebileceğini söyledi.