AVRUPA

Fransa’nın yeni başbakanı Gabriel Attal 

Yayınlanma

Fransa’da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talebiyle Başbakanlık görevinden ayrılan Elisabeth Borne’un yerine 34 yaşındaki Gabriel Attal geldi.

Macron’un 24 Nisan 2022’de yeniden seçilmesinden bu yana Başbakanlık görevini yürüten Borne, istifa mektubunda Macron’un kendisine ‘yeni bir başbakan atama arzusunu’ bildirdiğini yazmış ve istifasının kendi kararı olmadığını öne sürmüştü.

Parlamentoda mutlak çoğunluğa sahip olmadığı için zorlu bir görev sürecinden geçen Borne, geçen yaz emeklilik yasası tasarısını meclise getirdiğinde haftalar sürecek işçi eylemleri ile boğuşmuş, en nihayetinde Fransa Anayasasının 49.3 maddesini kullanarak parlamentoyu atlatarak yasayı geçirmişti.

Son olarak Borne, tartışmalı göç yasasında muhafazakâr Les Républicains ile sağcı Ulusal Birlik’e taviz vermekle suçlanmıştı. Aralık ayında meclisten geçen yasa ile birlikte Marine Le Pen ‘ideolojik zafer’ ilan etmişti. Yasa hükümetin yabancıları sınır dışı etme yetkisini güçlendiriyor.

Macron’un önünde zorlu bir yıl var

Yeni Başbakan Gabriel Attal, görevi üstlenmeden önce Borne kabinesinde Milli Eğitim ve Gençlik Bakanı idi. Fransa’nın en genç başbakanı olarak tarihe geçen Attal ayrıca ülkenin ilk açık eşcinsel başbakanı.

Macron, cumhurbaşkanlığının son üç yılı için ekibini tekrar toplamaya çalışırken, bu hafta daha geniş bir kabine değişikliği bekleniyor. Bu sene Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Le Pen’in Ulusal Birlik’ine karşı kaybetmesi durumunda Macron için işler daha da kötüleşecek.

Muhafazakâr Le Figaro gazetesi, Borne’un ‘her zamankinden kırılgan’ bir siyasi mahalden ayrıldığını söyledi ve “Tepedeki bir yüzü değiştirmek genel resmi değiştirmez,” diyerek Borne’un halefi Attal’ın ‘parçalanmış bir ulusu birleştirme’ görevi de dahil olmak üzere ‘ezici bir siyasi acil durum yığını’ ile karşı karşıya olduğunu ekledi.

Göçmen yasası Fransız meclisinden geçti: ‘Macron, Le Pen’den kopya çekti’

Gabriel Attal’ın önlenemeyen yükselişi

Emmanuel Macron’un cumhurbaşkanlığının ilk yıllarında Attal, genç Fransız lidere danışmanlık yapmak ve onu desteklemek için seçilmiş, konforlu geçmişlerden gelen bir grup iyi eğitimli gençten biriydi.

Attal, 2015 yılında hayatını kaybeden Tunus Yahudisi avukat ve film yapımcısı Yves Attal ile Odesalı Ortodoks Hristiyanların soyundan gelen Marie de Couriss’in oğlu. Üç küçük kız kardeşiyle birlikte Paris’te büyüyen yeni başbakanın tam adı Gabriel Attal de Couriss.

İlköğretim seviyesinden itibaren İngilizce derslerinin zorunlu olduğu 6. bölgede, Paris’te siyaset ve sanat alanında yüksek profilli ebeveynlerin tercih ettiği özel okul olan École Alsacienne’de eğitim gördü. Daha sonra prestijli Sciences Po Üniversitesi’nde okudu ve halkla ilişkiler alanında yüksek lisans yaptı.

2006 yılında Sosyalist partiye katıldı ve 2007 seçimlerinde başkan adayı Ségolène Royal’i destekledi.

2012 yılında, sınıf arkadaşlarından birinin annesi olan dönemin sağlık bakanı Marisol Touraine’in ofisinde yaşadığı kısa süreli iş deneyimi, 23 yaşında bakanlıkta tam zamanlı bir işe yol verdi.

2016 yılında, Macron’un daha sonra La République En Marche (LREM) olan yeni siyasi partisi En March’a katılmak için Sosyalist Parti’den ayrıldı.

The Guardian’a göre son on yılda, Attal’ın siyaseti ‘merkez sol’dan ‘merkez sağ’a kaymış görünüyor. 2018’de, ulusal demiryolu şirketi SNCF’deki grevlere yanıt olarak, Fransa’nın ‘grev kültüründen çıkması’ gerektiğini söylemiş ve eğitim sistemindeki değişiklikleri protesto eden öğrencileri ‘bencil bobolar (burjuva Bohemler)’ olarak suçlamıştı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version