G20 ülkeleri, küresel yönetişim kurumlarında kapsamlı reform ihtiyacını kabul ederek, BM, DTÖ ve uluslararası mali yapıda değişiklik çağrısında bulunacak.
Bloomberg‘in taslak bildiriye dayandırdığı haberine göre, G20 ülkeleri Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) reform yapılması konusunda mutabakata vardı. Çağrı, önümüzdeki hafta gerçekleşecek birliğin dışişleri bakanları toplantısında gündeme getirilecek.
Ajansın aktardığına göre G20 ülkeleri, yaklaşık 80 yıl önce oluşturulan küresel yönetişim kurumlarını modernize etmek için ilk kez resmi olarak ortak bir çaba gösterme kararı alacak.
Toplantıda açıklanması beklenen taslak bildiride, “Birleşmiş Milletler, Bretton Woods kurumları ve Dünya Ticaret Örgütü’nün acilen reforma ihtiyaç duyduğuna dair artan bir farkındalık var,” ifadesi yer alıyor.
Habere göre bildirdi, G20 tarafından BM, uluslararası mali yapı ve çok taraflı ticaret sistemi olmak üzere üç alanda kabul edilen reformları detaylandırıyor.
Özellikle BM Güvenlik Konseyi’nin üye sayısının artırılması öneriliyor. Uluslararası mali yapı bağlamında G20, yoksullukla mücadele ve küresel sorunların çözümü için gelişmekte olan ülkelere yönelik fonların artırılması çağrısında bulunuyor ve bu ülkelerin karar alma mekanizmalarındaki temsilinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Geçen yıl Hindistan’da düzenlenen G20 zirvesinin katılımcıları da DTÖ’de reform yapılması çağrısında bulunmuştu. Bildirgeye göre G20 liderleri, DTÖ’nün ‘tüm işlevlerini iyileştirmek’ ve 2024 yılına kadar ‘tüm üyeler için erişilebilir, kapsamlı ve iyi işleyen bir anlaşmazlık çözüm sistemi’ kurmak için reform ihtiyacını yeniden teyit etmişti.
Daha sonra Hindistan Başbakanı Narendra Modi, G7 toplantısında BM’nin çatışmaları önlemede başarısız olduğu gerekçesiyle reforme edilmesi gerektiğini dile getirmişti. Kremlin ise daha sonra örgütün reformuna ilişkin kararların genel bir mutabakatın ürünü olması gerektiğini vurgulamıştı.