İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uzun zamandır görüş ayrılıkları yaşadığı Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden aldı.
Gallant’ın yerine Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın yeni Savunma Bakanı olarak atanırken Katz’ın görevini ise Netanyahu’nun eski rakibi, yeni müttefiki Gideon Saar’ın dolduracağı kaydedildi.
Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan Gallant’ın görevden alınmasına ilişkin açıklamada, Netanyahu’nun “(Gallant ile) Aramızdaki güven sarsıldı. Çok kez aramızdaki boşluğu kapatmaya çalıştım ama bu daha da genişledi” ifadesi dikkati çekti.
Netanyahu, kararı sonrası yayımladığı görüntülü mesajda ise Gazze Şeridi’ne saldırıların ilk aylarında Gallant ile arasında “güven olduğunu” belirterek, “Ancak son aylarda benimle Savunma Bakanı arasındaki bu güven kırıldı” dedi. Netanyahu, Gazze’ye yönelik saldırıların idaresine ilişkin Gallant ile anlaşamadıklarını ve Savunma Bakanı’nın kabine kararlarını “ihlal eden kararlar ve açıklamalar” yaptığını savundu.
Savunma Bakanı’na yönelik eleştirilerini sürdüren Netanyahu, Gallant’ı “dolaylı olarak İsrail’in düşmanlarına yardım etmekle” suçladı.
Görevden alınma kararı sonrası Gallant, istifa mektubunu Netanyahu’ya sundu.
Netanyahu, Mart 2023’te “Yargı reformu” girişimini kamuoyu önünde açıkça eleştirmesi nedeniyle Gallant’ı görevden alma teşebbüsünde bulunmuştu. Ancak ülke genelindeki yoğun protestolar nedeniyle Netanyahu bu kararından geri adım atmıştı.
Aşırı sağcı Bakan’dan Netanyahu’ya destek
İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Netanyahu’nun, Gallant’ı görevden alması kararına destek verdi.
Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett ise Netanyahu hükümetini “devlete ve askerlerine karşı çalışan çılgın ve hasta yönetim” olarak nitelendirdi.
Muhalefet partileri de Gallant’ın görevden alınmasına tepki göstermek için halkı protestoya çağırdı.
Öte yandan Gallant’ı görevden almasını protesto için Tel Aviv, Batı Kudüs ve Hayfa’da sokaklara dökülen binlerce İsrailli Netanyahu’dan istifasını talep etti.
“Önümüzdeki yıllarda pişman olacağız”
Protestoların merkezi, başkent Tel Aviv’de yer alan, Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemelerine karşı yapılan gösterilerde sembolleşen, polisin demir bariyerlerle kapattığı Kaplan Caddesi oldu. Protestoculardan İftak Brill, “Başbakan’ın Gallant’ı kovmasının savaşı uzatmak ve hükümetin izlediği tamamıyla yıkıcı politikayı sürdürmek için olduğu herkesçe çok açık” dedi. Brill, “Son bir yıldır, hükümetten ve kendisinden iyi bir şey çıkmayacağını fark ettik. Gazze’de esir tutulanlardan bazılarını şahsen tanıyorum ve İsrail Başbakanı’nın kendisi onları serbest bırakmaya yönelik her türlü girişimi engelledi” ifadelerini kullandı.
Fotoğraf: Saeed Qaq/AA
ABD Başkanı Joe Biden dahil pek çok ülkeden esir takası anlaşmasını imzalaması yönünde baskı yapıldığını hatırlatan İsrailli, ancak Netanyahu’nun tüm bu girişimleri engellediğini savundu. “Ülkenin geleceği konusunda pek iyimser değilim. Gazze’de şu anda olanlardan gerçekten çok endişeliyim” diyen Brill, şunları kaydetti: “Hamas ile savaş esnasında anne babasının evi yıkılmış biri olarak konuşuyorum, İsrail’in şu an Gazze’de yaptıklarını görüyoruz ve bu çok çok kötü bir yere gidecek yani önümüzdeki yıllarda pişman olacağız.”
“Netanyahu, düşmanlarımıza çok büyük bir hediye verdi”
İsrail ordusunda daha önce görev aldığını belirten Kaplan Caddesi’ndeki göstericilerden Şahul Navon da “(Gallant’ı görev almasıyla) Netanyahu, düşmanlarımıza çok büyük bir hediye verdi” diye konuştu. Netanyahu’nun ülkeyi otoriterliğe sürüklediğine dikkati çeken Navon, göstericilerin “Netanyahu’nun çılgınlığını durdurmak için” sokaklara indiğini söyledi.