ASYA

Güney Kore on yıl sonra askeri güç gösterisi yaptı

Yayınlanma

Güney Kore salı günü başkentinin göbeğinde nadir görülen bir askeri güç gösterisi gerçekleştirdi. Aralarında ABD servis üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 7,000 asker Seul’ün merkezindeki sokaklarda yürüdü. Kamuoyuna göre, “Güç Yoluyla Barış” sloganı altında yapılan bu gösteri mevcut yönetimin güvenlik odaklı duruşunu ve ülkenin silah ihracatçısı olarak artan statüsünü vurguladı.

Ülke, 75. Silahlı Kuvvetler Günü’nü kutlarken Seul’deki simgesel Gwanghwamun Meydanı yakınlarında yaklaşık iki kilometrelik bir yol kapatıldı. On yıldan bu yana ilk kez düzenlenen geçit töreninde tanklar gibi donanımlar yer aldı ve binlerce asker sloganlar atarak yürüdü.

Güney Kore en son 2013 yılında bir askeri geçit töreni düzenlemişti.

Kuzey Kore’ye gözdağı

Geçit töreni, Kuzey Kore liderinin bir uzay üssünü ziyaret ettiği ve Moskova’nın nükleer kapasiteli stratejik bombardıman uçaklarını ve hipersonik füzelerini incelediği Rusya ziyaretinden sadece bir hafta sonra gerçekleşti.

Etkinlik, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un ülkesinin birincil güvenlik tehdidi olarak gördüğü Kuzey Kore’ye uyarıda bulunduğu konuşması ile başladı. Yoon, Seul’ün güneyindeki bir hava üssünde yaptığı konuşmada, Pyongyang tarafından herhangi bir nükleer silah kullanımının ülkesinin ve ana müttefiki ABD’nin “Kuzey Kore rejimine son vermesine” yol açacağını söyledi.

Geçen yıl göreve geldiğinden bu yana Yoon, Kuzey Kore’nin yarattığı tehdidi gerekçe göstererek Güney Kore’nin kendisini korumak için askeri gücünü artırması gerektiğini vurguluyor.

Sol eğilimli Başkan Moon Jae-in yönetimindeki bir önceki yönetim, Güney Kore’nin saldırgan görünebilecek ya da Kuzey ile gerilimi artırabilecek eylemlerden kaçınması gerektiği düşüncesiyle bu tür etkinlikleri daha sade bir şekilde kutlamıştı.

Silah ihracatını artırma sözü

Yoon’un ofisine göre geçit törenine yaklaşık 6,700 asker katıldı ve 340 parça askeri teçhizat yer aldı. Başkanlık ofisi yayınladığı bir haber bülteninde salı günü sergilenen Hyunmoo füzeleri, L-SAM füze önleyicileri ve hafif silahlı helikopterler de dahil olmak üzere en gelişmiş ekipmanlardan bazılarını ayrıntılı olarak açıkladı.

Yoon ayrıca Güney Kore’nin silah ihracatçısı olarak artan statüsüne dikkat çekerek salı günü sergilenen malların ülkenin bir silah üreticisi olarak yükselişini sağlayan bilim ve teknolojiyi gösterdiğini söyledi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne göre ülke 2021 yılı itibariyle dünyanın en büyük sekizinci savunma ihracatçısı konumunda. Hükümet, ekonomik büyümenin motoru olarak ve kendi güvenliği için silah ihracatını artırma sözü verdi.

Foto: Ahn Seong-bok

Çok Okunanlar

Exit mobile version