AVRUPA

Gürcistan’dan protestolar: Polis müdahalesinde 150 gözaltı

Yayınlanma

Gürcistan’da, hükümetin Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerini askıya alma kararına karşı dördüncü gün üst üste düzenlenen protestolarda on binlerce kişi sokaklara dökülürken, Başbakan Irakli Kobahidze erken seçim çağrılarını geri çevirdi.

Ülke 26 Ekim’de yapılan ve AB yanlısı muhalefetin hileli olduğunu iddia ettiği parlamento seçimlerinden bu yana siyasi çalkantılarla karşı karşıya.

İktidardaki Gürcü Rüyası partisinin zafer kazandığı seçimlere yönelik tepkiler artarken, muhalefet yeni parlamentoyu boykot ediyor. Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ise seçim sonuçlarının iptali için anayasa mahkemesine başvurarak mevcut hükümeti “gayri meşru” ilan etti.

Ekim ayı sonunda yapılan parlamento seçimlerinde iktidardaki Gürcü Rüyası partisi oyların yüzde 53,93’ünü alarak çoğunluğu elde etti. Ancak AB ve ABD, idari kaynakların kullanımı, oy satın alma ve seçmenlere baskı dahil olmak üzere çok sayıda ihlal yaşandığını öne sürerek seçimleri tanımadı.

Öte yandan Gürcistan İçişleri Bakanlığı, protestolar sırasında yaklaşık 150 kişinin gözaltına alındığını duyururken, Gürcistan Genç Avukatlar Derneği bu rakamın 200 olduğunu belirtti.

Gürcistan, AB üyelik müzakerelerini 2028’e kadar askıya aldı

Polis, bazı durumlarda protestoculara sert müdahalede bulunarak plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı.

AFP’ye göre, pazar akşamı parlamento binası önünde AB ve Gürcistan bayrakları sallayan on binlerce kişi toplandı.

Bazı protestocular güvenlik güçlerine havai fişek ve taşlarla saldırırken, diğerleri parlamentonun girişindeki metal kapılara vurdu. Polis tazyikli suyla müdahale etse de kalabalığı dağıtmayı başaramadı.

Muhalefetteki Birleşik Ulusal Hareket’in lideri Levan Habeyişvili, yaklaşık 15 maskeli polis memurunun kendisine saldırdığını ancak protestocuların yardımıyla kurtulduğunu söyledi.

Gürcistan’da ‘seçim hilesi’ iddiaları Anayasa Mahkemesi’ne taşındı

Yeni seçim taleplerine ret

Muhalefetin erken seçim çağrılarına rağmen Başbakan Kobahidze, yeni bir seçimin yapılmayacağını açıkladı. Bunun yerine, iktidar partisi, büyük ölçüde sembolik bir görev olan cumhurbaşkanlığı için eski futbolcu Mihail Kavelaşvili’yi aday gösterdi.

Ancak Cumhurbaşkanı Zurabişvili, tartışmalı parlamento seçimleri yenilenene kadar görevinden ayrılmayacağını söyledi.

Zurabişvili, kendisini “ülkedeki tek meşru kurum” olarak tanımlarken, Brüksel seçim sonuçlarını tanımadığını ve “ciddi usulsüzlükler” hakkında soruşturma başlatılması gerektiğini savundu.

Eho Kavkaza‘nın aktardığına göre Zurabişvili, “Ben siyasi sürecin başında olacağım ve sizin cumhurbaşkanınız olarak kalacağım. Meşru bir parlamento yok, dolayısıyla gayri meşru bir parlamento yeni bir cumhurbaşkanı seçemez ve dolayısıyla yemin töreni de olamaz. Benim görevim, yerime meşru bir şekilde birini seçecek meşru bir parlamento oluşana kadar geçerlidir. Sizinleyim ve sizinle olacağım,” ifadelerini kullandı.

Protestolara müdahale Batı’dan tepkilere yol açtı. Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Estonya, Letonya ve Litvanya’nın Gürcistan’daki meşru protestoları bastıranlara karşı yaptırım uygulayacağını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise, protestoculara karşı “aşırı güç kullanılmasını” kınadı.

Avrupa Parlamentosu, Gürcistan seçim sonuçlarını tanımadı

Çok Okunanlar

Exit mobile version