AMERİKA

Hedefte ‘gölge filo’ var: ABD, Rusya’nın petrol endüstrisine yeni yaptırımlar getirecek

Yayınlanma

ABD Başkanı’nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Daleep Singh, Washington yönetiminin yakın gelecekte Rus petrolüne yönelik kısıtlamaları sıkılaştırmayı planladığını ve bunun da petrolün taşındığı “gölge filo” ile küresel pazardaki arz miktarına darbe vuracağını savundu.

Singh, bunun Rusya’nın “savaş makinesini” finanse etmesini zorlaştıracağını iddia etti. Carnegie Endowment düşünce kuruluşunda konuşan Singh, “Önümüzdeki altı ay ile üç yıl arasında, Rusya’nın petrol gelirlerini azaltmak istiyorsak, bu hidrokarbonlarını hedef almak için yaptırımlar ve diğer araçlar yoluyla yapılmalıdır,” dedi.

Ancak Singh, Rusya’nın askeri kapasitesini zayıflatmak için başka bir önemli alanın daha olduğunu vurguladı ve “Rusya’nın savaş makinesini durdurmak, doğrudan savaş alanına malzeme gönderen veya bu malzemelerin sevkiyatını sağlayan üçüncü ülkelerin çıkarlarını değiştirmeye bağlı,” diye ekledi.

Singh, Rusya’nın askeri teçhizat için bileşen tedarik etmesine yardımcı olan ülkeler arasında Çin, Hindistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğerlerini sıraladı. Ayrıca, Çin’in ABD yaptırımlarını “en ısrarlı şekilde ihlal eden” ülke olduğunu ifade etti.

G7 ülkeleri, Rus petrolüne varil başına 60 dolar, petrol ürünlerine ise varil başına 100 dolar tavan fiyat uyguladı. Bu kısıtlama, G7 ülkelerinden şirketlerin tavan fiyatın üzerinde satılan ürünler için nakliye hizmeti sunamayacağı anlamına geliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Moskova’nın başkalarının refahı için kendi cebinden ödeme yapmayacağını ve fiyatları sınırlayan ülkelere enerji kaynakları sağlamayacağını belirterek yanıt verdi. Putin, sözleşmelerde “doğrudan ya da dolaylı olarak tavan fiyat mekanizmasının kullanılması” halinde Rus petrol ve petrol ürünlerinin yabancı kişi ve şirketlere tedarikini yasaklayan bir kararname imzaladı.

Tavan fiyat uygulamasına ek olarak, Batı ülkeleri Rusya’nın “gölge filosuna” dönük de yaptırımlar uyguladı. Bu kapsamda 50’den fazla tanker bulunuyor. Bloomberg’e göre, bu yılın temmuz ayı başından itibaren, Rus petrolünü taşıyan düzinelerce tanker, Baltık ve Karadeniz’den Güney Kore ve Süveyş Kanalı’na kadar dünyanın dört bir yanında boşta kaldı.

İngiltere ve AB’de Rusya’nın ‘gölge filosuna’ karşı hamle

Çok Okunanlar

Exit mobile version