ASYA

Hindistan, Asyalı firmalar ile ilk yarı iletken fabrikasını kuruyor

Yayınlanma

Hindistan perşembe günü, yerel holdingler ile Japonya, Tayvan ve Taylandlı firmalar tarafından ortaklaşa geliştirilecek olan ilk yarı iletken üretim tesisini ve iki montaj birimini onaylayarak, Yeni Delhi’nin yerli çip üretimini başlatmaya yönelik programının ivme kazandığının sinyalini verdi.

Hindistan Elektronik Bakanı Ashwini Vaishnaw, düzenlediği basın toplantısında Tata Group ve Tayvanlı döküm firması Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp’un 910 milyar rupiye (11 milyar dolar) mal olması beklenen fabrikanın inşaatına üç ay içinde başlayacağını söyledi.

Başbakan Narendra Modi’nin memleketi olan Hindistan’ın batısındaki Gujarat eyaletinde inşa edilecek tesis ayda 50.000 wafer üretecek.

Grubun çip kolu Tata Electronics’in CEO’su Randhir Thakur yaptığı ayrı bir açıklamada “PSMC ile ortaklığımız 28 nanometre, 40 nm, 55 nm, 90 nm ve 110 nm dahil olmak üzere öncü ve olgun düğümlerde geniş bir teknoloji portföyüne erişim ve ayrıca yüksek hacimli üretim için işbirliği sağlıyor” dedi ve ekledi: “Küresel müşterilerimizin tedarik zinciri esnekliği gereksinimlerine hizmet edebilecek ve artan iç talebi karşılayabileceğiz.”

Grup, Hindistan yarı iletken endüstrisinin 2030 yılına kadar 110 milyar doları aşmasını ve küresel talebin yaklaşık %10’unu oluşturmasını bekliyor.

Hindistan ayrıca, kuzeydoğudaki Assam eyaletinde 270 milyar rupiye mal olacak ve günde 48 milyon çip üretecek bir montaj ve test birimi olan bir başka Tata girişimine de yeşil ışık yaktı.

Japon Renesas Electronics, Taylandlı Stars Microelectronics ve Hintli güç çözümleri sağlayıcısı CG Power, Gujarat’ta günlük 15 milyon çip kapasiteli 76 milyar rupilik bir montaj ve test birimi inşa ediyor.

Çipler otomobil, tüketici elektroniği, enerji, telekom ve savunma dahil olmak üzere bir dizi sektörde kullanılacak.

Vaishnaw, “Hindistan’ı büyük bir üretim merkezi haline getirmek ve bazı sektörlerde kendi kendine yeterli hale getirmek için Başbakan Narendra Modi bugün temel bir endüstri olan yarı iletkenler konusunda bazı büyük kararlar aldı” dedi ve Hindistan’daki yarı iletken ekosisteminin hızla gelişeceğini vurguladı.

Üretim merkezi olma hedefi

Hindistan, Pekin ve Washington arasındaki jeopolitik gerilimler artarken, küresel holdinglerin Çin dışında alternatif üretim merkezleri geliştirmeye yönelik ortak çabalarından faydalanmayı umuyor. Modi hükümeti bu değişimden faydalanmak ve Hindistan’ı 5 trilyon dolarlık bir ekonomi haline getirmek için çok önemli olduğunu düşündüğü küresel bir üretim merkezine dönüştürmek istiyor.

Yeni Delhi, Hindistan’ı 2025 yılına kadar 400 milyar dolar ciroya sahip bir elektronik üretim merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Hükümet 2021 yılında yarı iletkenlerin yerel üretimini teşvik etmek için 10 milyar dolarlık teşviki onayladı. Uygun üretim projeleri, mağaza kurma maliyetinin yarısına kadar destek alacak.

Hindistan başlangıçta yarı iletken üretimi için, yerli metal şirketi Vedanta ve Tayvanlı fason üretici Foxconn arasındaki ortak girişimden 19 milyar dolarlık bir yatırım teklifi de dahil olmak üzere üç başvuru aldı. Teknoloji ortağı olarak İsrailli Tower Semiconductor’ı içeren ISMC adlı bir konsorsiyum 3 milyar dolarlık yatırım yapmak istediğini belirtti. Singapur merkezli IGSS Ventures da benzer bir miktar taahhüt etti. Ancak girişimlerin hiçbiri hayata geçmedi.

Foxconn o zamandan beri bir montaj birimi kurmak için yerel teknoloji firması HCL ile bağlantı kurdu, ancak girişim henüz hükümetin onayını almadı.

Hindistan’ın ilk atılımı haziran ayında ABD’li çip üreticisi Micron’un yarı iletken montaj ve test tesisi kurmak için 825 milyon dolar yatırım yapacağını açıklamasıyla gerçekleşti.

Vaishnaw perşembe günü yaptığı açıklamada Micron planı da dahil olmak üzere dört proje için toplam 590 milyar rupi -yaklaşık 7,1 milyar dolar- devlet desteği sağlanacağını söyledi.

Hindistan’ın küresel holdingleri Güney Asya ülkesinde üretimi artırmaya teşvik eden daha geniş kapsamlı çabaları da sonuç vermeye başladı. Apple, Tata Group ve Foxconn gibi ortakları aracılığıyla Hindistan’da iPhone üretimini arttırırken, Vietnamlı elektrikli otomobil şirketi VinFast bir fabrika kurmak için 2 milyar dolar taahhüt etti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version