Resmi veriler, Almanya’nın Hindistan’dan rafine petrol ürünleri ithalatının yılın ilk yedi ayında artığını ve bunun büyük bir kısmının yaptırımların hedefindeki Rusya’dan tedarik edilen ham petrol kullanılarak üretildiğini ortaya koydu.
Almanya, ocak ve temmuz ayları arasında Hindistan’dan 451 milyon avro (480 milyon dolar) hacminde petrol ürünü satın aldı.
Ulusal istatistik kurumu Destatis, bu rakamın bir önceki yılın aynı döneminde harcanan 37 milyon avroya kıyasla yüzde 100’ün üzerinde bir artışa tekabül ettiğini belirtti.
Şubat 2022’de Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinin ardından Rusya, Hindistan’ın önde gelen petrol tedarikçilerinden biri haline gelmişti.
Kurum, Hindistan’ın Almanya’ya yakıt ihracatının ‘ağırlıklı olarak dizel veya kalorifer yakıtı üretiminde kullanılan gaz yağları’ olduğunu kaydederek bu ürünlerin ham petrolden elde edildiğini ve BM Comtrade veri tabanına göre, çatışmaların başlangıcından bu yana ‘Hindistan’ın Rusya’dan büyük miktarlarda ham petrol ithal ettiğini’ ifade etti.
Batılı ülkeler çatışmalar nedeniyle Rusya’ya, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’dan deniz yoluyla petrol sevkiyatına ambargo koyması da dahil olmak üzere bir dizi yaptırım uygulamıştı.
Geçen yılın ortalarında ise AB, G7 ortaklarıyla birlikte dünyanın diğer bölgelerine ihraç edilen Rus ham petrolünde varil başına 60 dolarlık tavan fiyat üzerinde mutabık kalmıştı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, mayıs ayında kaleme aldığı makalesinde Hindistan’ın Rus ham petrolünden ürettiği akaryakıtı Avrupa’ya ihraç etmesini eleştirerek “Biz AB olarak Rus petrolü almıyoruz ama bu Rus petrolünün başka bir yerde rafine edilmesiyle elde edilen dizeli satın alıyoruz. Bu da yaptırımlarımızı delme etkisi yaratıyor,” demişti.
Borrell, ‘tüm bunların ahlaki meseleleri de gündeme getirdiğini’ sözlerine eklemişti.