2023’te küresel ekonominin nasıl bir seyir izleyeceğine dair açıklamalarda bulunan IMF Başkanı Kristalina Georgieva, karamsar bir tablo çizdi.
Küresel ekonominin motor güçleri ABD, Avrupa ve Çin’in zayıflayan ekonomik aktivitelerle karşı karşıya olduğunu savunan Georgieva, yeni yılın bir öncekine göre daha zorlu geçeceğini öngördü.
CBS’e konuk olan IMF şefi, Çin’e dikkat çekerek, “Son 40 yılda ilk kez Çin büyümesi 2022 yılında dünya büyümesi ile aynı seviyede veya onun altında olacak,” dedi.
Georgieva, gevşetilen önlemlerin sonucu olarak COVID-19 enfeksiyonlarındaki artış nedeniyle ekonominin daha da zarar göreceği ve bunun bölgesel ve küresel ekonomiyi de peşinden sürükleyeceğini ileri sürdü.
ABD ekonomisinin ise ‘dirençli’ olduğunu savunan IMF Başkanı, bu ülkenin resesyondan kurtulabileceğini söyledi. Eski Avrupa Komisyonu Başkanı’na göre bu sene dünya ekonomisinin üçte biri resesyona girecek. Avrupa Birliği’nin ise yarısı resesyonda olacak.
IMF şefine göre gelişmekte olan piyasalar resesyondan en çok etkilenecekler arasında yer alıyor. Bunun nedeni ise faizlerin yükselmesi ve doların değerlenmesi.
ABD’deki işgücü piyasasının hâlâ hayli güçlü olduğunu kaydeden Georgieva, bunun Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonla mücadele amacıyla faiz yükseltme politikalarını daha uzun süre sürdürmesine neden olacağını belirtti.
Pandemi zamanı paranın bir hayli ucuzladığını ve hükümetlerin halklarına yardımcı olmak için borçlandığını söyleyen IMF Başkanı, bunun artık doğru olmadığını ve hükümetlere ‘bütçelerine odaklanma’ tavsiyesi verdiklerini vurguladı.