Uluslararası Para Fonu (IMF) yönetim kurulu, dört yıllık 15,6 milyar dolarlık kredi programının dördüncü gözden geçirmesinin tamamlanmasının ardından Ukrayna bütçesini desteklemek üzere 2,2 milyar dolar tahsis edilmesini onayladı.
Reuters ajansının aktardığına göre IMF’den yapılan açıklamada, Ukrayna’nın Genişletilmiş Fon Kolaylığı programı kapsamındaki performansının zorlu ortama rağmen güçlü olmaya devam ettiği, sayısal hedeflere ulaşıldığı ve yapısal kriterlerin zamanında ya da çok az bir gecikmeyle uygulandığı belirtildi.
Fon, Ukrayna için 2024 GSYİH büyüme tahminini nisan ayındaki yüzde 3,2’lik tahminine kıyasla aşağı yönlü revize ederek yüzde 2,5-3,5 aralığına çekti.
Ayrıca IMF, buna Ukrayna’daki çatışmanın seyri nedeniyle tüketici ve iş dünyası duyarlılığının kötüleşmesini gerekçe gösterdi.
IMF yönetim kurulu, 21 Mart’ta Ukrayna için 880 milyon dolarlık kredi dilimini onaylamış, fonların ülke bütçesini desteklemek için kullanılacağı kaydedilmişti.
Bunun yanı sıra IMF, Aralık 2023 sonu itibariyle Kiev’in nicel performans kriterlerinin biri hariç hepsine ve gösterge niteliğindeki tüm hedeflere ulaştığını bildirmiş, Ukrayna’yı vergi geliri verimliliği kriterini karşılayamaması nedeniyle sorumluluktan muaf tutmuştu.
Yolsuzlukla mücadele için Ukrayna Gümrük Kanunu’nda değişiklik talebi
Diğer yandan IMF, Ukrayna’dan ülkedeki yolsuzlukla mücadeleyi güçlendirmek için Gümrük Kanunu’nda değişiklik yapmasını talep etti.
Bloomberg‘in haberine göre IMF’nin memorandumunda “Kiev’in gümrük operasyonlarını AB mevzuatıyla uyumlu hale getirmesi, personel bütünlüğünü güçlendirmesi ve şeffaf bir işe alım süreci başlatması gerekiyor,” ifadelerine yer verildi.
Ukrayna’nın milyarlarca dolarlık uluslararası mali yardımın ülkeye akmaya devam edebilmesi için yolsuzlukla mücadele etmesi gerektiği vurgulanan memorandumda, rüşvetle mücadele çabalarının ülkenin Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya üyeliği için de gerekli olduğuna dikkat çekildi.
Belgede, ülkenin ayrıca bütçe gelirlerini artırmak için vergi muafiyetlerini optimize etmesi, iç gelirleri harekete geçirmesi, döviz kontrollerini serbestleştirmesi, para politikasını gevşetmesi ve Merkez Bankası’nın 28,8 milyar dolar rezerv tutmasını sağlaması gerektiği ifade edildi.
Eylül ayı sonuna kadar Kiev, Ukrayna Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu (NABU) için ilk kez bir dış denetim gerçekleştirecek ve denetçiler uluslararası ortaklar tarafından seçilecek. Denetim sonuçları büronun hesap verebilirliğini ve operasyonel verimliliğini artırmak için kullanılacak.