İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) yeni bir raporuna göre Meta, 7 Ekim’de başlayan Aksa Tufanı operasyonundan bu yana Filistin yanlısı içeriklere ‘sistemli ve küresel’ bir sansür uyguluyor.
Kuruluş, 51 sayfalık sert bir raporda, Meta’nın Facebook ve Instagram’daki içerik kaldırdığı ve hesapları askıya aldığı veya kalıcı olarak yasakladığı bildirilen binden fazla örneği belgeledi ve inceledi. Şirket, gönderilerin, hikayelerin ve yorumların kaldırılması da dahil olmak üzere Filistin’i ve Filistinlileri destekleyen içeriğin ‘altı temel aşırı sansür modeli’ olduğunu tespit etti. Bunlar arasında hesapları devre dışı bırakmak; kullanıcıların başkalarının gönderileriyle etkileşim kurma yeteneğini kısıtlamak; ve HRW’ye göre, bir kişinin materyalinin görünürlüğünün ve erişiminin önemli ölçüde azaldığı ‘gölge yasaklama’ gibi uygulamalar yer alıyor.
Alıntı yapılan örnekler arasında, çoğu İngilizce olan ve tümü Filistin’e barışçıl desteği çeşitli şekillerde ifade edilen 60’tan fazla ülkeden gelen içerik yer alıyor. Raporda, HRW’nin çevrimiçi sansür örnekleri arayan kendi gönderilerinin bile spam olarak işaretlendiği belirtiliyor.
HRW, raporda, “Instagram ve Facebook’ta Filistin ile ilgili içeriğin sansürü sistemli ve küreseldir [ve] Meta’nın kendi politikalarını tutarsız bir şekilde uygulaması, Filistin ile ilgili içeriğin hatalı bir şekilde kaldırılmasına yol açmıştır,” diyor ve sorunun kökeninde ‘hatalı uygulama, içeriği denetlemek için otomatik araçlara aşırı güvenme ve içerik kaldırma üzerinde aşırı hükümet etkisi’ olduğunu savunuyor.
Meta, Guardian’a yaptığı açıklamada, insanlar için ‘sinir bozucu’ hatalar yaptığını kabul etti, fakat ‘belirli bir sesi kasıtlı ve sistematik olarak bastırdığımız imasının yanlış olduğunu’ ileri sürdü.
Meta ayrıca, İsrail ve Filistin ile ilgili konularda ‘insan hakları durum tespitini kamuya açık olarak yayınlayan dünyadaki tek şirket’ olduğunu iddia etti.