Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın son dönemde yürüttüğü yoğun diplomasi faaliyetlerini yansıtan ziyaretlerle ilgili önemli noktaları değerlendirdi.
Sözcü Keçeli, Hakan Fidan’ın 16-18 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen Münih Güvenlik Konferansı, Venezuela ve Meksika ziyaretleri ile 29 Şubat-3 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu ve müteakiben ABD ziyareti ile toplam 70’ten fazla ikili görüşme gerçekleştirdiğini ve böylelikle son bir ayda Birleşmiş Milletlere üye ülkelerin üçte biriyle görüşmüş olduğunu açıkladı.
Buna göre, Türkiye’nin son dönemde yürüttüğü diplomasi faaliyetlerinden öne çıkan başlıklar şöyle:
ABD ile terör başlığı konuşuldu
Amerika Birleşik Devletleri’ne PKK/YPG ve FETÖ’yle net mesajlar verildi. Müttefik bir ülkenin ülkemizin güvenliğini hedef alan terör örgütleriyle iş birliği yapmasının asla kabul edilemez olduğu belirtildi. Ve Türkiye-ABD stratejik ilişkilerinin daha fazla derinleşmesinin önündeki en büyük engelin ABD’nin YPG’ye vermekte olduğu destek olduğu aktarıldı. ABD ile görüşmelerde IŞİD’le mücadele konusu da ele alındı ve terörle mücadele konusunda teknik düzeyde düzenli istişareler yapılması hususunda mutabık kalındı.
Ukrayna-Rusya savaşı için barış müzakeresi çağrısı yapıldı
ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile yapılan görüşmede Ukrayna-Rusya savaşı da ele alındı. Türkiye, her iki taraf için de uygun koşullar oluştuğunda barış müzakerelerine dönülmesi gerektiğini savunuyor, bu konu Washington’da tekrarlandı. Bu başlık altında Karadeniz’deki seyrüsefer güvenliğinin sağlanması konusu da ele alındı.
Gazze’ye insani yardım formülleri
Gazze’ye deniz yoluyla yardım ulaştırılması, hava yoluyla yardım ulaştırılması seçenekleri sürekli konuşuluyor; ancak Dışişleri Sözcüsü Keçeli, “kara yoluyla ulaştırılacak bir yardımın ne nitelik ne nicelik olarak alternatifi değil. Bu bizim öznel bir değerlendirmemiz değil esasen. Birleşmiş Milletler ve bu konuda uzmanlaşmış sivil toplum kuruluşları da aynı gözlemde bulunuyorlar.” dedi. Fidan, Washington’da Amerikalılara bu yönde mesaj vererek bir an önce ateşkesin sağlanması ve bu esnada da insani yardımların en etkin, en hızlı, en sürdürülebilir bir şekilde Gazze’ye girmesi için ABD’nin İsrail üzerindeki bütün etkisini kullanmasını istedi.
Irak’ta Güvenlik Zirvesi
Aralık ayında Ankara’da Irak’la gerçekleştirilen Güvenlik Zirvesi’nin ikincisi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Iraklı mevkîdaşlarının katılımıyla 14 Mart Perşembe günü (bugün) Bağdat’ta yapılacak. Görüşmelerde güvenlik ve askerî iş birliği konuları öncelikli gündem maddesi olacak. Terörle mücadelede ortak bir anlayış geliştirilmesi ve bu doğrultuda atılabilecek somut adımlar masada olacak. Önceki güvenlik zirvesinde yayınlanan ortak açıklamada taraflar, PKK’nın her iki ülke için de ortak tehdit olduğunu vurgulamıştı. Keçeli, “PKK’nın Irak makamları tarafından bir ortak güvenlik tehdidi olarak tanımlanmasını, Irak tarafında PKK’yla mücadele azminin gelişmeye başladığının bir işareti olarak gördüklerini” belirtti.
Petrol boru hattı konusu gündemde
Irak’taki doğal gaz kaynaklarının geliştirilmesi ve bunların uluslararası pazarlara sevk edilmesi konusunda görüşmeler gerçekleştirilecek. Ayrıca Irak’taki yenilenebilir enerji alanında nasıl ortak projeler geliştirebileceği konuşulacak. Irak-Türkiye petrol boru hattı bir süredir kapalı. Türkiye, bu boru hattından sevkiyata başlanabileceğini, Türkiye açısından bir sorun olmadığını ekim ayında belirtmişti. Ancak Irak tarafının henüz sevkiyata başlanması konusunda hazır olmadığı değerlendiriliyor. Zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki dönemde Irak’a yapacağı ziyaretin de detayları ele alınacak.