Konunun basına yansımasının ardından İspanya İçişleri Bakanlığı, İsrailli bir askeri şirketle ülkenin militarize polisine mühimmat alımı için yaptığı 6,5 milyon avroluk sözleşmenin iptal edildiğini açıkladı.
İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) mensubu Fernando Grande-Marlaska’nın başında bulunduğu bakanlık kaynakları salı günü yaptıkları açıklamada, Gazze’deki çatışma devam ettiği sürece diğer İsrailli silah şirketlerinin de Madrid ile gelecekte yapılacak sözleşmelerden dışlanacağını söyledi.
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İspanyol hükümeti, Gazze topraklarında silahlı çatışmanın patlak vermesinden bu yana İsrail devletine silah satmama veya satın almama taahhüdünü sürdürmektedir,” denildi.
İçişleri Bakanlığının tepkisi, İspanya Başbakanı Pedro Sánchez’in (PSOE) ortaklarının, Cadena SER tarafından ortaya çıkarılan Guardia Civil için mühimmat alımına ilişkin bir sözleşmenin aydınlatılması için hükümetten talepte bulunmasının ardından geldi.
Tartışmalı sözleşme 21 Ekim’de Madrid tarafından 15 milyondan fazla 9 x 19 milimetre Parabellum-NATO mermisi için Guardian Homeland Security SA ile imzalanmıştı.
Hükümet sözcüsü Pilar Alegría salı günü yaptığı açıklamada, İsrail şirketine verilen ihaleden haberdar olur olmaz, bu şirketle yapılan sözleşmenin feshedilmesi için hızlı bir süreç başlatıldığını vurguladı.
İspanyol kamu yayıncısı RTVE’nin haberine göre Alegría, “İspanyol hükümetinin İsrail’den silah almama ya da İsrail’e satmama taahhüdü değişmemiştir,” dedi.
Sánchez hükümetinin küçük ortağı solcu Sumar platformu ve eski müttefiki Podemos’un yanı sıra Izquierda Unida gibi diğer sol partiler de hükümeti İsrail’e silah satışını askıya almaya çağırırken, bazıları da Madrid’in Tel Aviv ile diplomatik ve ticari ilişkilerini kesmesini istiyor.
Geçtiğimiz hafta sonu Podemos üyeleri, Madrid’in İsrail ile ilişkilerini kesmemesi halinde Sánchez’i desteklemeyi bırakma yönünde oy kullandı.
Hem Sumar ve Podemos hem de radikal sol kamptaki diğer partiler, İsrail’in 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonunun ardından Gazze’ye yönelik askeri müdahalesini “soykırım” olarak nitelendirdi ve bu da İspanya ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin ciddi şekilde bozulmasına neden oldu.
Podemos salı günü X’te, “İsrail, İspanyol askerlerinin de bulunduğu BM barış gücü askerlerine ateş açacak kadar ileri gitti. Soykırım işlenirken İspanya ve ‘Avrupa bahçesi’ hiçbir şey yapmıyor: silah ambargosu yok, ilişkileri kesmek yok,” diye yazdı.
İsrail ile ilişkiler geçtiğimiz mayıs ayında İspanya, İrlanda ve Norveç’in Madrid’in girişimiyle Filistin devletini tanımasıyla daha da gerilmişti.