Bizi Takip Edin

Ortadoğu

İsrail ordusu “yedek” kriziyle sarsılıyor

Yayınlanma

İsrail ordusu, Gazze’deki savaşa karşı çıkan yedek askerlerin yerine düzenli birlikleri görevlendirmeye başladı.

Haaretz gazetesinde yayınlanan haberde, Gazze’de savaşın sona ermesini talep eden yüzlerce yedek askerin protestoları sonrasında İsrail ordusunun, çatışma bölgelerindeki yedek askerleri düzenli askerlerle değiştirme kararı aldığı kaydedildi.

Haberde, İsrail ordu komutanlarının, “yedek askerlerin göreve olan güvensizliğinin, operasyonel planlara zarar verebileceğine” inandığı ve söz konusu komutanların “Gazze, Lübnan, Suriye ve Batı Şeria’da muharebe planlarının uygulanmasında zorluk çekeceklerinin açıkça farkına vardığı” ifade edildi.

İsrail ordusunun yedek askerlere olan bağımlılığını azaltmak amacıyla Gazze’ye düzenli birlikler göndermeye başladığı ifade edilen haberde, savaşın devam etmesine karşı bildiri imzalayan yedek asker sayısının çokluğunun İsrail ordusunu endişelendirdiğine işaret edildi.

İsrail’de Gazze savaşına karşı çıkan askerler ordudan ihraç ediliyor

Haberde, İsrail ordusunun artık Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir’in, protesto mektubunu imzalamaları üzerine yedek hava kuvvetleri personelini görevden uzaklaştırma kararının beklenenin tam tersi bir etki yaptığının farkına vardığı kaydedildi.

Haaretz gazetesinin haberinde, ordu kaynaklarının, yedek askerlerin terhis kararının doğrudan olmasa bile siyasi kademeden gelen baskı sonucu alındığını itiraf ettiği ve yedek asker krizinin kamuoyuna yansıtıldığından çok daha büyük bir hal aldığına inandığı vurgulandı.

Haberde ayrıca üst düzey askeri yetkililerin, “bu krizden doğabilecek ciddi sonuçların Başbakan Binyamin Netanyahu’ya ve Güvenlik Kabinesi’ne en kısa sürede sunulması gerektiğine” inandığına işaret edildi.

İsrail’de yedek askerlik sistemi, zorunlu hizmet sonrası sivilleşen askerlerin gerektiğinde yeniden göreve çağrılması esasına dayanıyor. Ordunun savaş ve kriz dönemlerinde insan kaynağının büyük kısmını oluşturan yedekler, İsrail’in askeri kapasitesinin sürdürülebilirliği açısından hayati önemde görülüyor.

Gazze’ye saldırıları durdurun çağrısı giderek büyüyor

İsrail Hava Kuvvetlerinden bir kısmı emekli, 1000’e yakın pilot ve yedek asker, Gazze’ye yönelik saldırıların sonlandırılması için bir bildiri yayımlamıştı.

Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar’ın Gazze’ye saldırıların sona erdirilmesini isteyen bildiriyi imzalayan askerlerin ordudan atılması yönündeki kararını onaylamıştı.

Hava kuvvetlerindeki pilot ve yedek askerlerin çağrısına, donanma, zırhlı birlikler, askeri istihbarat, askeri doktorlar, Mossad, akademisyenler ve emekli Dışişleri Bakanlığı mensuplarından da destek gelmişti.

Eski Başbakan Ehud Barak ile aralarında eski ordu komutanlarının da yer aldığı 1525 asker de esirlerin derhal evlerine dönebilmeleri için Gazze’ye saldırıların durdurulması çağrılarına destek veren bir bildiriye imza atmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, esir takası için Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların durdurulması çağrısı yapan muvazzaf ve emekli askerleri “bir avuç yabani ot” olarak nitelemiş ve lideri olduğu koalisyon hükümetini devirmeye çalışmakla suçlamıştı.

WSJ: İsrail kamuoyunun Gazze savaşına desteği azalıyor

İmza kampanyalarına önemli isimlerden destek

İsrail’de 10 Nisan’dan bu yana, askerlik hizmetine çağrılabilen yedek askerlerden emeklilere, gazilere ve eski Başbakan Ehud Barak gibi önde gelen eski liderlere kadar uzanan çok sayıda askeri personel, akademisyen ve güvenlik görevlisi tarafından Gazze’deki saldırıların sona erdirilmesi ve esirlerin evlerine döndürülmesini talep eden dilekçeler sunuluyor.

İmzacılar arasında eski Genelkurmay Başkanı Danny Halutz, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Nimrod Sheffer gibi isimler de yer alıyor.

Şu ana kadar hazırlanan dilekçelere imza atanların sayısının 10 bini bulduğu belirtiliyor.

Ortadoğu

ABD’den Suriye’ye “İran” baskısı: DMO terör örgütü ilan edilsin

Yayınlanma

ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları geçici olarak hafifletmesi karşılığında Şam’dan yerine yetirmesini istediği sekiz talepten birinin DMO olarak bilinen İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun terör örgütü ilan edilmesi olduğu ortaya çıktı.

ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları hafifletmek ve ilişkileri normalleştirmeyi değerlendirmeye almak için Şam’daki yeni hükümetten bir dizi talepte bulunduğu ortaya çıkmıştı. Ancak Al Majalla, o taleplerle ilgili belgeye ulaştığını duyurdu. Buna göre ABD, Şam’dan DMO’yu terör örgütü ilan etmesini istiyor.

Habere göre ABD’nin Suriye’den talepleri şöyle:

  • Filistinli grupların sınır dışı edilmesi ve Suriye’deki faaliyetlerine son verilmesi
  • İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) terör örgütü ilan edilmesi
  • Yabancı savaşçıların Suriye ordusunda önemli pozisyonlarda bulunmaması
  • Kimyasal silah tesislerine tam erişim sağlanması.
  • Kayıp ABD vatandaşları hakkında soruşturma yürütülmesi
  • El-Hol kampında tutulan IŞİD üyelerinin ailelerinin iadesi
  • ABD’ye Suriye topraklarından operasyonlarına devam izni verilmesi

ABD, talepler yerine getirilirse Suriye ekonomisi ve yeniden inşa için gerekli görülen yaptırım muafiyetini en az iki yıl uzatmayı vaat ediyor.

“İslami Cihad yöneticileri Suriye’de tutuklandı”

Talepler Brüksel’deki görüşmede iletildi

Reuters’a göre bu talepler ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Natasha Franceschi tarafından Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybâni’ye18 Mart’ta Brüksel’deki düzenlenen Suriye konferansının oturum aralarında iletildi. Bu görüşme Donald Trump’ın 20 Ocak’ta Beyaz Saray’a dönmesinden bu yana Şam ve Washington arasındaki ilk üst düzey doğrudan temas oldu.

Majalla’nın haberinde Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın taleplerle ilgili yanıtını Washington’a ilettiği belirtildi. Şam’ın yanıtında bazı taleplerle ilgili atılan adımların anlatıldığı ve bazı taleplerinse neden “hayal kırıklığı” yarattığının açıklandığı ifade edildi.

Haberde, ABD’nin Suriye’nin kendi hedefleriyle örtüşen taleplerinin şunlar olduğu belirtildi: Tüm kimyasal silah tesislerine tam erişim sağlanması, kayıp Amerikalıların akıbetinin araştırılması, IŞİD’lilerin ailelerinin ülkelerine geri gönderilmesi ve IŞİD’le mücadeleye karşı işbirliği.

Ancak haberde Şam’ın Washington’a ilettiği yanıtta özellikle egemenlik ihlali olarak değerlendirilen Filistinli grupların siyasi faaliyetlerinin yasaklanması, ABD güçlerine operasyon izni verilmesi ve DMO ile ilgili başlıklarda “çekincelerini dile getirdiği” ileri sürüldü. Ayrıca yabancı savaşçılarla ilgili talebin de Şam tarafından yerine getirilmesi zor bir talep olduğu iddia edildi.

Habere göre ABD’li yetkililer şu an Şam’ın yanıtını değerlendiriyor.

Öte yandan haberde Filistinli gruplarla ilgili talebin “egemenlik ihlali” olarak değerlendirildiği belirtilse Şam’ın bu talebe uygun adımı atmaya başladığı bu sabah ortaya çıktı. Filistin İslami Cihad Hareketi’nin üst düzey iki isminin güvenlik güçlerince başkent Şam’da tutuklandığı belirtildi.

Okumaya Devam Et

Ortadoğu

Gazze’de 7 yıllık yeni ateşkes önerisi masada

Yayınlanma

Mısır ve Katar’ın sunduğu Gazze’de yeni ateşkes önerisi İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesini ve savaşın resmen sona ermesini öngörüyor. Hamas ise yönetimi devretmeye hazır olduğunu belirtiyor.

BBC’nin, üst düzey bir Filistinli yetkiliye dayandırdığı haberine göre, İsrail ve Hamas arasında ateşkes ve esir takası için arabuluculuk yapan Mısır ve Katar, uzun vadeli bir ateşkes ve İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesini öngören yeni bir öneri sundu.

Ateşkes önerisi işgalin sonlandırılmasını öngörüyor

Habere göre teklif; 5 ila 7 yıl sürecek bir ateşkes, savaşın resmen sona erdirilmesi, İsrail ordusunun Gazze’den tamamen çekilmesi ve “İsrailli tüm rehinelerin, İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlarla takas edilmesi”ni kapsıyor.

Filistinli yetkiliye göre Hamas, Gazze’nin yönetimini Filistin Yönetimi’ne veya yeni kurulacak Filistinli bir yapıya devretmeye istekli olduğunu belirtti. Yetkili, Hamas’ın “emsali görülmemiş bir esneklik” gösterdiğini söyledi.

Yoğun diplomasi trafiği

İngiliz yayın kuruluşu, İsrail’in bu plan hakkında henüz yorum yapmadığını ve üst düzey bir Hamas heyetinin istişareler için Kahire’ye gideceğini aktardı. Habere göre heyette Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Muhammed Derviş ve örgütün baş müzakereci Halil el-Hayya da yer alacak.

Hamas “kısmi ateşkesi” reddetti

Katar merkezli Al-Araby Al-Jadeed de İsrail’den bir heyetin arabulucuların sunduğu yeni öneriyi görüşmek üzere pazar akşamı Kahire’ye gittiğini aktardı.

Geçen hafta Hamas, kendisine iletilen İsrail’in ateşkes teklifini reddetmiş ancak savaşın sona ermesini içeren önerileri görüşmeye açık olduğunu belirtmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da hafta sonu Hamas yok edilmeden ve tüm rehineler geri verilmeden savaşı sona erdirmeyeceğini açıklamıştı.

Okumaya Devam Et

Ortadoğu

“İslami Cihad yöneticileri Suriye’de tutuklandı”

Yayınlanma

ABD’nin HTŞ liderliğindeki yeni Suriye yönetiminden Filistinli direniş örgütlerini sınır dışı etmesini istediği ortaya çıktıktan günler sonra İslami Cihad örgütünün Suriye’de bulunan yöneticilerinin tutuklandığı bildiriliyor.

Times of Israel’in Filistin medyasından aktardığına göre yeni Suriye yönetimi, İslami Cihad’ın Suriye’deki liderlerinden Halid Halid ile Ebu Ali Yaser’i tutukladı.

Örgüt lideri Ziyad En-Nehale de dahil birçok üst düzey İslami Cihad yöneticisi Esad yönetimi devrilene kadar Suriye’de bulunuyordu.

Hamas’tan sonra Gazze’deki en etkili silahlı gruplardan biri olan İslami Cihad 1980’lerde kuruldu. Örgüt, Hamas’tan farklı olarak siyasi sürece katılmıyor ve doğrudan silahlı mücadeleyi ön planda tutuyor.

Trump yönetiminin ABD-Şam normalleşmesi için Suriye’nin geçici Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’dan, ülkedeki Filistinli grupları sınır dışı etmesini istediği geçen hafta basına yansımıştı. Ayrıca dün de ABD’nin Şara yönetiminin bazı yetkililerine Washington ve New York’taki yapılacak IMF ve Dünya Bankası toplantıları için vize verdiği iddiası gündeme geldi.

ABD’den Şam’a normalleşme şartı: Filistinli gruplar sınır dışı edilsin

WSJ’nin haberine göre Trump yönetiminin Suriye’deki yeni hükümete yönelik hazırladığı kapsamlı politika yönergesinde Filistinli grupların sınır dışı edilmesi ve finansal faaliyetlerinin engellenmesi gibi bir dizi talep sunuldu.

ABD yönetimi, söz konusu taleplerin karşılanması halinde Suriye’ye yönelik yaptırımların kısmen gevşetilebileceğini, özellikle Biden döneminde insani yardımların akışını hızlandırmak için başlatılan sınırlı yaptırım muafiyetlerinin uzatılmasının değerlendirilebileceğini ifade ediyor. Ayrıca toprak bütünlüğünün tanınabileceği, diplomatik ilişkilerin yeniden kurulabileceği ve yeni yönetimdeki bazı isimlerin terör listesinden çıkarılabileceği kaydediliyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English