Asya
Japonya Doğu Çin Denizi yakınlarına uzun menzilli füzeler konuşlandıracak

Japon basınında yer alan bir habere göre Japonya, Tayvan Boğazı’nda artan çatışma korkularının ortasında, Doğu Çin Denizi yakınlarındaki güneybatı adası Kyushu’ya uzun menzilli füzeler konuşlandırmayı planlıyor.
Japon haber ajansı Kyodo pazar günü, söz konusu füze konuşlandırmasının acil bir durumda “karşı saldırı yeteneklerini” güçlendireceğini bildirdi.
Japon hükümet kaynaklarına dayandırılan haberde konuşlandırmanın önümüzdeki yılın mart ayı sonunda başlayacağı belirtildi.
Haberde bu hamlenin, Japonya’nın güneybatısında yer alan ve Ryukyus olarak da bilinen, Tayvan’a yakınlığı nedeniyle stratejik önem kazanan ve en yakın noktasında aralarında yaklaşık 110 km (70 mil) mesafe bulunan bir ada zinciri olan Nansei adalarının güvenliğini artırmayı amaçladığı belirtildi. Raporda ayrıca anakara Çin’in boğaz ötesi bir saldırısına ilişkin “artan korkulara” da değinildi.
Kyodo News’in kaynaklara dayandırdığı habere göre, Kyushu’daki olası konuşlanma alanlarının değerlendirilmesi devam etmekte olup, Japon kara savunma kuvvetlerinin Oita vilayetindeki Yufu’da bulunan karadan gemiye füze alayı garnizonları ve Kumamoto şehri muhtemel iki yer olarak öne çıkmaktadır.
Ancak haber ajansına konuşan kaynaklar, Okinawa vilayetinin Pekin ile gerilimi artırabileceği endişesiyle füzeye ev sahipliği yapma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Nansei zincirinin bir parçası olan Okinawa vilayeti çok sayıda ABD askeri üssüne ev sahipliği yapıyor ve Çin anakarası ile Tayvan’a Kyushu’dan daha yakın.
Konuşlandırılacak füzeler Japonya’nın Type-12 karadan gemiye güdümlü füzesinin geliştirilmiş bir versiyonu olup menzili 1.000 km’ye kadar çıkabilmektedir – Kyushu’ya yerleştirilmesi halinde Kuzey Kore ve Çin anakarası kıyılarına ulaşabilecek kadar.
Japonya son yıllarda, Japonya’dan Tayvan’a ve Filipinler’e kadar uzanan ve giderek güçlenen Pekin’in Pasifik Okyanusu’na doğru ilerlemesine karşı bir savunma hattı görevi gören “birinci ada zincirinin” bir parçası olan güneybatı adalarının güvenliğini güçlendiriyor.
Tokyo’nun hamleleri, Pekin ile çakışan toprak ve kaynak iddialarının bulunduğu Doğu Çin Denizi ve Tayvan Boğazı gibi parlama noktalarında çatışma riskine ilişkin endişelerin artığı bir dönemde geldi.
Kasım ayında Kyodo, ABD’nin, ABD-Japonya operasyon planının bir parçası olarak Nansei adaları boyunca Himars roketatar sistemi ile donatılmış bir ABD deniz kıyı alayını konuşlandırmayı planladığını bildirdi.
Acil durum planı aynı zamanda Güney Çin Denizi’nde rakip iddia sahibi Pekin ile artan gerilimler yaşayan ve halihazırda ABD Typhon orta menzilli füze sistemlerine ev sahipliği yapan bir diğer Amerikan antlaşması müttefiki Filipinler’e ABD uzun menzilli füze birimlerinin yerleştirilmesini de içeriyor.
Mayıs 2023’te Japonya, Tayvan’ın sadece 111 km doğusunda yer alan Yonaguni adasının yanı sıra Okinawa vilayetine bağlı Miyako ve Ishigaki adalarına da ABD yapımı Patriot III uçaksavar füzeleri yerleştirdi.
Çin Dışişleri Bakanlığı pazartesi günü, Tokyo’nun 1972 yılında Pekin ile Tayvan’ın statüsüne ilişkin yaptığı ortak açıklamanın “yasal olarak bağlayıcı olmadığını” ve Japon yerel hükümet yetkililerinin Tayvan’daki faaliyetlerini kısıtlamadığını iddia ettiği haberlere cevaben Tayvan’ın “Çin topraklarının devredilemez bir parçası olduğunu” yineledi.
Bakanlık sözcüsü Mao Ning “Dünyada tek bir Çin vardır” dedi ve ekledi: “Çin, Çin’in Tayvan bölgesi ile Çin ile diplomatik bağları olan ülkeler arasında herhangi bir şekilde resmi etkileşime kesinlikle karşıdır. Tek Çin ilkesi Çin-Japonya ilişkilerinin siyasi temelidir.”