ASYA

Japonya, yen’in değer kaybetmesi nedeniyle askeri harcamalarını azaltıyor

Yayınlanma

Japonya hükümeti, Aralık 2022’de kabul edilen beş yıllık savunma geliştirme planının ve ulusal güvenlik stratejisinin yeni versiyonunun bir parçası olarak keskin bir artış planlanan savunma teçhizatı alımlarını, yerel para birimi yen’in değer kaybetmesi nedeniyle azaltmak zorunda kaldı.

Aralık 2022’de, 2023 ile 2027 yılları arasındaki beş yıllık plan kapsamında savunma harcamaları için 43,5 trilyon yen tahsis edilmesine karar verilmişti. Ancak o tarihten bu yana yen-dolar kuru yaklaşık yüzde 10 oranında düşerek dolar bazında finansman miktarını azalttı.

Aralık 2022’de 1 dolar başına 130 yen civarında olan döviz kuruna göre bu miktar 320 milyar dolar civarındaydı, fakat bu yılın kasım ayı itibariyle döviz kuru 1 dolar başına 150 yen civarındayken bu miktar 290 milyar dolar civarına düştü.

Reuters ajansının hükümetten ve ülkenin savunma sanayiinden sekiz kaynağa dayandırdığı haberine göre Tokyo, savunma bütçesinin ‘alım gücünün düşmesi’ nedeniyle ‘Çin güçlerinin ilerlemesini caydırabilecek’ ABD yapımı gelişmiş silahlara öncelik verme kararı aldı.

Ajansa göre bu durum, çoğu Japon şirketleri tarafından üretilen hava desteği ve ikincil teçhizat harcamalarının azalmasına yol açacak.

Öte yandan haberde, Aralık 2022’de Boeing’den alınan lisansla Kawasaki Heavy Industries tesislerinde monte edilen 34 Chinook nakliye helikopterinin satın alınmasının planlandığı, ancak 2024 mali yılı bütçe talebinde siparişin 17 araca düşürüldüğünü belirtildi. Ayrıca, iki adet ShinMaywa US-2 arama ve kurtarma uçağının tedariki de iptal edildi.

Analistlere göre mevcut siyasi ortamda Japonya Başbakanı Fumio Kişida, harcamalarda daha büyük bir artışı kabul etmektense alımlarda kesintiye gitmeyi daha kolay buluyor.

Nitekim emekli Donanma Amirali Yoji Koda’ya göre Kişida’nın bütçeyi artırıp artırmama kararı anketlere bağlı olacak. Aynı zamanda hükümet konuyu geçiştirerek, Tomahawk seyir füzeleri ve F-35 uçakları satın alabilmek için azaltılan alımların yükünü çekecek olan Japon şirketlerinin eleştirilerine maruz kalabilir.

16 Aralık 2022 tarihinde Japon hükümeti yeni ulusal güvenlik stratejisini onaylamıştı. Söz konusu belgede özellikle ülkenin ‘potansiyel düşmanların’ topraklarındaki hedeflere karşı saldırı düzenleme hakkı olduğu kaydedilmişti.

Belge aynı zamanda önleyici saldırılara izin verilmediğini de vurgulamıştı. Strateji ayrıca askeri harcamaların 2027 yılına kadar neredeyse iki katına çıkarılarak GSYİH’nin yüzde 2’sine yükseltilmesini öngörmüştü. Japon hükümeti misilleme saldırı kabiliyeti kazanmak için Tip-12 füzelerinin menzilini artırmayı, kendi hipersonik silahlarını geliştirmeyi ve Amerikan Tomahawk seyir füzeleri satın almayı planlıyordu.

Japonya Başbakanı Kishida’nın ‘sefalet ayı’

Çok Okunanlar

Exit mobile version