Japonya’nın yeni Savunma Bakanı Minoru Kihara pazar günü yaptığı açıklamada Çin’in Doğu ve Güney Çin denizlerindeki hızlı askeri yığınağı ve hamlelerinden “çok endişe duyduğunu” belirterek Japonya, Güney Kore ve ABD arasındaki üçlü güvenlik işbirliğini Tokyo’nun Kuzey Kore ve Rusya’yı da içeren ve giderek gerginleşen bölgesel ortama yanıtının “temel taşı” olarak nitelendirdi.
Çarşamba günü yapılan kabine değişikliğiyle selefi Yasukazu Hamada’nın yerini alan Kihara, 60 yıllık savunma stratejisini değiştirerek saldırı pozisyonuna geçen ve ordusu üzerindeki kısıtlamaların bir kısmını kaldırmaya devam eden Japonya’nın mevcut siyasetiyle uyumlu bir isim.
The Japan Times’ın haberine göre, NHK televizyon programına konuşan Kihara, “İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana yaşanan en ciddi ve karmaşık güvenlik ortamı karşısında, savunma kabiliyetlerimizi temelden güçlendirmek için selefimin yönelimini sürdürmek istiyorum” dedi.
Kihara, Çin konusunda Başbakan Fumio Kishida’nın yönetiminin üyeleri tarafından sıkça vurgulanan bir duruşu yineleyerek, sorumlu davranma ve endişe duyulan konular ve potansiyel işbirliği alanları üzerinde diyaloğa devam etme çağrısında bulunurken “savunulması gerekenleri savunma” taahhüdünü yineledi.
“Hem Japonya hem de Çin, bölgenin ve uluslararası toplumun barış ve refahı için önemli bir sorumluluğa sahiptir” diyen Kihara şöyle devam etti: “Yapıcı ve istikrarlı bir ilişki inşa etmemiz gerekiyor.”
Senkaku Adaları üzerinde devam den hak iddiaları ve Japonya’nın Çin’i hedef alan ABD ile bölgedeki müttefikliği ikili ilişkilere zarar verirken, Tokyo’nun Fukuşima nükleer santralinin atık suyunu Pasifik Okyanusu’na bırakma kararının ardından ilişkiler sarsıntılı bir sürece girdi. Bu hareket Japonya’dan tüm deniz ürünleri ithalatının hızla yasaklanmasına neden oldu. Çin, deşarjın ardındaki bilimin eksik olduğunu söylerken Japonya buna itiraz ediyor. Japon yetkililer Çin’in bu hamlesinin Tokyo üzerinde diplomatik baskı yaratmayı amaçladığını savunuyor.
‘ABD-Japonya-Güney Kore ilişkileri çabalarımızın temel taşı’
Öte yandan Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında kısa süre önce gerçekleşen zirve üzerine Kihara, Kim’in seyahatlerinin sonuçları belirsizliğini korurken Japonya’nın “yeni gelişmeleri yakından izleyeceğini” söyledi.
Savunma Bakanı, bölgedeki ciddi güvenlik ortamı karşısında Japonya’nın “benzer düşünen ülkelerle bağlarını güçlendirmesinin” çok önemli olduğunu vurguladı.
Kihara, “Bu bağlamda, ABD-Japonya-Güney Kore ilişkilerini çabalarımızın temel taşı olarak görmek istiyoruz” dedi.
Kabinedeki görevine başlamadan önce iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin Japonya’nın ölümcül silah ihracatına ilişkin düzenlemelerinin gözden geçirilmesini tartışan geçici çalışma grubunda görev yapan Kihara, bu kuralların değiştirilmesine ilişkin daha derin ve sürekli bir tartışmaya ihtiyaç olduğunu da savundu.
Savunma şefi konunun “önemli bir politika aracı” olduğunu ve “ülke için arzu edilen bir emniyet ve güvenlik ortamının” sürdürülmesinde kilit rol oynayabileceğini söyledi: “Ölümcül silah ihracatının barışçıl bir ulus olarak ülkemizin gidişatını değiştirmeyeceği varsayımına dayanarak bu konuyu hükümet ve iktidar partisiyle görüşmek istiyorum.”