Verhovna Rada (Ukrayna parlamentosu) silah ve mühimmat komisyonu başkanı Aleksandra Ustinova, 2024 yılı sonuna kadar Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin F-16 savaş uçaklarını uçurmaya tamamen hazır sadece 20 pilotu olacağını öne sürdü.
İngiliz The Times gazetesine mülakat veren Ustinova, ABD’nin Ukraynalı pilotların eğitimini kasıtlı olarak geciktirdiğini savundu.
Ukrayna’nın yıl sonuna kadar ‘savaş uçağından daha az eğitimli pilota’ sahip olacağını kaydeden Ustinova, ABD’nin, ordunun F-16’ları kullanacak şekilde eğitilmesindeki gecikme için ‘tekrar tekrar bahaneler üretmeye devam ettiğini’ belirtti.
Aynı zamanda Ustinova, pilotların eğitimindeki gecikmenin ‘tamamen siyasi bir mesele’ olduğunu ve bunun Washington’un F-16’ların Ukrayna topraklarındaki varlığının Moskova tarafından ülkenin NATO’ya entegrasyonu olarak görülebileceği korkusuyla alakalı olduğunu savundu.
Öte yandan yetkili, Kiev tarafından talep edilen yardımın gecikmeli olarak ulaştığını anımsattı.
Eğer Ukrayna 2023’teki karşı taarruzda F-16’lara sahip olsaydı, hikayenin ‘tamamen farklı olacağını’ iddia eden Ustinova, ayrıca Kiev’in bu savaş uçaklarını hava savunma sisteminin bir parçası olarak kullanmayı planladığını da sözlerine ekledi.
Ukrayna Danimarka, Belçika, Norveç ve Hollanda’dan F-16’lar bekliyor.
Reuters haber ajansına Ukrayna’ya taahhüt edilen savaş uçaklarının ilki haziran ya da temmuz ayında ülkeye ulaşabilir.
Defence News portalı pilotların eğitimindeki gecikmenin mürettebat üyelerinin de uçuşlara hazırlanması ihtiyacından kaynaklandığını bildirdi.
‘Kiev tarafından satın alınan bazı silahlar iki yıl içinde altı kat daha pahalı hale geldi’
Bunun yanı sıra The Times‘ın bir başka haberine göre Ukrayna, ihtiyaç duyduğu bazı silahları, Rusya’nın askeri müdahalesi başlamadan önceki piyasa değerlerinin kat kat üzerinde fiyatlarla satın almak zorunda kalıyor.
Gazetenin Ukraynalı kaynaklara dayandırdığı haberine göre tedarikçiler genelde iki yıl öncesine kıyasla altı kat daha fazla ödeme talep ediyor.
Ukrayna Savunma Tedarik Ajansı’nın kurucusu Vladimir Pikuzo, gazeteye verdiği mülakatta Sovyet silah sistemlerinin ve bunlara yönelik malzemelerin satın alınmasındaki zorluklara dikkat çekti.
Ukrayna ordusunun kuruluşundan sonra bu silahların fiyatları hızla yükseldi. Örneğin Grad füzeleri şu anda 6 bin dolara satılıyor. Ukrayna bunları 4 bin 700 dolara satın almayı başarsa da 1990’lı yıllarda birim başına sadece 900 dolara mal oluyordu.
125 milimetrelik tank mermilerinin fiyatı da 1200 dolardan 7 bin 400 dolara yükseldi.
Gazete, ‘şeffaflık eksikliği ile bilinen bir sektörde’ fiyatlardaki bu kadar hızlı artışın kesin nedenini belirlemenin zor olduğunu vurguladı. Pikuzo ise “Böyle bir artışı izah etmemiz mümkün değil,” diye konuştu.
Gazete, en akla yatkın açıklamanın aracılar ve tedarikçiler tarafından yapılan spekülasyonlar olduğunu kaydetti.
Bununla beraber gazete, Ukrayna’nın bu süreçte Batılı istihbarat kurumlarıyla işbirliği yaptığını, onların da Sovyet silah stoklarının bulunmasına yardımcı olduklarını ve söz konusu silahları doğrudan satmaktan kaçınan ülkelerden ‘çaldıklarını’ iddia etti.
Ukrayna’nın genel olarak mali kaynaklardan yoksun olduğunu savunan Pikuzo, ülkenin savaş alanındaki ihtiyaçlarının yalnızca yüzde 20’sini karşılayan bir bütçeye sahip olduğunu dile getirdi.
Pikuzo, Kiev’in ‘Çin’in 200 milyar dolarlık askeri bütçesinin üç ya da dört katı’ kadar parası olsa bile yeterli üretim kapasitesine sahip olmadığını da sözlerine ekledi.