Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Kishida NATO zirvesinde Zelenski ile bir görüşme ayarlıyor

Yayınlanma

Japan Times’a göre, hükümet kaynakları pazartesi günü yaptığı açıklamada, çarşamba günü Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski arasında Litvanya’daki NATO zirvesinin oturum aralarında bir toplantı planlandığını söyledi.

Kaynaklara göre, Kishida’nın Zelenski ile yapacağı görüşmelerde, Ukrayna’nın altyapısını ve ekonomisini yeniden inşa etme konusundaki desteğini artırmaya istekli olduğunu ifade etmesi bekleniyor.

İki lider, en son mayıs ayında Zelenki’nin Hiroşima’daki G7 zirvesine sürpriz ziyareti sırasında görüşmüştü. Haziran ayında Kishida, Zelenski ile bir telefon görüşmesi yapmıştı. Öncesinde ise mart ayında Kishida, Kiev’e ülke tarihinde bir ilk olan sürpriz bir ziyaret düzenleyerek Zelenski ile görüşmüş ve ikili, ortak bir bildiri yayınlayarak bunun ilişkileri Özel Küresel Ortaklığa yükseltme kararı olduğunun altını çizmişti.

Tokyo, Ukrayna’nın yeniden inşasında rol istiyor

Diğer yandan Kishida’nın Ukrayna’ya silah desteği sağlama konusundaki istekliliği de sık sık Japon basınına yansıyor.

Ukrayna’ya ağır silahlar sağlanması konusunda 2014’te Shinzo Abe tarafından anayasaya kazandırılan “Ağır Silahların İhracında Üç Temel ilke” yasasının yeniden şekillenmesini isteyen Kishida yönetimi Ukrayna’ya silah sağlama konusunda yakın ilişkileri bahane edecek bir anayasal süreç başlatabilir.

Japonya ayrıca, savaştan zarar görmüş bölgeleri yeniden inşa etmek için Ukrayna’yı destekleyecek bir irtibat sistemi kurmak üzere Kiev ile anlaştı.

Tokyo, 2011’deki büyük deprem ve ardından Japonya’nın kuzeydoğusunu vuran tsunamiden elde edilen deneyime dayanarak, Kiev’e harap olmuş bölgelerin yeniden inşasında kullanılmak üzere tavsiye ve bilgi sağlamayı planlıyor.

Bu arada NATO üyesi olmasa da, trans-Atlantik ittifakının bir ortağı olarak Litvanya’daki zirveye katılan Japonya, Tokyo’da İttifakın irtibat ofisi açma planlarını da destekliyor.

DİPLOMASİ

Almanya-Polonya gerilimi: Tusk, Potsdam ziyaretini iptal etti

Yayınlanma

Polonya Başbakanı Donald Tusk, iki ülke arasındaki ilişkilerin kötüleşmesi üzerine bu hafta içinde yapmayı planladığı Almanya ziyaretini iptal etti.

Alman M100 Sanssouci Colloquium kuruluşuna göre Tusk, “demokrasi, ifade ve basın özgürlüğü ile Avrupa anlayışını güçlendirmeye kendini adamış şahsiyetlere” verilen M100 Medya Ödülünü almak üzere Potsdam’a gidecekti.

Fakat Tusk, iç işlerini gerekçe göstererek seyahatini son anda iptal etti ve yerine Adalet Bakanı Adam Bodnar seyahat edecek. Tusk’ın onuruna bir konuşma yapması beklenen Alman Şansölyesi Olaf Scholz da törene katılmayacak.

Organizatörler, “Şansölye Olaf Scholz’un programındaki çakışmalar nedeniyle M100 Medya Ödülüne katılımını iptal etmek zorunda kalmasından derin üzüntü duyuyoruz. Başbakan Donald Tusk da önemli ulusal taahhütleri nedeniyle törene şahsen katılamayacaktır,” denildi.

Alman yetkililer, Kuzey Akım soruşturmasını Polonya’nın sabote ettiğini ileri sürdü

Tusk ile birlikte Viosa Osmani’ye de ödül verilecekti

Programda eski Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve eski Almanya Savunma Bakanı Rudolf Scharping konuşma yapacak.

Daha önceki M100 Medya Ödülü sahipleri arasında İran’daki Kadınların Yaşam Özgürlüğü Hareketi, Ukrayna halkı, Aleksey Navalnıy ve Mario Draghi yer alıyor.

Potsdam Belediye Başkanı Mike Schubert’in daha önce “demokratik, özgür toplumumuzun önemli bir savunucusu” olarak tanımladığı Tusk, Kosova Cumhurbaşkanı Viosa Osmani ile birlikte ödül alacaktı.

Schubert, Tusk’ın “otokrasiye karşı yorulmak bilmeden verdiği mücadele” nedeniyle onurlandırıldığını, Osmani’nin ise “uzun süredir çatışmaların yaşandığı bir bölgede genç bir demokrasiyi savunmak için gösterdiği kararlılık ve öngörü” nedeniyle onurlandırılacağını söyledi.

Spiegel: Kuzey Akım sabotajının zanlısı Ukrayna’ya elçiliğin yardımıyla kaçtı

Sebep Kuzey Akım soruşturması mı?

Tusk’ın Almanya gezisini iptal etme kararının kesin nedeni ve ilk iptal edenin Tusk mı yoksa Scholz mu olduğu belirsizliğini koruyor.

Almanya-Polonya ilişkileri, politikaları genellikle Alman karşıtlığı tarafından yönlendirilen Hukuk ve Adalet (PiS) yönetimi altında dibe vurmuştu. Tusk’ın iktidara gelmesiyle bu ilişkilerin düzelmesi bekleniyordu.

Kısmen Alman kökenli olan (büyükannesi Alman’dı) ve bir zamanlar eski Şansölye Angela Merkel ile dostluğuyla bilinen Tusk, PiS tarafından sık sık “Berlin’in hizmetkarı” olmakla suçlanıyordu.

Fakat Varşova ve Berlin arasındaki ikili ilişki son haftalarda daha soğuk bir hal aldı. Konu hakkında bilgi sahibi kaynakların Euractiv’e aktardığına göre bu soğukluğun başlıca nedeni Kuzey Akım boru hatları meselesi.

Berlin’in Kuzey Akım 2 sabotajına neden olduğundan şüphelenilen Polonya’da yaşayan bir Ukrayna vatandaşının tutuklanması talebi Polonya tarafından reddedildi ve hatta Tusk geçen ay Almanya’ya seslenerek, “Kuzey Akım 1 ve 2’nin tüm girişimcilerine ve destekçilerine”, “bugün yapmaları gereken tek şeyin özür dilemek ve sessiz kalmak” olduğunu söyledi.

Eski BND Direktörü, Duda ve Zelenskiy’i Kuzey Akım sabotajında işbirliği yapmakla suçladı

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Suudi Arabistan Sanayi Bakanı: Petroyuan ve Çin’le daha yakın ilişkilere açığız

Yayınlanma

Suudi Arabistan’dan üst düzey bir yetkili, petrol zengini Orta Doğu ülkesi ekonomisini çeşitlendirmeye çalışırken elektrikli araçlar (EVs), C919 yolcu uçağı ve yenilenebilir enerji altyapısı gibi Çin ürünlerini bünyesine katmaya ve ülkenin ham petrol anlaşmalarında yuan kullanımı da dahil olmak üzere “yeni fikirlere açık” olduğunu söyledi.

South China Morning Post’un haberine göre, Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bandar Al-khorayef, cumartesi günü Hong Kong’da verdiği bir röportajda “Petroyuan [bakanlık] için önemli değil, Suudi Arabistan’ın kendi çıkarına en uygun olanı yapacağına inanıyoruz … ancak Suudi Arabistan’ın her zaman yeni şeyler deneyeceğini ve yeni fikirlere açık olduğunu düşünüyorum ve siyaseti ticaretle karıştırmamaya çalışıyoruz” dedi.

Petroyuan’ın (Çin’in para biriminin sınır ötesi ham petrol anlaşmalarında kullanılmasının kısaltması) daha geniş çapta benimsenmesi, yuanın uluslararasılaşması için bir sonraki adım ve küresel emtia piyasalarında her zaman var olan ABD dolarına bir meydan okuma olarak görülüyor.

Para biriminin kullanımı – Çin’in en büyük ham petrol ithalat kaynağı olan Rusya ile ticaretin yanı sıra – Moskova’nın Şubat 2022’de Ukrayna müdahalesiyle ABD doları sisteminin dışında kalmasının ardından arttı.

Pekin aynı zamanda yuanın uluslararası ticaretteki erişimini daha da ilerletiyor. Kasım 2023’te Suudi Arabistan ile 50 milyar yuan (7,1 milyar ABD Doları) değerinde üç yıllık bir para birimi takas anlaşması imzaladı ve ticaret ortaklarıyla yerel para birimi üzerinden ödeme yapmayı tercih ettiğini gösterdi.

ABD dolarının petrodolar olarak bilinen petrol ticaretindeki yaygınlığı, küresel rezerv para birimi statüsünün önemli bir dayanağı.

Khorayef, “İzleme politikamız Suudi riyali ile [ABD] doları arasında dengeli bir döviz kuruna sahip olmaya dayanıyor,” dedi ve ekledi: “Bu bize planlama ve rekabet için büyük bir fırsat veriyor ama en önemlisi ülkemize yatırım yapacak yatırımcılarımıza döviz riskinden korunma olanağı sağlıyor.”

Suudi bakan ülkesinde petroyuan’ın işlemlerde kullanılmasına yönelik “olumlu” bir hava olduğunu ifade etse de bunun ne zaman gerçekleşeceğine dair bir takvim vermedi.

“Ticari açıdan bakıldığında, bir tedarikçi ile bir müşteri arasında, sahip oldukları özgürlükle böyle bir düzenlemenin yapılabileceğini düşünüyorum. Bu bizim politika açısından bakacağımız bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan, Çin’in ikinci en büyük ham petrol ithalat kaynağı. Alımlar 2023’te yıllık %1,8 düşüşle 86 milyon tona gerileyerek Rusya’nın 107 milyon tonluk alımının önemli ölçüde altında kaldı.

S&P Global Ratings’ in ağustos ayında yayınladığı bir raporda, Çin ve Suudi Arabistan arasındaki ekonomik ilişkilerin derinleşmesinin petrol alımlarında yuan kullanımını artıracağı, ancak bu işlemlerin kârlı hale gelmesinin zaman alacağı belirtilmişti.

Riyad, Vizyon 2030 girişimi kapsamında ekonomisini çeşitlendirmek ve Orta Doğu’da bir sanayi merkezi haline gelmek isterken Çinli şirketler de ABD öncülüğündeki çevreleme çabalarının kapsamı genişledikçe alternatif pazarlar keşfetmeye istekli. Bu gelişmeler iki ülke arasında daha yakın ilişkileri beraberinde getirdi.

Khorayef, Singapur ve Guangzhou’yu da kapsayan bir haftalık Asya turunun son durağı olan Hong Kong ile birlikte Çin’i ziyaret eden en son üst düzey Suudi yetkili oldu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning pazartesi günü yaptığı açıklamada Başbakan Li Qiang’ın Yüksek Düzeyli Çin-Suudi Ortak Komitesi’nin dördüncü toplantısına başkanlık etmek üzere Suudi Arabistan’a gideceğini ve 10-13 Eylül tarihleri arasında bu ülkenin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri’ni de ziyaret edeceğini duyurdu.

Bakan, metal, ilaç, akıllı şehirler, robotik ve yenilenebilir enerji gibi pek çok alanda, özellikle Çin yatırımı şeklinde, daha fazla işbirliği beklediğini söyledi.

Havacılık cephesinde ise Khorayef, Suudi Arabistan’ın geliştirilmiş alüminyumu için yüksek değerli uygulamalar ararken Çin’dekiler de dahil olmak üzere çok sayıda havacılık tedarikçisiyle görüştüğünü söyledi.

Suudi Arabistan’ın endüstri düzenleyicisi olan Sivil Havacılık Genel İdaresi, havacılık endüstrisinin yerelleştirilmesi ve yerel tedarik zincirinin geliştirilmesi amacıyla mayıs ayında Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) ile bir mutabakat anlaşması imzaladı.

“Suudi Arabistan önümüzdeki 25 yıl boyunca uçak alıcısı olacak. Gördüğümüz büyümeye bakılırsa, kesinlikle birden fazla tedarikçiye bakacaklar” dedi.

Körfez ülkesi ayrıca ocak ayında 182 milyon ABD doları tutarında bir keşif teşvik programı oluşturarak geniş fosfat, altın, bakır ve boksit rezervlerinden yararlanarak madencilik sektörünü genişletmeye çalışıyor.

Khorayef, “Suudi Arabistan minerallerdeki doğal kaynaklarını yüksek değerli ürünlere dönüştürmek istiyor,” dedi.

“Titanyum üzerinde de çalışıyoruz ve titanyum üretimimizi genişlettik. Bu, çok az oyuncunun yer aldığı ve küresel çapta büyük bir talebin olduğu bir proje ve bu nedenle Suudi Arabistan’ın bu çok kritik sektörlere önemli bir katkıda bulunabileceğine inanıyoruz” diye ekledi.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Venezuelalı muhalif, İspanya’ya sığınmadan önce haftalarca Hollanda elçiliğinde saklanmış

Yayınlanma

Hollanda’nın, Venezuela muhalefetinin seçimlerdeki başkan adayı Edmundo González’i pazar günü İspanya’ya kaçmadan önce altı hafta boyunca Caracas’taki Hollanda Büyükelçiliğinde gizlice barındırdığı ortaya çıktı.

González’e İspanya’da siyasi sığınma hakkı verildi. Venezuelalı yetkililer Nicolás Maduro’nun üçüncü dönem için yeniden seçildiğini ilan etmiş ve González’in gözaltına alınmasını emretmişti.

Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp pazar günü parlamentoya gönderdiği mektupta, “Seçimlerin ertesi günü acil talebi üzerine González’i Hollanda’nın Caracas’taki maslahatgüzarının konutunda gerektiği sürece misafir etmeye karar verdim,” dedi.

Veldkamp, bu ayın başlarında González’in konuttan ayrılmak ve “mücadelesine İspanya’dan devam etmek” istediğini de sözlerine ekledi.

Bakan, göstericilerin yanı sıra Venezuela muhalefetinin üyelerinin de güvenliklerinden endişe ettiğini savundu ve “Seçimlerden bu yana bir kısmı tutuklandı ve bazılarından o zamandan beri haber alınamıyor,” iddiasında bulundu.

RTL’nin aktardığına göre bakan, bakanlıktaki küçük bir memur grubuna danıştıktan sonra González’in sığınmasına yeşil ışık yaktı.

Veldkamp RTL’ye verdiği demeçte, “Hollanda Krallığı Venezuela’da insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün yeniden tesis edilmesine olan bağlılığını sürdürmektedir,” dedi.

İspanya, González’in Madrid’e indiğini doğruladı

ABD ve diğer ülkeler González’in başkanlık oylamasını kazandığını iddia ediyor. Seçimlerin ardından Venezuela’da ülke çapında protestolar patlak vermiş, hükümet 2.400 protestocuyu gözaltına almış ve önde gelen dört muhalif siyasetçiyi tutuklamıştı.

İspanya, Edmundo González’in, temmuz ayındaki tartışmalı başkanlık seçimleriyle ilgili olarak kendisini “terörizm, komplo ve diğer suçlarla itham eden” bir tutuklama emriyle ülkesinden kaçtıktan sonra pazar günü öğleden sonra Madrid’e geldiğini söyledi.

İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre González, eşi ve İspanyol yetkililer Torrejon de Ardoz askeri hava üssüne iniş yaptı. CNN’in edindiği bilgiye göre González şu anda İspanya’dan sığınma talep ediyor.

Venezuela: González’in dosyasını kapatacağız

Venezuela Başsavcısı Tarek William Saab pazar günü CNN’e yaptığı açıklamada, yetkililerin González’in ülkeden ayrılmasının ardından aleyhindeki davayı kapatacaklarını söyledi.

Saab, “Edmundo González’in avukatıyla birlikte önümüzdeki günlerde bu davayı adli olarak kapatmak için şekil, zaman ve yer belirleyeceğiz,” dedi.

Bir gün önce Venezuela Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez yaptığı açıklamada González’in “ülkeyi terk ettiğini ve İspanya’dan siyasi sığınma talebinde bulunduğunu” söylemişti.

Başkan Yardımcısı, González’in İspanya’nın başkent Caracas’taki büyükelçiliğinde “gönüllü mülteci” olarak kaldığını ve Venezuela’nın “ülkenin huzuru ve siyasi barışı için” ayrılmasına izin verdiğini de sözlerine ekledi.

Blinken: González’in gidişi anti-demokratik tedbirlerin sonucu

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken pazar günü yaptığı açıklamada González’in ayrılışının “anti-demokratik tedbirlerin doğrudan sonucu” olduğunu ileri sürdü.

Blinken, “Seçim sonuçları ve halkın iradesi Maduro ve Venezuela seçim yetkilileri tarafından bir kenara atılamaz. González Urrutia’nın Venezuela’da özgürlük ve demokrasinin yeniden tesisi için mücadeleye devam etme çağrısının yanındayız,” dedi.

González pazar günü yaptığı açıklamada, ülkeden ayrılmasına izin verilmeyeceğine dair “baskı ve tehditlere” rağmen ülkeden ayrıldığını söyledi fakat bu tehditleri kimin yaptığını açıkça belirtmedi.

Basın ekibi tarafından CNN ile paylaşılan sesli bir notta Gonzalez, “çok yakında Venezuela’da özgürlük ve demokrasi için mücadeleye devam edeceğine” inandığını söyledi ve takipçilerine dayanışma mesajları için teşekkür etti.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English