Batılı medyasına göre, Kuzey Kore’nin Rusya’ya yıllık yaklaşık 3 milyon mermi tedarik ettiği ortaya çıktı. Bu miktar, Rusya ordusunun Ukrayna’daki savaşta kullandığı mühimmatın yarısına tekabül ediyor ve cephedeki güç dengesini etkileyebilecek boyutta.
Batılı istihbarat kaynakları, The Times gazetesine yaptıkları açıklamada, Kuzey Kore’nin Rusya’ya yılda yaklaşık 3 milyon mermi sağladığını bildirdi. Bu miktar, Rusya ordusunun Ukrayna savaşında kullandığı mühimmatın yarısına denk geliyor.
Kaynaklar, Kuzey Kore’den gelen mühimmatın kalitesinin düşük olmasına rağmen, toplam miktarın Rus birliklerinin “mermi açlığını” gidermesine ve Ugledar’ın ele geçirilmesi gibi cephe hattında önemli başarılar elde etmesine olanak sağladığını belirtti.
Ukrayna Askeri İstihbarat Başkanı Kirilo Budanov, Kuzey Kore’den gelen mermi tedarikinin savaştaki dengeleri Rusya lehine değiştirdiğini vurguladı. Budanov, “Rusya’nın tüm bu müttefikleri arasında en büyük sorunumuz Kuzey Kore. Zira sağladıkları askeri ürünlerin miktarı, çatışmanın yoğunluğunu doğrudan etkiliyor,” diye konuştu.
Haziran ayı sonlarında Washington Post, İleri Savunma Çalışmaları Analitik Merkezi’nin (C4ADS) yaptığı bir araştırmaya ve bir Rus nakliye şirketindeki kaynaklara dayanarak, Kuzey Kore’nin Rusya’ya 2023 ağustosundan 2024 ocak ayına kadar yaklaşık 1,6 milyon top mermisi tedarik ettiğini bildirmişti.
C4ADS’ın analizine göre, bu süre zarfında Uzak Doğu’daki iki limandan Ukrayna sınırındaki 16 yerleşim birimine 74 bin metrik ton patlayıcı sevk edildi. Bu miktar, Rusya’nın savaşta kullandığı türden 1,6 milyon top mermisinin ağırlığına eşdeğer. Sevkiyatlar, belgelerde patlayıcı olarak gösterilmesine rağmen mühimmat olarak etiketlenmişti.
İki ülke arasındaki iş birliği, Ukrayna’daki savaş sırasında başladı ve Kim Jong-un’un Eylül 2023’te Rusya’ya yaptığı ziyaretin ardından yeni bir ivme kazandı. Geçtiğimiz yaz Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 yıl aradan sonra ilk kez Pyongyang’ı ziyaret etmesiyle bu iş birliği daha da güçlendi. Devlet başkanları 19 Haziran’da fiilen askeri bir ittifak anlamına gelen stratejik ortaklık anlaşmasını imzaladı. Anlaşmaya göre Rusya ve Kuzey Kore, ülkelerden birine yönelik bir saldırı durumunda birbirlerine yardım edecek.