RUSYA

Lavrov: Avrupa-Atlantik güvenlik modeli itibarını yitirdi ve başarısız oldu

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Bosna Hersek’teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin ATV televizyonuna verdiği mülakatta Moskova ile NATO arasındaki krizi ele aldı.

Lavrov, “Kuzey Atlantik ittifakı İkinci Dünya Savaşından sonra, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ise 1975 yılında kuruldu. Hem NATO hem de AGİT, Avrupa-Atlantik dayanışması ilkesi üzerine inşa edildi. Başka bir deyişle ABD, NATO ve AGİT’i müttefiklerini kontrol etmek için kullanıyor,” dedi.

Amerikalıların stratejik istikrarı zedelediklerini ve insani ve iktisadi alanlarda dürüst bir şekilde çalışmadıklarını kaydeden Lavrov, “Avrupa-Atlantik ilkeleri konusunda uzun zamandır hayal kırıklığına uğruyoruz,” ifadelerini kullandı.

Bakan, “Avrupa-Atlantik güvenlik modelinin itibarını yitirdiğine ve başarısız olduğuna inanıyoruz. Şimdi bir Avrasya güvenlik sistemi oluşturmaktan söz ediyoruz,” diye ekledi.

Tarihlerine ve geleneklerine saygı duyan ülkelerin kendi rotalarını çizebileceklerini ve kendi kaderlerini tayin edebileceklerini vurgulayan Lavrov, aynı şeyin güvenlik alanında da söz konusu olduğunu belirtti.

Bakan, “Şanghay İşbirliği Örgütü’nde (ŞİÖ) terör, uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suçlarla mücadele konusunda çalışıyoruz. Bu çabalar Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ve Bağımsız Devlet Topluluğu (BDT) nezdinde de sürdürülüyor,” değerlendirmesini yaptı.

Lavrov, şöyle devam etti:

“İleriye dönük bir görüşme ancak kıtanın batısında yer alan ülkelerin başkalarına boyun eğdirmeyi ve Güney Kafkasya ya da Orta Asya gibi diğer bölgelerin işlerine karışmayı amaçlayan sömürgeci politikalarının beyhudeliğini görmeleri ve güçler dengesine değil meşru çıkarlar dengesine dayalı bir işbirliği geliştirmeye hazır olmaları halinde mümkün olabilir. Şu ana kadar bunun için herhangi bir ön koşul bulunmuyor.”

İngiliz güvenlik uzmanı Galeotti: Rusya ile NATO arasında savaş çıkacağı iddiaları halkı korkutma amaçlı

Çok Okunanlar

Exit mobile version