Litvanya Savunma Bakanlığı, Rusya ve Belarus ile olan sınırlarının savunma planını güncellediğini duyurdu.
Yapılan açıklamaya göre, “karşı hareketliliği” daha etkin bir şekilde sağlamak amacıyla, Polonya örneğinde olduğu gibi, kuzeydoğu kanadında çeşitli tahkimat seviyeleri oluşturulacak.
Bu tahkimatlar arasında piyade ve tanklara karşı mayınlı alanlar da yer alacak.
Bakanlık, bölgesel ortakların bu girişimin finansmanı için Avrupa Birliği’nden (AB) destek almayı hedeflediğini belirtti.
Litvanya Savunma Bakanı Dovile Şakaliene, Polonyalı mevkidaşı ile “Doğu Kalkanı” ve “Baltık Savunma Hattı”nın birleştirilmesi konusunu görüştü.
Şakaliene, Finlandiyalı mevkidaşı ile de Finlandiya’nın ortak sınır güçlendirme planına katılımını ele aldı.
Daha önce Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya, askeri tehdidin arttığı gerekçesiyle, piyade mayınlarının yasaklanmasına ilişkin Ottawa Sözleşmesi’nden çekilme kararı almıştı.
Bu kararın hemen ardından Polonya Savunma Bakan Yardımcısı Pavel Bejda, ülkesinin Kaliningrad oblastı ve Belarus ile olan sınırlarını mayınlayacağını duyurdu.
Bejda, Polonya’nın doğu sınırlarını güçlendirmeyi amaçlayan “Doğu Kalkanı” programı kapsamında 1 milyon adede kadar mayın üretmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.
Proje kapsamında ayrıca 800 kilometre hendek, tahkimat, çit ve bir video gözetim sistemi kurulması planlanıyor.
“Baltık Savunma Hattı” ise, benzer önlemlerin yanı sıra 1000 beton sığınağın inşası ve mühimmat depolarının yerleştirilmesini içeriyor.
Bu hattın amacı, “askeri tehdidi caydırmak ve savunmak” olarak açıklandı.
Aralık ayında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya ve Belarus ile komşu olan altı Avrupa ülkesinin sınırlarını korumak için 170 milyon avro alacağını duyurmuştu.
Polonya’ya 52 milyon avro, Finlandiya’ya ise 50 milyon avro tahsis edildi.
Litvanya, Letonya ve Estonya sırasıyla 15,4 milyon avro, 17 milyon avro ve 19,4 milyon avro aldı. Norveç’e de 15,4 milyon avro sağlandı. Bu ülkelerin hepsi NATO üyesi.
ABD Başkanı Donald Trump da bir çatışma durumunda, savunmaya GSYİH’lerinin yüzde 2’si oranında harcama yapmayan ülkelere askeri yardımda bulunmak istemediğini ifade etmişti.
Avrupa, ABD’nin bloktan tamamen çekilmesinden endişe duyuyor ve bu senaryoya hazırlanıyor.
AB, Mart ayında bölgedeki silahlı kuvvetlerin yeniden silahlandırılması ve modernizasyonu için 800 milyar avroluk bir planı onayladı.