AVRUPA

Lukoil, Bulgaristan’daki rafinerisini satmayı düşünüyor

Yayınlanma

Rus petrol şirketi Lukoil, Balkanların en büyük rafinerisi Neftochim Burgas’ın ve ülkedeki geniş benzin istasyonları ve petrol depoları ağının satışı da dahil olmak üzere Bulgaristan’daki işlerinin akıbeti konusunda muhtemel tüm seçenekleri değerlendirdiğini duyurdu.

Bulgaristan’da 220 benzin istasyonu ve dokuz petrol üssü bulunan Lukoil, şu anda bölgenin en önemli jet yakıtı tedarikçisi olarak petrol yakıtlarının üretimi ve depolanmasında baskın bir konuma sahip.

Euractiv‘de yer alan habere göre şirketten yapılan açıklamada, “İşleyiş koşullarındaki önemli değişiklik göz önüne alındığında, uluslararası danışmanların yardımıyla, işletmenin satışı da dahil olmak üzere çeşitli seçenekler analiz edilecektir,” ifadelerine yer verildi.

Şirketin tahminlerine göre Lukoil, Bulgaristan’a 20 yılı aşkın bir süredir yatırım yapıyor ve ‘Avrupa’nın en çevre dostu ve yüksek teknolojili rafinerilerinden biri’ haline geldiğini söylediği Burgaz rafinerisine 3,4 milyar dolardan fazla yatırım yaptı.

Bu arada Bulgar düşünce kuruluşu Demokrasi Çalışmaları Merkezi, Lukoil’in sadece Bulgaristan’daki işlerinden 3 milyar dolar fazla kar elde ettiğini tahmin ediyor.

Bu tür karların vergilendirilmesi konusunda Lukoil, rafineriyi suni olarak zararda tuttuğu gerekçesiyle uzun süredir vergi kaçırmakla suçlanıyordu. Fakat şirket, Avrupa Birliği’nin (AB) Rus petrolüne uyguladığı ambargoyu takiben Bulgaristan’ın aldığı muafiyetle vergilerini ödemeye başladı.

Euractiv‘in edindiği resmi olmayan bilgilere göre, Lukoil’in Bulgaristan’daki faaliyetlerini satın almak isteyen çok sayıda kuruluş mevcut. ABD merkezli iki yatırım fonu ve iki küçük petrol şirketi ilgilenirken, en çok ilgilenen Azerbaycan devletine ait petrol şirketi SOCAR.

Öte yandan Lukoil, Bulgaristan pazarına yönelik stratejinin gözden geçirilmesinin ‘ayrımcı yasaların kabul edilmesinin ve rafineriye yönelik diğer haksız, önyargılı siyasi kararların bir sonucu olduğunu ve bunun büyük işletmelerin medeni bir şekilde düzenlenmesiyle hiçbir ilgisi olmadığını’ belirtti.

Bulgaristan parlamentosunda milletvekilleri Rus petrolü ithalatının yasaklanmasını tartışmaya başladı; bir öneriye göre yasak 1 Mart 2024’ten önce ve 15 Mart 2024’ten sonra uygulanmamalı.

Maliye Bakanı Asen Vasilyev’e göre, muafiyetin tamamen kaldırılması Bulgaristan pazarını etkilemeyecek, zira şu aşamada ülkede akaryakıt fiyatlarını yükseltmek için bir neden yok.

İki hafta kadar önce Lukoil Neftochim Burgas, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren Bulgaristan pazarına sunulamayacak petrol ürünlerinin ihracatı için yeni kotaların iptal edilmesinin, Aralık 2023 muafiyetinin iptal edilmesiyle eşdeğer olduğu uyarısında bulunmuştu.

Bulgaristan’da ‘Lukoil rafinerisi’ gerilimi büyüyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version