DİPLOMASİ

M Çiçeği, Asya ve Avrupa’ya sıçradı

Yayınlanma

Haber: Bilge Dilay Misir
Geçtiğimiz günlerde Afrika kıtasını sarsan M çiçeği salgını, Avrupa ve Asya kıtalarında da gözlemlendi.

Afrika kıtasını çalkalayan M çiçeği hastalığı, Avrupa’ya sıçradı. Geçtiğimiz günlerde Afrika Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), “Kıta Güvenliği Halk Sağlığı Acil Durumu” yetkisini ilk defa kullanarak Afrika kıtasında acil durum ilan etmişti. 14 Ağustos’ta ise Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın hızlı bir uluslararası yayılım potansiyeli gösterdiğini belirterek dünya çapında acil durum ilan etti. Hemen ardından 15 Ağustos Perşembe günü İsveç, ilk M çiçeği vakasını duyurdu.

DSÖ Avrupa Bölge Müdürü Hans Kluge, İsveç sağlık yetkililerinin açıklamasına göre,  vakalının yakın zamanda Afrika’da mpox vakası yaşanan bir bölgeye seyahat ettiğini söyledi. Teşhis edilen bireyin, belirtilerine göre tedavi edildiğini vurgulayan Kluge, hastanın sıkı denetim altında olduğu bildirdi.

PAKİSTAN’DA 14 KİŞİ M ÇİÇEĞİ OLDU

İsveç’te Afrika dışında görülen ilk vakanın yaşanmasının ardından, Liberya ve Pakistan’dan haber geldi.  Liberya, 3 velayetinde toplam 5 M çiçeği vakası tespit edildiğini açıkladı. Halkı salgına karşı dikkatli olmaya çağıran Liberya,  hastalık önleyici tedbir ve gözetimlerin arttığını belirtti. Pakistan’da ise yerel haber kanalı Geo News, Hayber Pahtunhva eyaletinde körfez ülkesinden gelen 3 şahısta M çiçeği teşhis edildiğini duyurdu. Pakistan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sacid Şah, vakalı şahısların hafif belirtiler gösterdiklerini söyleyerek yayılımı önleme amacıyla “temaslı takibi” oluşturduklarını açıkladı. Pakistan’da bu güne kadar 1’i ölümle sonuçlanan 14 M çiçeği vakası bildirildi.

DSÖ, M ÇİÇEĞİNE KARŞI BİRLİK ÇAĞRISINDA BULUNDU

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya hesabında “Acil Durum Komitemiz mpox riski altındaki ülkeler için bu süreci kapsayan geçici bir tavsiye rehberi hazırlıyor” açıklamasını yaptı. Aynı platform üzerinden yaptığı bir başka paylaşımda Ghebreyesus: “Tüm ülkeleri gözetimi artırmaya, verileri paylaşmaya ve salgını daha iyi anlamak için çalışmaya; aşı gibi araçları paylaşmaya ve geçmişteki acil durumlardan alınan dersleri uygulamaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“2024 YILINDA TÜRKİYE’DE M ÇİÇEĞİNE RASTLANMADI”

Sağlık Bakanlığı sosyal medya hesabında, Türkiye’de M çiçeği vakası görülmediğini vurgulayarak “Herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı. Bakanlık, açıklamasının devamında gerekli çalışmalar içinde olduklarının altını çizerek güncel haberleri kamuoyuna duyuracaklarını paylaştı.

Afrika kökenli öğrencilerin yoğunluyla geçtiğimiz aylarda gündeme gelen Karabük Üniversitesi, rektörlük tarafından yapılan açıklamada; uluslararası öğrenciler ve tüm öğrencilerin sağlığının dikkatli bir şekilde izlendiğini, konu kapsamında TC Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumların tavsiyelerine yönelik hareket edildiğini duyurdu

M ÇİÇEĞİ NEDİR?

Maymun çiçeği olarak da bilinen rahatsızlık, ilk defa 1958’de maymun kolonilerinde ortaya çıkmış, mpox virüsünden kaynaklanan bir hastalık türüdür. Çiçek hastalığına benzediği ve maymun kolonilerinde ortaya çıktığı için “Maymun Çiçeği” olarak bilinen hastalığın adı, ırkçı izlenim verdiği gerekçesiyle “mpox” yani “M çiçeği” olarak değiştirildi. M çiçeği, çiçek virüsü türünde çift sarmallı bir DNA virüsünden doğmuştur. Başta hayvanlar arasında gözüken daha sonra insanlara da bulaşmaya başlayan M çiçeğinin ilk insan vakası, 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde gözlemlenmiştir. İleri tarihlerde Batı ve Orta Afrika bölgelerine yayılan hastalık, insandan insana da bulaşıyor. Hastalık; yüksek ateş, sırt, kas ve baş ağrıları, titreme, üşüme, yorgunluk ve suçiçeği benzeri kabarcıkların ortaya çıkması gibi belirtileri ile biliniyor.

Afrika CDC, Kıta genelinde ‘halk sağlığı acil durumu’ yetkisini ilk kez kullandı

Çok Okunanlar

Exit mobile version