Avrupa
Macron, Rusya’yı Avrupa ve Fransa’ya tehdit ilan etti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna savaşı ve ABD-AB ilişkilerine dair ulusa sesleniş konuşması yaptı.
Macron, çarşamba günü televizyonda yayınlanan konuşmasında Rusya’yı “Fransa ve Avrupa için bir tehdit” olarak tanımladı ve “Avrupa kıtasındaki müttefiklerimizin (nükleer) caydırıcılığımız tarafından korunmasına ilişkin stratejik tartışmayı açmaya” karar verdiğini söyledi.
Macron, Fransız ulusuna ve bir bütün olarak Avrupa’ya yaptığı çağrıda, ABD’nin Avrupa’dan uzaklaşma ve Ukrayna’ya desteği durdurma tehdidi karşısında “demokrasiyi ve belli bir hakikat fikrini” savunmanın acil bir ihtiyaç olduğunu belirtti.
Avrupa Konseyi’nin özel toplantısı öncesinde on beş dakikadan kısa süren bir televizyon konuşması yapan Macron, Avrupalıların “dünya düzenini sarsan olaylardan haklı olarak endişe duyduklarını” ve AB’nin harekete geçme zamanının geldiğini belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı “iki acil tehlike” tanımladı. Bunlardan ilki, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) askerlerini ve İran silahlarını Avrupa topraklarında konuşlandırarak Ukrayna’daki savaşı şimdiden “küresel” bir çatışmaya dönüştüren “Rus tehdidi”nden kaynaklanıyor.
Macron, Moskova’nın askeri silahlanmaya “bütçesinin %40’ından fazlasını” harcadığı bir ortamda “sadece seyirci” kalmanın “çılgınlık” olacağını belirtti.
Fransız lidere göre ikinci tehdit ise “akıl almaz” gümrük vergileri uygulayan ABD’den geliyor; fakat Macron yine de Başkan Trump’ı geniş çaplı bir ticaret savaşını tetiklemekten “caydırmayı” umuyor.
“Avrupa’nın geleceğine Washington ya da Moskova’da karar verilmemelidir” diyen Macron, AB’nin ABD’nin artık müttefik olamayacağı bir dünyaya hazır olması gerektiğini ısrarla vurguladı.
Macron, “Rus tehdidi burada ve Avrupa ülkelerini etkiliyor, bizi etkiliyor. ABD’nin bizim yanımızda olacağına inanmak istiyorum ama eğer olmazlarsa da hazır olmalıyız,” dedi.
Macron ayrıca Moskova’yı hem askeri hem de siber cephede “[Fransa’nın] sınırlarını test etmekle” suçladı ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı “küresel bir çatışmaya” dönüştürdüğü iddiasını tekrarladı.
Macron bu meydan okumalara yanıt verebilmek için Avrupa’yı ortak hareket etmeye ve daha fazla saldırganlığı caydırabilecek askeri kabiliyetler geliştirmeye çağırdı.
Macron, “Avrupa topraklarında askeri teçhizat satın almak ve üretmek için büyük ortak finansmanın” yanı sıra, AB üye ülkelerinin savunma bütçelerinde “açıklarının bir parçası olarak sayılmadan” önemli bir artış çağrısında bulundu.
Fransa Cumhurbaşkanı, Fransa’nın kamu açığının 2024 yılında GSYİH’nin %6’sına yükseldiği bir ortamda, kaçınılmaz olarak “bütçe tercihleri” gerektirecek bir vaat olan “vergilerin artırılmayacağı” konusunda ısrar ederken, Fransa’nın savunmaya “ek yatırımlar” yapacağı sözünü verdi.
Macron ayrıca, Almanya’nın müstakbel başbakanı Friedrich Merz’in çağrısını yineleyerek, Fransa’nın nükleer cephaneliğini Avrupalı müttefiklerine genişletmek için “stratejik bir tartışma” başlatılmasını önerdi; bununla birlikte, nükleer bir saldırıya ilişkin nihai kararın “yalnızca Fransız cumhurbaşkanının elinde kalacağını” vurguladı.
Amerikan Bilim Adamları Federasyonu tarafından hazırlanan bir rapora göre, Fransa’nın envanterindeki 290 savaş başlığı ile dünyanın en büyük dördüncü nükleer silah stokuna sahip olduğu tahmin ediliyor. Rusya, ABD ve Çin en büyük üç envantere sahip ülkeler.
Son olarak, Moskova ile bir barış anlaşmasına varılması halinde Avrupa birliklerinin Ukrayna’ya konuşlandırılması ihtimalini gündeme getirdi. Macron böyle bir operasyona katılmak isteyen ülkelerin genelkurmay başkanlarının önümüzdeki hafta Paris’te bir araya geleceğini açıkladı.
Fransız halkına seslenen Macron, “Bizim neslimiz artık barışın nimetlerinden faydalanamayacak ama çocuklarımızın bir gün taahhütlerimizin nimetlerinden faydalanmasını sağlamak bizim elimizde,” dedi.