AVRUPA

Macron: Ukrayna Batı silahlarıyla Rusya’yı hedef alabilmeli

Yayınlanma

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’nın Rusya’daki askeri tesislere karşı Batı silahlarını kullanmasına izin verilmesi çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı salı günü Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında Ukrayna’nın, neredeyse her gün bombalanan ikinci şehri Harkov da dahil olmak üzere, topraklarını Rus saldırılarına karşı savunmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Fransız lider, “Ukrayna’ya şehirlerini korumaları gerektiğini ama füzelerin geldiği yere saldırma hakları olmadığını nasıl açıklayabiliriz? Sanki onlara size silah veriyoruz ama bunları kendinizi savunmak için kullanamazsınız diyor gibiyiz,” dedi.,

Macron’dan saldırı için kullanılan tesislere vurgu

Bununla birlikte Macron, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmak için kullandığı askeri mevziler ile diğer askeri tesislerin vurulması arasında bir ayrım yaptı. 

Cumhurbaşkanı, “Füzelerin ateşlendiği askeri bölgeleri etkisiz hale getirmelerine izin vermeliyiz. Fakat Rusya’daki diğer hedeflerin, tabii ki sivil ya da askeri hedeflerin vurulmasına izin veremeyiz,” ifadelerini kullandı.

Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın bu ayın başlarında ülkenin kuzeydoğusundaki Harkov vilayetine yönelik saldırısının, kısıtlamaların kaldırılmasının önemini gösterdiğini ileri sürüyor.

Aralarında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de bulunduğu bazı batılı yetkililer politikanın değiştirilmesi yönünde çağrılar yapıyor. İki gün önce Sofya’da toplanan NATO Parlamenter Asamblesi’nde de çoğunluk, Ukrayna’nın Rusya içerlerini Batılı silahlarla vurmasına yeşil ışık yakan bir deklarasyona imza atmıştı.

24 NATO ülkesinden “Ukrayna’da kırmızı çizgileri esnetme” çağrısı

Blinken, politika değişikliği için bastırıyor

Savaşın başlangıcından bu yana özellikle ABD, Ukrayna’nın kendi cephaneliklerinden hibe edilen uzun menzilli füzelerle saldırmasının Moskova tarafından “kabul edilemez bir tırmanma” olarak görüleceğinden endişe ediyordu. Beyaz Saray, Ukrayna’nın ABD tarafından sağlanan silahlarla Rusya içindeki hedeflere saldırmasını “teşvik etmediğini” ya da “mümkün kılmadığını” söylüyordu.

Fakat Financial Times’a (FT) konuşan üst düzey bir ABD’li yetkiliye göre, Biden yönetimi içinde Dışişleri Bakanı Antony Blinken son zamanlarda politikada bir değişiklik yapılması için baskı yapıyor. 

Ukrayna’ya uzun menzilli füze tedariğinde Birleşik Krallık ve Fransa başı çekiyor. Britanya, Storm Shadow füzelerini Kiev’e verirken, Fransa da İngiliz Storm Shadow füzelerine eşdeğer Scalp seyir füzeleri ve Rus topraklarını vurmak için kullanılabilecek hassas güdümlü hava bombaları tedarik etti.

Scholz hâlâ ihtiyatlı

Almanya, Scholz’a baskı yapılmasına rağmen Ukrayna’ya Taurus olarak bilinen uzun menzilli füzelerden henüz vermedi.

Fakat Scholz salı günü Macron ile birlikte Ukrayna’ya destek sinyali verdi ve Ukrayna’nın kendisini savunmak için Rusya’daki hedefleri vurmaya “uluslararası hukuk çerçevesinde” her türlü hakka sahip olduğunu söyledi.

Alman lider, “[Bu] açıkça söylenmelidir. [Ukrayna] saldırı altındadır ve kendini savunabilir. Bazı kişilerin Ukrayna’nın kendisini savunmasına izin verilmediğini ve bunun için gerekli tedbirleri almasına izin verilmediğini iddia etmesini garip buluyorum,” dedi.

Scholz, “[ABD, Almanya ve Fransa] [Batı silahlarının kullanımının] her zaman uluslararası hukuk çerçevesinde olması gerektiğini belirten düzenlemeler geliştirdi. Bu şimdiye kadar pratikte iyi işledi ve kesinlikle işlemeye devam edecek,” dedi.

Alman lider böylece, Alman silahlarının kullanımına ilişkin mevcut “açık kuralların” “işe yaradığını” vurguladığı pazar günkü kendi yorumlarını yinelemiş oldu.

Ukrayna, Rusya’nın nükleer uyarı radar tesislerine saldırdı

Macron, Batılı müttefiklerin haddini aşmayacağını çünkü Moskova’nın taktiklerini bu şekilde savaşmaya uyarladığını savundu. Fransız lider, “Aslında bunu yaparak gerilimi tırmandırmıyoruz, zira bu şekilde örgütlenen Rusya’dır,” iddiasında bulundu.

FT’ye göre Macron’un Kiev’in, Ukrayna’ya saldırmak için kullanılmayan Rus askeri tesislerine Batı’dan tedarik edilen silahlarla ateş açmaması gerektiği yönündeki açıklaması, Moskova’nın nükleer uyarı sisteminin bir parçasını oluşturan iki uzun menzilli radar tesisine yönelik son Ukrayna insansız hava aracı saldırılarına bir gönderme olabilir.

Çok Okunanlar

Exit mobile version