AVRUPA

Macron’dan Yunanistan’a tam destek

Yayınlanma

Ankara ile gerilimin ortasında Paris’e giden Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Elysee Sarayı’nda Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile buluştu. Görüşme öncesi ikili ortak basın toplantısı düzenlendi. Macron Yunanistan’a, Türkiye’ye karşı tam desteğini açıkladı.

Avrupa kıtasındaki durum göz önünde bulundurulduğunda dış politika, savunma sanayisi ve askeri alanlardaki stratejik konularda, Fransa ve Yunanistan’ın iş birliği ve dayanışmasının, bugün daha büyük değer taşıdığını kaydeden Macron, “Provokasyonlar tekrarlanmış ve Yunanistan’ın egemenliğini sorgulayan kabul edilemez açıklamalarda (bulunulmuşken), daha önce Dışişleri Bakanımıza bunu (söyleme) fırsatım olduğu gibi, burada net ve kararlı şekilde tam desteğimizi söylemek istiyorum” dedi.

Yunanistan ile stratejik ortaklığa vurgu yapan Macron, “Doğu Akdeniz’de hiçbir kargaşanın yer edinmesine izin vermeyeceğiz ve size (Yunanistan’a) karşı kargaşaya da (izin vermeyeceğiz)” ifadesini kullandı.

Paris’ten Ankara’ya mesaj yollayan Miçotakis ise Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ı tehdit ettiğini belirterek, “Adalarımıza gece geleceklerini söyleyenleri, gün ışığında bekliyoruz. Haklı ve güçlünün kimin olduğunun net olarak görüleceği zamanda” diye konuştu.

Yunanistan’ın caydırıcı bir güç olmanın yanı sıra, bir iş birliği gücü de olduğunu ileri süren Miçotakis, “Kapılarımızı tahriklere kapalı tutuyoruz, diyaloğa değil” dedi.

Enerji gündemi

İkili görüşmenin odak noktası ise, 6-7 Ekim’de Prag’da toplanacak Avrupa Birliği Konseyi öncesinde enerji sorununda ortak zemin arayışı oldu. Macron, “Hem fiyatlar hem de enerji kaynaklarının çoğaltılması ihtiyacı konusunda birçok konuda hemfikiriz” dedi

Toplantının gündeminde ayrıca Ukrayna savaşı, göç akımları ve Libya’daki durumun da yer aldığı kaydedildi.

Stratejik Ortaklık Anlaşması

Yunanistan ile Fransa arasında 28 Eylül 2021’de Paris’te, Savunma ve Güvenlik Alanlarında İş Birliğine Yönelik Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalanmıştı.

İki ülke arasında savunma, dış politika ve silahlanma konularında iş birliğini içeren anlaşma, taraflardan birinin egemenlik alanında silahlı saldırıya uğraması halinde, diğer tarafın yardım etmesini öngörüyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version