Mısır’ın ilk açık sondaj kuyusu olan Nergis-1X’te keşfedilen rezervin 3.5 trilyon fit küp olduğu tahmin ediliyor.
Mısır’ın, Akdeniz’deki Nergis sondaj kuyusunda büyük bir doğal gaz rezervi keşfettiği açıklandı. Mısır’ın El-Ahram gazetesinin haberine göre, Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanı Tarık el-Molla, enerji komitesinin dünkü toplantısında yeni keşfi duyurdu. Mısır’daki ilk açık deniz sondaj kuyusu olan Nergis-1X’de bulunan gaz rezervinin henüz değerlendirme aşamasında olduğunu kaydeden Molla, bu rezervin, Zohr sahasından sonraki en önemli keşif olduğunu ifade etti. Molla, sondaj kuyusundaki rezervin miktarıyla ilgili ayrıntıların ilerleyen günlerde açıklanacağını kaydetti.
Söz konusu sahada, Amerikan Chevron %45, İtalyan Eni %45 ve Mısır’ın Tharwa Petroleum şirketi %10 hisseye sahip. Chevron, Tharwa Petroleum Co ile birlikte Mısır’a ait dört farklı blokta sondaj çalışması yürütüyor. Chevron, Nergis-1X sahasıyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada bu bölgedeki keşfin tahmini 3,5 trilyon metreküp olduğunu duyurmuştu. İtalyan Eni şirketi, 2015’te Mısır açıklarındaki Zohr bölgesinde doğal gaz keşfetmişti.
Avrupa’nın umudu Doğu Akdeniz’de
Mısır, petrol ve gaz üretimi geçmişine sahip bir ülke olmasına rağmen azalan üretim ve artan iç talebi ülkeyi gaz ithalatçısı haline getirmişti. Ancak 2015’te Zohr sahasında Akdeniz’deki o zamana kadarki en büyük keşfe imza atılması dengeleri Mısır lehine değiştirdi. Öte yandan 2009 ve 2010’da İsrail açıklarında Tamar ve Leviathan sahaları ile 2011’de Güney Kıbrıs kıyılarındaki Afrodit’te büyük ölçekli keşifler yapılması potansiyel gaz yatağı olarak gözleri Doğu Akdeniz’e çevirdi.
Uluslararası petrol ve gaz şirketleri bölgeyi hızla “parsellerken” özellikle Ukrayna krizi sonrası Doğu Akdeniz’in Avrupa’nın enerji ihtiyacına alternatif olup olamayacağı tartışılıyor. Savaşın patlak vermesinden sonra devreye giren Avrupa Birliği (AB) İsrail ve Mısır’ın Avrupa’ya doğalgaz satışını artırması için mutabakat zaptı imzalamıştı. Anlaşmaya göre önemli doğalgaz rezervi bulunan İsrail, mevcut boru hattıyla Mısır’daki tesislere doğalgazı ulaştıracak, likit doğalgaza (LNG) çevrilerek tankerlerle Avrupa’ya ulaştırılacak. Avrupa pazarındaki boşluğu doldurmak isteyen İsrail ve Mısır doğalgaz keşiflerine büyük yatırım yapıyor. İsrail, Akdeniz’deki yataklarında yürüttüğü sondaj çalışmalarının tehlikeye girmemesi için tüm eleştirilere rağmen kendisini resmi olarak tanımayan Lübnan’la deniz yetki sınırlandırma anlaşması imzalamıştı. Tüm çalışmalara rağmen, mevcut tabloda Doğu Akdeniz gazının Avrupa’nın ihtiyacını kısa vadede karşılamaktan uzak olduğu görünüyor.