ORTADOĞU

Mısır, İsrail’in yardım talebini reddetti

Yayınlanma

Mısır, İsrail’i savunmak için kurulan koalisyona mesafeli. İsrail’in İran’ın olası misillemesine karşı yardım talebine Mısır’ın olumsuz yanıt verdiği ileri sürüldü.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynakların The National’a verdiği bilgiye göre Mısır, İsrail’in İran ya da bölgesel ortaklarının olası bir misilleme saldırısına karşı kendisini savunacak ülkelere katılma talebini geri çevirdi.

Mısır’ın tutumunu İsrail’e cumartesi günü Kahire’de iki ülke arasında yapılan toplantıda iletildi. Toplantıya Mısırlı üst düzey istihbarat ve güvenlik yetkilileri ile Mossad Başkanı David Barnea ve Şin Bet Şefi Ronen Bar başkanlığındaki İsrailli heyet katıldı.

İsrail’e yönelik geniş çapta beklenen saldırı, Hamas’ın siyasi lideri İsmail Heniyye’nin geçen hafta Tahran’da ve Hizbullah’ın üst düzey askeri komutanı Fuad Şükrü’nün Beyrut’ta öldürülmesine misilleme olacak.

İsrail başlangıçta heyetin Kahire ziyaretinin amacının Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için müzakerelere devam etmek olduğunu açıklamış, ancak Hamas’ın baş müzakerecisi Heniyye’nin öldürülmesinin ardından görüşmeler askıya alınmıştı.

Kaynaklar, İsrailli yetkililerin saldırı durumunda Mısır’dan beklediği rolün deniz ve kara sınırları ile hava sahasının savunmasıyla sınırlı olduğunu söyledi.

Kaynaklardan biri “Onlara İsrail’e bir saldırı olması durumunda rolümüzün sadece ülkemizi savunmak olacağını söyledik” dedi.

Orta Doğu’nun en büyük ordusuna sahip Mısır’ın İsrail’in gelen füzeleri durdurmak ve imha etmek için kullandığına benzer ‘Demir Kubbe’ye benzer Alman yapımı modern bir hava savunma sistemi var.

İran’ın beklenen misillemesinin İsrail’in Suriye’deki İran Büyükelçiliği yerleşkesini hedef alması üzerine İran’ın yaptığı düzinelerce insansız hava aracı, seyir ve balistik füze saldırısına benzer olması bekleniyor. ABD ve bazı Arap ülkeleri, füzelerin büyük kısmını imha etmişti. Ancak bu kez Hizbullah’ın da saldırıya dahil olmasıyla İsrail’in hava savunmasının zorlanabileceği ve kayıp riskini artırabileceği değerlendiriliyor.

Mısır’ın İsrail’i savunmak için kurulan herhangi bir koalisyondan uzak durma kararında İsrail’in mayıs ayında Mısır’ın Gazze’yle olan kara sınırının Filistin tarafını ve kıyı bölgesiyle olan sınırı boyunca uzanan şeridi ele geçirmesinden dolayı duyduğu öfkenin de payı olduğu değerlendiriliyor.

İsrail ve Mısır arasında Philadelphia krizi

İsrail ayrıca Hamas’ın Mısır-Gazze sınırının altından geçen yeraltı tünelleri aracılığıyla fon ve silah sağladığını da iddia ediyor. Kahire, pazartesi günü bu iddiayı bir kez daha reddetti. İsrail’in iddiasının Gazze’deki “başarısızlıklarını” örtbas etmeye yönelik bir girişim olduğunu söyleyen Kahire, Gazze’ye giden tüm tünellerin sekiz yıl önce yok edildiğini tekrarladı.

The National’a konuşan kaynaklardan biri “Refah geçişi ve Philadelphia koridoru konusunda çok kızgın olduğumuzu açıkça belirttik” dedi.

Mısır ve İran yaklaşık iki yıldır, 1979’daki İslam devriminden bu yana gerginliklerle dolu olan ilişkilerini normalleştirmeye çalışıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version