DİPLOMASİ

NATO: Rusya, Kuzey Kutbu’ndaki iklim verilerini gizliyor

Yayınlanma

NATO, Rusya’nın Kuzey Kutbu’ndaki iklim verilerini saklayarak iklim değişikliği ile ilgili bilimsel araştırmaları ve politika geliştirme sürecini zora soktuğunu iddia etti.

NATO, Rusya’nın stratejik öneme sahip ve dünyanın en hızlı ısınan bölgelerinden biri olan Kuzey Kutbu’nda iklim değişikliğinin boyutlarını ve etkilerini anlamak için gerekli verileri sakladığını öne sürdü.

İttifakın üst düzey bir yetkilisi, Financial Times’a yaptığı açıklamada, “[İklim] raporlaması için kritik öneme sahip bazı bilgilerin gizlendiğini” ifade etti.

Uluslararası Kuzey Kutbu Karasal Araştırma ve İzleme Ağına göre, 95 saha üssünden oluşan bir ağ Kuzey Kutbu’na ilişkin önemli veriler topluyor.

Ancak bu üslerden 21 tanesi ‘duraklatılmış’ durumda ve Rusya, Şubat 2022’de Ukrayna’ya askeri müdahalesinden sonra veri paylaşımını askıya aldı.

Yetkili, “Bu bilgiler olmadan iklim modellemeleri tam anlamıyla verimli olamayacak,” dedi ve ekledi: “Siyasi karar alıcılar, emisyon azaltımı ve iklim sorunlarının çözümüne dair politikalarda bu modellemelere dayanıyor. Bu durumda, iklim de siyasi oyunlarda rehin alınıyor.”

NATO yetkilileri, büyük bir petrol ve doğalgaz üreticisi olan Rusya’nın, fosil yakıt kullanımının giderek terk edildiği bir dünyada iktisadi açıdan kayba uğrayacağını belirtti.

Bu bağlamda yetkililer, Moskova’nın ‘karbonsuzlaşmanın faydalarına karşı dezenformasyon kampanyaları yürüttüğünü’ iddia etti.

Kuzey Kutbu’ndaki buzların erimesi, Rusya donanmasına yeni rota seçenekleri sunabilir. Moskova, Finlandiya yakınlarındaki Kola Yarımadası’nda bulunan nükleer cephaneliğini korumak amacıyla buz kıranlar ve firkateynler için milyarlarca dolarlık yatırımlar yaparak bu gelişmeden faydalanmayı hedefliyor.

NATO, temmuz ayında yayımladığı bir raporda “Kuzey Kutbu’nun eriyen koşullarının ittifaka yeni fırsatlar sunduğunu ancak kontrol edilmediği takdirde kırılganlıklar yaratabileceğini” savunmuştu.

Dünya genelindeki ülkeler, hava durumu ve iklim verilerini Dünya Meteoroloji Örgütü gibi ulusal ve uluslararası kurumlara gönderiyor. Bu veriler, BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin küresel ısınmanın kapsamlı analizine dayanan raporlarını hazırlamasında hayati bir rol oynuyor.

Kuzey Kutbu, “Dünya’nın buzdolabı” olarak nitelendiriliyor. Ancak burada, güneş ışınlarını yansıtan buz ve kar tabakası eridikçe, ısınma etkisi daha belirgin hale geliyor.

Bilim insanları, Kuzey Kutbu’nun küresel ortalamanın en az üç katı hızla ısındığını tahmin ediyor. Donmuş toprakların çözülmesiyle açığa çıkan karbondioksit ve metan salınımı, iklim değişikliği üzerindeki baskıyı artırıyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Başkanı Celeste Saulo, yılın başlarında yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna savaşı sonrası tüm verileri değil, bazı verileri paylaşmaya devam ettiğini doğruladı.

“Büyük bir çatışma var; bu kolay değil,” diyen Saulo, “Bu verilerin bireysel değil, küresel yararlar için paylaşıldığını vurgulamaya çalışıyoruz. Ancak, veri paylaşımı konusunda hassasiyetlerin farkındayız,” değerlendirmesini yaptı.

İsveç’in NATO üyeliği ve Arktik jeopolitiği

Çok Okunanlar

Exit mobile version