AMERİKA

Pentagon, 842 milyar dolarlık bütçeyi geçirmek için Çin’le gözdağı verdi

Yayınlanma

Pentagon liderleri perşembe günü ABD ordusunun Çin ile olası bir çatışmaya hazır olması gerektiğini söyleyerek, Kongre’yi Savunma Bakanlığı’nın Asya’daki ve dünyadaki kuvveti modernize edecek olan 842 milyar dolarlık bütçe teklifini onaylamaya zorladı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Temsilciler Meclisinde görüşülen Bakanlığının 2024 yılı bütçe talebine ilişkin, Çin’i işaret ederek, “Bu, doğrudan Amerika’yı 21. yüzyıl dünyasında güvende tutmayı amaçlayan bir bütçedir” dedi.

Austin, Meclis Tahsisatlar Komitesi Savunma Alt Komitesi oturumunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ile açıklamalarda bulundu.

Görüşülen bütçenin, strateji odaklı bir bütçe olduğunu ve Çin Halk Cumhuriyeti ile stratejik rekabetin ciddiyetinden kaynaklandığını savunan Austin, “Çin tehdidine karşı Asya’daki ve dünyanın diğer bölgelerindeki kuvvetleri modernize etmek için 2024’te 842 milyar dolarlık askeri bütçeye ihtiyaç duyduklarını” dile getirdi.

“Şimdi Pentagon’da üç temel önceliğim var: Ulusumuzu savunmak, seçkin insanlarımıza sahip çıkmak ve takım çalışmasıyla başarılı olmak. Çin Halk Cumhuriyeti bizim ilerleme hızımızdır. Ve onunla rekabet için çok çalışıyoruz” ifadelerini kullanan Austin, onaylanmasını istediği bütçenin, ABD’nin Çin’e karşı üstünlüğünü artırarak “saldırganlığı caydırmak” amacını taşıdığını söyledi.

ABD Savunma Bakanı, Rusya-Ukrayna savaşına da atıfta bulunarak, “Ulusal savunma stratejimiz, Putin’in son derece saldırgan Rusya’sını akut bir tehdit olarak nitelendiriyor. Ukrayna’nın savunmasını, ne kadar sürerse sürsün destekleyeceğiz” dedi.

Lloyd Austin, Savunma Bakanlığının, İran, Kuzey Kore ve küresel terör gruplarının tehditlerine karşı koymanın yanı sıra “ufuk ötesi terörle mücadele yeteneklerinin” artırılması için de yatırım yaptığını vurguladı.

Austin, 2024 bütçesinden, iklim değişikliği ve “sınırları umursamayan” diğer 21. yüzyıl tehditleri karşısında hazırlıklı ve dayanıklı olmak için de pay ayrılacağını bildirdi.

‘Çin’i caydırabilmek için 1 numara kalmalıyız’

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de, Çin’in eylemlerinin, onu komşuları ve “muhtemelen” ABD ile karşı karşıya gelmeye ve potansiyel bir çatışmaya doğru götürdüğünü iddia etti.

“Bu bütçe savaşı önler ve bizi gerekirse savaşmaya hazırlar” diyen Milley, “caydırmanın ve savaşa hazırlanmanın olağanüstü pahalı olduğunu”, ancak savaşmak kadar pahalı olmadığını söyledi.

Milley, Çin’i caydırabilmek için “Her zaman 1 numara kaldığımızdan emin olmak bizim görevimizdir” ifadesini kullandı.

‘Bütçeyi geçirmezseniz kazanımlar kaybolur’

Kongre’ye seslenen Genelkurmay Başkanı, “Irak ve Afganistan’daki yirmi yıllık savaş, ordunun teçhizatını ve birliklerin hazırlık durumunu aşındırdı, bu nedenle ABD, silah sistemlerini değiştirmek ve birliklere sıfırlama zamanı vermek için çalışıyor” dedi.

“Operasyona hazırlık oranlarımız şu anda çok uzun yıllarda olduğundan daha yüksek” diyen Milley, aktif gücün yüzde 60’ından fazlasının şu anda “en yüksek hazırlık durumunda” olduğunu ve 30 günden daha kısa sürede savaşa konuşlanabileceğini, yüzde 10’unun ise 96 saat içinde konuşlanabileceğini söyledi.

Milley, Kongre bütçeyi zamanında geçiremezse bu “kazanımların kaybedileceği” uyarısında bulundu.

Pentagon’un 2024 için talep ettiği 842 milyar dolarlık bütçe, 2023 bütçesine göre yüzde 3,2, 2022 bütçesine göre ise yüzde 13,4 daha yüksek.

Çin’i çevreleme stratejisi

Pekin’i uluslararası düzeni yeniden şekillendirme potansiyeline sahip “bir meydan okuma” olarak gören Biden yönetimi, Çin’i çevreleme stratejisi ile Asya-Pasifik bölgesindeki ittifaklarını güçlendiriyor, AUKUS ittifakı ile Avustralya ve Japonya’yı silahlandırıyor, Tayvan Adasındaki askeri tahkimatını artırıyor, Guam ve Filipinler gibi yerlere ek askeri kuvvetler gönderiyor.

Pentagon’un bütçe talebi, Biden yönetiminin Çin’in Asya-Pasifik bölgesindeki askeri etkisine karşı koymayı amaçlayan sözde “Pasifik Savunma Girişimi” için yüzde 40’lık bir artışı içeriyor.

Savunma Bakanı Austin bu artışı, “Bu, daha güçlü bir kuvvet duruşunu, Hawaii ve Guam için daha iyi savunmayı ve müttefiklerimiz ve ortaklarımızla daha derin bir işbirliğini finanse edecek” sözleriyle gerekçelendirdi.

Bütçe ayrıca, savaş uçaklarını ve yeni bir stratejik bombardıman uçağını, dokuz savaş gemisinin inşası da dahil olmak üzere donanma faaliyetlerini; nükleer saldırı ve balistik füze denizaltılarını, ultra hızlı hipersonik teknoloji de dahil olmak üzere uzun menzilli topçu ateşlerini içeriyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version