Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya dönük askeri müdahale kararının birinci yıldönümünde ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi.
Rus parlamentosu milletvekilleri ve Kremlin yetkililerine hitap eden Putin, ülkesinin ABD’nin geçen yıllarda tek taraflı olarak çekildiği son silah kontrol anlaşması Yeni Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması’nı (START) askıya aldığını duyurdu.
Ukrayna ihtilafına değinen Putin, “Bu savaşı başlatanlar onlar ve biz güçlerimizi buna son vermek için kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin saldırılarında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu çağrısı yapan Putin, ayrıca hayatını kaybedenlerin aileleri için bir dizi sosyal yardım paketi sözü verdi.
Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların başarısız olduğunu kaydeden Putin, Batılı ekonomistlerin daha önce Rus ekonomisinin çökeceğini iddia ettiklerini belirterek “Hiçbir şey başaramadılar ve başaramayacaklar da” dedi.
Savaşın nasıl sona ereceğine dair bilgi vermeyen Putin, hedeflerinin Ukrayna’nın doğusundaki Rus azınlığı korumak olduğuna dikkat çekti.
Yeni START anlaşması askıya alındı
Putin ayrıca, Rusya’nın ABD ile kritik bir silah kontrol anlaşması olan Yeni START’a katılımını askıya aldığını, ancak Rusya’nın anlaşmadan çekilmediğini vurguladı.
Eski ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmişti. 2011’de yapılan anlaşmayı Moskova, Washington’un ilgili kararına rağmen uzatmıştı.
Rusya lideri, “Bugün Rusya’nın stratejik saldırı silahları anlaşmasına katılımını askıya aldığını açıklamak zorundayım” diye konuştu.
Öte yandan Putin, “ABD ve NATO açıkça hedeflerinin Rusya’nın stratejik yenilgisini görmek olduğunu söylüyor. Sonra da hiçbir şey olmamış gibi, en yeni üslerimiz de dahil olmak üzere askeri üslerimizi ziyaret etmeye hazır olduklarını söylüyorlar” yorumunu yaptı.
Bunun yanı sıra askeri ve sivil nükleer kurumlarına ABD’nin yeni denemeler yapması halinde ilave nükleer silah denemelerine hazırlıklı olmaları talimatını veren Putin, “Hiç kimse küresel denkliğin yok edilebileceğine dair tehlikeli yanılsamalara kapılmamalı” dedi.
Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Moskova’nın kararını ‘son derece talihsiz ve sorumsuzca’ olarak nitelendirdi. ABD daha önce Rusya’yı iki ülke arasında kalan son nükleer silah anlaşmasını ihlal etmekle suçlamıştı.
Putin Batı’ya karşı alışılagelmiş bir şikayet listesi sundu; bunların arasında Batı’nın ahlaki ve manevi çöküşü olarak tanımladığı ve Rusya’nın çocuklarını tehdit ettiğini söylediği ana akım görüşler de vardı. Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill salonda ön sıralarda oturuyordu.
Oligarkları hedef aldı
Bununla beraber konuşmasında, ülkedeki oligarkları hedef alan Putin, çoğunluğu özel olarak savaşa karşı çıktığını ancak seslerini çıkarmaktan kaçındığını vurguladı.
Putin, “Hiçbir sıradan vatandaş, yabancı varlıklarını kaybedip yatlara ve saraylara yatırım yapanlar için üzülmedi” yorumunda bulundu.
Oligarkların kendilerine yönelik yaptırımların iptal edilmesi için gösterdikleri hukuki çabaların anlamsız olacağını da sözlerine ekleyen Putin, “Batı mahkemelerinde koşturmaktan, toz yutmaktan bıkacaksınız” ifadelerini kullandı.
Rusya lideri, şöyle devam etti: “Bazı insanlar bloke edilmiş hesaplarıyla yabancı bir malikanede günlerini geçirmek istiyor. Ama Batı için bu insanlar yabancı. Kontların unvanlarını satın almak işe yaramayacak. Orada ikinci sınıf vatandaşsınız. Başka bir seçeneğiniz daha var: Ülkenizin yanında olmak.”
İkinci Dünya Savaşı atfı
Diğer yandan Rusya lideri Ukrayna’daki neo-Nazi yönetimle savaştıklarına dikkat çekerek, ülkesinin tıpkı Sovyetler Birliği’nin İkinci Dünya Savaşı sırasında topraklarını savunduğu gibi kendisini savunduğunu dile getirdi.
Putin 1 saat 45 dakika süren konuşmasını “Haklıyız” sözüyle tamamladı.