12 Ekim’de Almanya’daki Amerikan hava üssü Ramstein’da NATO ortakları, Ukrayna’ya yönelik planları konuşacak. Toplantıda, ittifakın Kiev’e üyelik için ‘somut adımlar’ önermesi bekleniyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yaptığı açıklamada ülkesinin “zafer planını” 12 Ekim’de Almanya’nın Ramstein kentinde düzenlenecek Kiev destekçilerinin olağan toplantısında sunacağını duyurdu.
Henüz kamuoyuna açıklanmayan planın, ABD Başkanı Joe Biden’a ve kasım seçimlerinde Beyaz Saray için yarışan her iki başkan adayına da gösterildiği bildirildi.
Frankfurt yakınlarındaki Ramstein’daki Amerikan askeri üssünde gerçekleşecek toplantıya, Biden da dahil olmak üzere Ukrayna’nın 50’den fazla müttefikinin katılması bekleniyor.
Zelenskiy, mesajlaşma uygulaması Telegram’da şu ifadeleri kullandı: “12 Ekim’de liderler düzeyinde gerçekleşecek ilk toplantı olacak 25. Ramstein buluşmasına hazırlanıyoruz. Zafer planımızı, savaşın adil bir şekilde sona erdirilmesi için net ve belirli adımları sunacağız.”
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, planın ABD’nin Ukrayna ile etkileşime geçeceği “bir dizi verimli adım” içerdiğini belirtti.
Ancak Wall Street Journal gazetesinin, ismini vermek istemeyen Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberine göre plan, Rus güçlerini yenmek için kapsamlı bir strateji içermiyor. Bunun yerine Kiev’in sıkça dile getirdiği daha fazla silah ve Rusya’daki hedeflere karşı Batılı uzun menzilli silahları kullanma izni taleplerini yineliyor.
Bu arada Rusya ordusu da sahada ilerliyor. Rusya Savunma Bakanlığı, geçen hafta Donetsk’e bağlı Ugledar kasabasını ele geçirdiğini duyurmuştu.
Öte yandan Washington Post‘un Batılı bir diplomattan aktardığına göre, NATO müttefikleri Ukrayna’ya gelecekte ittifaka üye olması yönünde daha somut adımlar atmayı teklif edecek. Diplomata göre bu teklif, Ramstein toplantısında sunulacak. ABD Başkanı Joe Biden da bu toplantıya katılmayı planlıyor.
Toplantı sırasında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile savaş için “zafer planını” bir kez daha sunacak.
Kaynağa göre NATO, Rusya’yı uzun menzilli Batı silahlarıyla vurmak için izin alma konusunda yaşanan başarısızlığın ardından Ukrayna’nın ittifaka katılımı konusundaki tutumunu yumuşatmaya karar verdi.
Bununla birlikte, Almanya’daki toplantıda Kiev’e önerilecek adımların, Ukrayna tarafının daha önce talep ettiği “acil önlemlerin” gerisinde kaldığını da sözlerine ekledi.
Ukraynalı yetkililer, yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinin -sonucu ne olursa olsun- Ukrayna’ya gelecekte yapılacak güvenlik yardımları konusunda şüphe uyandırdığına inanıyor.
Kiev, Biden’ı siyasi mirasının önemli bir parçası haline gelebilecek bir “zafer planını” desteklemeye ikna etmeye çalıştı. Fakat yetkililer, Beyaz Saray’ın Kamala Harris’in kampanyasını tehlikeye atmamak için popüler olmayabilecek herhangi bir adım atma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.
Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü Direktörü Anton Gruşetskiy, Zelenskiy ve hükümetinin Ukrayna’nın yüzde 20’sinden fazlasını işgal eden Rusya ile barış için toprak vermek gibi bir niyetleri olmadığını defalarca söylemelerine rağmen, halkın giderek artan bir şekilde NATO üyeliği ya da müttefiklerin güvenlik garantilerinin anlaşmanın bir parçası olması koşuluyla egemenlikten geçici olarak taviz verilmesini öngören müzakerelerden yana olduğunu belirtiyor.
Gruşetskiy, “Mutlak çoğunluğun kendi topraklarının işgalini tanıması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Fakat Ukraynalılar, sadece bir tür güvenlik faktörü yaratılması koşuluyla, belirli bölgelerin tamamen geri verilmesini geleceğe erteleyecek bir formata hazırlar,” dedi.
Almanya’nın en stratejik askeri tesislerinden biri olan Ramstein Hava Üssü’nün temelleri, İkinci Dünya Savaşı yıllarında atıldı. 1940 yılında, Mannheim yakınlarındaki Ren Nehri üzerinde yaşanan bir köprü kazası, bugünkü Bundesautobahn 6’nın inşasını sekteye uğrattı. Bu durum, beklenmedik bir şekilde bölgenin askeri tarihini şekillendirecek olaylar zincirinin başlangıcı oldu.
Savaş yıllarında, Mannheim’ın batısında Kaiserslautern yakınlarındaki kullanım dışı kalan otoban kesimi, Alman Hava Kuvvetleri (Luftwaffe) tarafından acil iniş pisti olarak değerlendirildi. İlerleyen süreçte, bu stratejik nokta ABD Ordusu Hava Kuvvetleri’nin de dikkatini çekti ve savaşın son döneminde Amerikan uçakları tarafından aktif şekilde kullanıldı.
Savaş sonrası dönemde Amerikan hava kuvvetleri, Bavyera’daki eski Luftwaffe tesislerinin onarımına öncelik verdi. Fakat asıl büyük dönüşüm, 1948 yılında başlayacaktı. Bölgenin iki metre yükseltilmesi gereken bataklık yapısı, ABD ve Fransız işgal güçlerinin ortak çabasıyla aşıldı. Einsiedlerhof-Kaiserslautern’den üsse uzanan özel bir demiryolu hattı inşa edildi.
İnşaat çalışmaları, dönemin en büyük tek noktalı yapım projesi olarak tarihe geçti. Bir defada 270 binden fazla işçinin çalıştığı projede, iki ayrı üs planlandı: güneyde Landstuhl Hava Üssü ve kuzeyde Ramstein Hava İstasyonu. Bu dev proje, 1948’den 1953’e kadar sürdü.
Landstuhl Hava Üssü, 5 Ağustos 1952’de hizmete girdi. Modern bir pist, kontrol kulesi ve gerekli tüm uçuş tesisleriyle donatılan üs, kısa sürede operasyonel hale geldi. 86. Avcı-Bombardıman Kanadı’nın bir birliği, Neubiberg’den buraya transfer edildi.
1953 yılının haziran ayında açılan Ramstein Hava İstasyonu, On İkinci Hava Kuvvetleri’nin karargâhı olarak hizmet vermeye başladı. Üs, özellikle Kadın Hava Kuvvetleri (WAF) personeli için tasarlanan modern yaşam alanları ve idari tesislerle donatıldı.
İki üssün birleştirilmesi kararı 1957 yılında alındı. Ramstein-Landstuhl Hava Üssü adıyla hizmet vermeye başlayan tesis, NATO kontrolündeki en büyük hava üssü unvanını kazandı. 1961’de ismi Ramstein Hava Üssü olarak değiştirildi.
Üssün modernizasyonu ve genişlemesi yıllar içinde devam etti. Özellikle 2004-2006 yılları arasında gerçekleştirilen Rhein-Main Geçiş Programı kapsamında, yeni bir terminal binası ve çeşitli tesisler inşa edildi.