İtalya, Giorgia Meloni hükümetini sermaye piyasası yasasının bazı bölümlerini yeniden gözden geçirmeye çağıran kurumsal yatırımcıların artan baskısının ardından kurumsal yönetime ilişkin tartışmalı yeni kurallarını gözden geçirmeye açık olduğunu ilan etti.
Hazine Müsteşarı Federico Freni Financial Times’a (FT) verdiği demeçte, 77 trilyon dolar yönetimindeki varlığa sahip küresel yatırımcılardan oluşan Uluslararası Kurumsal Yönetim Ağı’nın (ICGN) yeni kurallara yönelik sert eleştirilerinin ardından İtalyan hükümetinin ülkenin kurumsal yasalarını değiştirmeyi değerlendireceğini söyledi.
ICGN, ilk olarak pazartesi günü FT tarafından haberleştirilen yeni bir mektupta, şirket yönetim kurullarının atanmasına yönelik yeni sistemin nasıl işleyeceğini “anlamanın zor olduğu” uyarısında bulundu ve yabancı yatırımcıların kapalı kapılar ardında yapılan hissedarlar toplantısına nasıl katılabileceğini sordu.
Mektupta yeni kuralların “İtalyan piyasasının rekabet gücünü zayıflatabileceği ve kurumsal yatırımcılar için cazibesini azaltabileceği” savunuldu.
Freni FT’ye verdiği demeçte ICGN ve diğer yatırımcılar tarafından gündeme getirilen “tüm konuların” yeni finansal piyasalar kurallarını hazırlayan komisyonun “en üst düzeyde dikkatini çekeceğini” söyledi.
Müsteşar, “Yeni finans piyasası kanunu, sermaye piyasası düzenlemesinin sorunlu yönlerini düzeltmek için kaçırmamamız gereken bir fırsattır,” diye ekledi.
Mart ayında onaylanan ve 2022’de Mario Draghi hükümeti döneminde yayınlanan yönergeleri takip eden yeni sermaye piyasası kuralları, ülkenin sermaye piyasalarını daha cazip hale getirmeyi ve Milano borsasından kottan çıkmaları önlemeyi amaçlıyor.
Freni, “Komisyon yeni mali piyasalar yasasının taslağını hazırlamayı tamamladığında, tüm paydaşların dinleneceği bir parlamento süreci olacak ve amaç İtalyan mali piyasasının gelişimi için mümkün olan en iyi çözüme ulaşmaktır,” dedi.
Yeni finansal piyasalar yasası, mart ayında onaylanan sermaye piyasaları yasa tasarısının bazı yönlerini geçersiz kılabilir. Freni, Hazinenin diğer Avrupa piyasalarındaki en iyi uygulamaları anlamak için karşılaştırmalı bir çalışma yaptırdığını söyledi.
Bununla birlikte, yatırımcılara karşı “cezalandırıcı” bir niyetin söz konusu olmadığını da sözlerine ekleyen Freni, “Hükümet kamuoyundaki tartışmaları, ekonomik büyümenin itici gücü olarak finansal piyasaların oynadığı önemli role yeniden odakladı. Piyasanın gelişimini engelleyen ve halka arzları caydıran kural ve düzenlemeleri değiştirmeye çalışıyoruz,” ifadelerini kullandı.
Kurumsal yönetişimi etkileyen hükümler geniş çapta tartışmalara yol açmıştı. Yönetim kurulu atamalarına ilişkin yeni yasa, İtalya’ya özgü olan fakat eleştirmenler karmaşık olduğunu ve çoğu zaman yönetim kurulu üyelerinin çok az değişmesi anlamına geldiğini söylese de denizaşırı yatırımcıların alıştığı bir sistemin yerini alıyor.
Değişiklikler uyarınca, görevden ayrılan bir yönetim kurulu yeniden seçime girmek ya da kendi yeni aday listesini sunmak isterse, listenin mevcut yönetim kurulu koltuklarının üçte birinden daha geniş olması gerekiyor.
Bu isim yoklaması ayrıca diğer yatırımcılar tarafından getirilen potansiyel aday listelerinden daha erken bir tarihte sunulmak zorunda. Bu noktada ise iki aşamalı bir oylama süreci gerçekleştirilecek.
ICGN’nin “endişelerine” ek olarak, İtalyan parlamentosu iki aşamalı oylama sürecinin uygulanmasının zor olduğu konusunda uyarıda bulundu ve Freni hükümetin daha iyi alternatifleri değerlendirmeye açık olduğunu söyledi.
Yatırımcı grubu, yatırımcıların bir temsilci atamasıyla kapalı kapılar ardında hissedar toplantılarına izin veren kuralların “küçük hissedarlara zarar vereceğini” ve “şeffaflığı tehlikeye atacağını” söyledi ve İtalyan hükümetini bunun yerine karma bir sistem benimsemeye davet etti.
Freni, belirlenen temsilcinin “mükemmel bir çözüm” olduğunu fakat toplantı lojistiği açısından İtalya’nın “piyasa ve yatırımcılar için” daha iyi çalışan diğer seçenekleri değerlendirmeye açık olduğunu söyledi.