RUSYA

Rosneft’ten Çin’e Rusya’ya yatırımları artırma çağrısı

Yayınlanma

Rusya’nın en büyük petrol üreticilerinden Rosneft’in CEO’su İgor Seçin, Altıncı Rusya-Çin enerji forumunda yaptığı açıklamada, Çin’in Rusya’nın hammadde sektörüne yatırımlarını artırmasını umduğunu söyledi.

Interfax ajansının haberin göre Seçin, petrol, doğalgaz ve kömür endüstrilerinin ‘yüksek yatırım getirisi’ ve ‘geri dönüş riski olmaması’ ile karakterize olduğunu ve Çin’in bu sektörlere doğrudan yatırım yapmasının enerji güvenliğini güçlendireceğini vurguladı.

Ayrıca Seçin, geçen yıl 55 milyon ton Rus petrolünün, 40 milyar metreküp Rus doğalgazının ve 100 milyon tondan fazla kömürün Rusya’dan Çin’e ihraç edildiğini anımsattı.

Sonuç olarak Moskova’nın Pekin’in enerji ithalatının yüzde 20’sini karşıladığını ve bu ihtiyacın daha da artacağını kaydeden Seçin, “Özellikle Uluslararası Enerji Ajansı, Çin’in sıvı hidrokarbon tüketiminin 2030 yılına kadar yüzde 9 artacağını tahmin ediyor. Rus şirketleri Çin’in enerji güvenliği ve enerji tüketimi konusuna katkıda bulunmaya hazır,” ifadelerini kullandı.

Ancak Rusya’nın Çin yatırımlarına ihtiyacı var. Rosneft CEO’su, bu yatırımların ‘kayda değer bir sinerjik etki yaratacağını’ dile getirdi.

Seçin, “Rusya, geleneksel enerjinin geliştirilmesine istikrarlı bir şekilde yatırım yapan az sayıdaki ülkeden biri, Çin ise son birkaç yılda ithalatçı konumundan ihracatçı konumuna geçti. Örneğin geçen yıl Çin’in yurt dışındaki yeni projelere yaptığı doğrudan yatırımlar 160 milyar doları aşarak rekor kırdı. Çin’in Rusya’nın enerji sektörüne yaptığı doğrudan yatırımların artmasını umuyoruz,” diye konuştu.

Geçen yılın sonunda Rusya ile Çin arasındaki karşılıklı ticaret hacmi yüzde 26,2 artarak 240 milyar dolara ulaştı.

Aynı zamanda Çin neredeyse sadece Rusya’dan hammadde satın alıyor.

Gaydar Enstitüsü’nün hesaplamalarına göre petrol, doğalgaz ve kömür dahil olmak üzere yakıt ürünleri, Rusya’dan yapılan tüm ihracatın dörtte üçünü oluşturuyor.

Rusya, Çin’den ağırlıklı olarak makine (yüzde 40) ve otomobil (yüzde 15) satın alıyor ve Çin mallarının Rusya’nın ithalatındaki payı yarıya yaklaşıyor.

Rusya’nın en büyük madencilik şirketi, üretimini Çin’e taşıyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version