DÜNYA BASINI

Rus basını Türkiye seçimlerini değerlendirdi: ‘Türkiye yavaştan sola dönüyor’

Yayınlanma

31 Mart 2024’te belediye ve il genel meclisleri seçiminde CHP, AKP’yi geride bıraktı. CHP yüzde 37,7 ile birinci parti olurken, AKP’nin oy oranı yüzde 36’nın altında kaldı.

Seçimin ertesi günü Rus basını, yaşanan değişimi gündemine aldı.

RBK: İmamoğlu genç ve etkili bir yönetici, esnek düşünen yurtsever bir siyasetçi

Rusya’nın önde gelen ekonomi gazetelerinden RBK, Ulusal Araştırma Üniversitesi Ekonomi Yüksek Okulu’nda kıdemli öğretim görevlisi olan Grigoriy Lukyanov’un görüşlerine yer verdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na sadece CHP’lilerin değil, diğer muhalif seçmenlerin de dört yıl sonra yapılacak olan bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarı umutları bağladığını kaydeden Lukyanov, şunları söyledi:

“Genç ve etkili bir yönetici, esnek düşünen yurtsever bir siyasetçi olarak sahip olduğu itibar sayesinde muhalefet figürleri açısından Türkiye’nin siyasi yaşamında yeni bir değişim ve Erdoğan döneminin nihai olarak sona ermesinin ardından yeni sınırlara girmesi için belirleyici bir faktör olabilecek, yeni bir siyasi güçler koalisyonu oluşturabilecektir. AKP, ulusal düzeyde giderek daha fazla parti koalisyonlarına güvenmek zorunda kalırken, yerel düzeyde kendi Ekrem İmamoğlu gibi karizmatik, bağımsız ve farklı liderler üretemiyor.”

Muhalefetin yerel seçimlerdeki zaferinin Erdoğan ve AKP açısından bir itibar darbesi olsa da siyasi sistemin yönetilebilirliği üzerinde çok az etkisi olacağını belirten Lukyanov, Erdoğan’ın son beş yılda muhalif belediye başkanlarıyla bir arada yaşama ve Kanal İstanbul gibi temel projelerini onların muhalefetine rağmen hayata geçirme stratejisi geliştirdiğini ifade etti.

RIA Novosti: Türkiye için siyasi bir deprem, hatta bir tsunami oldu

Kamu yayın kurumu RIA Novosti ise Türk gazeteci Hakan Aksay’ın yorumlarını aktardı.

Muhalefetin başarısını erken seçim için kullanacağına kesin gözüyle bakan Aksay, “Bu seçimler sürprizlerle dolu. Muhalefet iddialıydı ve mayıs ayından daha iyi bir performans gösterecekti, ancak şu anki sonuç muhalefetin beklentilerinin çok üzerinde, hükümetin beklentilerinin ise altında. Bu seçim Türkiye için siyasi bir deprem, hatta bir tsunami oldu,” diye konuştu.

Aksay, muhalefetin başarısını etkileyen faktörler hakkında konuşan partiyi dönüştürmek için üç aşamalı bir plan uygulayan yeni bir lider olarak ‘İmamoğlu faktörüne’ dikkat çekti:

“Ancak Kılıçdaroğlu adaylığında ısrar etti ve yine de az bir farkla da olsa kaybetti. Planın ikinci aşaması belediye seçimlerini kazanmaktı, işe yaradı. Son aşama ise cumhurbaşkanlığı seçimleri. Dört yıl içinde yapılması gerekiyor ama ben buna inanmıyorum, Türkiye yarından itibaren erken seçimi tartışmaya başlayacak. Muhalefetin aktifleşmesine ek olarak, bu aynı zamanda Mayıs 2023’te de mevcut olan iktisadi kriz faktöründen kaynaklanıyor, ancak şimdi daha sert hale geldi ve seçmenler bu nedenle tercihlerini değiştiriyor.”

Vestnik Kavkaza: Rus-Türk ilişkilerinin akıbeti hakkında endişelenmek için henüz erken

Bunun yanı sıra Vestnik Kavkaza portalı da iktisadi krizin seçim sonuçlarındaki rolüne işaret etti.

Portalın makalesinde, “Erdoğan’ın 2028’de cumhurbaşkanlığına aday olmayacağı gerçeği yetkililer için durumu karmaşıklaştırıyor. Gazeteciler Türk şirketi Baykar’ın ortaklarından Selçuk Bayraktar’dan bahsetse de Erdoğan henüz bir halef belirleyebilmiş değil. Erdoğan son seçimde muhalefetin adayı Kılıçdaroğlu’nu kıl payı yendi ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bir sonraki seçimdeki görevi daha da zorlaşacak,” ifadelerine yer verildi.

Dış politikada ise kayda değer bir değişiklik yaşanmayacağı ifade edilen makalede, “Erdoğan şu ana kadar Batı ve Doğu ile ilişkilerinde, özellikle de Ukrayna ihtilafı konusunda dengeli bir yol izlemeyi başardı. Dolayısıyla Rus-Türk ilişkilerinin akıbeti hakkında endişelenmek için henüz erken,” değerlendirmesi yapıldı.

Kommersant: Türkiye yavaştan sola dönüyor

Ekonomi gazetesi Kommersant ise, Türkiye’nin ‘son derece yumuşak ve yavaş bir şekilde sola döndüğünü’ belirtti.

Gazetede yer alan makalede, “Belediye seçimleri bunu muhtelif olarak değil, tek tek kent, kasaba ve bölgelerdeki pek çok kampanyada gösteriyor. İstatistiki materyaller, Türk toplumunda şu anda gerçekleşmekte olan eğilimleri yetkin ve geniş bir şekilde ortaya koyuyor. Ve siyasi rejimin kademeli olarak aşınması, evrilmesi devam edecektir,” denildi.

Şimdi sorulması gereken sorunun önümüzdeki genel seçimlerde Türkiye’de siyasi hakimiyet için mücadele edecek olan yeni koalisyonların nasıl şekilleneceği olduğu vurgulanan makalede, şöyle devam edildi: “Recep Tayyip Erdoğan’ın bazı olağanüstü tedbirlerle satranç tahtasını tersine çevirmeye çalışması ihtimali her zaman var. Erdoğan savaşmadan pes eden bir adam değil ve siyasi zekasını pek çok kez kanıtladı. Büyük ihtimalle danışmanları ve kendisi, mirası olarak gördükleri şeyi nasıl koruyacaklarını düşünüyorlar.”

Moskovskiy Komsomolets: Erdoğan güçlü bir darbe aldı

Moskovskiy Komsomolets gazetesi de Yerel seçimler sırasında çeşitli kampanyalara danışmanlık yapan Ankara merkezli danışmanlık şirketi Sanda Global’in başkanı Selim Sazak’ın görüşlerine yer verdi.

Sazak, “Bu güçlü bir mesaj. Seçmenler hükümete ekonominin kendilerine gerçekten zarar verdiğini söylüyor,” yorumunu yaptı.

Rossiyskaya Gazeta: Türkiye, ABD ile AB yeni bir yakınlaşma aşamasına geçecek

Öte yandan Rossiyskaya Gazeta, Erdoğan’ın mevcut yenilgiden sonuçlar çıkaracağı daha muhafazakar bir senaryonun da mümkün olduğu kanaatinde.

Gazetede yer alan makalede, “İktisadi reformların yanı sıra, Avrupa Birliği ve ABD ile yeni bir yakınlaşma aşamasına geçecek, özellikle de bu iki ülke de Türkiye’ye yönelik bazı adımlar attığı için. İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’ndeki ‘gençleşme’ süreci ve 2028’de yeni bir ‘köfte ayaklanmasını’ önlemek için halkın isteklerine yakın, gelecek vaat eden liderlerden oluşan yeni bir liste oluşturulması hızlandırılacaktır,” ifadesi kullanıldı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version