RUSYA

Rus milyarder Fridman, yaptırımlar için Lüksemburg’a tazminat davası açtı

Yayınlanma

Alfa Group’un kurucusu Rus milyarder Mihail Fridman, yaptırımların beraberinde malvarlığının dondurulması nedeniyle kendisine 16 milyar dolar tazminat ödenmesi talebiyle Lüksemburg makamlarına dava açtı.

Vedomosti gazetesinin süreç hakkında bilgi sahibi bir kaynağa dayandırdığı haberine göre dava Hong Kong Uluslararası Tahkim Merkezi (HKIAC) tarafından değerlendirilecek.

Fridman’ın holding merkezi Lüksemburg’da bulunuyor ve bu şirketler aracılığıyla çeşitli ülkelerde varlıklara sahip.

Milyarder, Alfa Asset Management, Alfa Capital Investments Holdings, LetterOne Holdings ve LetterOne Investment Holdings, CTF Holdings, ABH Holdings’de doğrudan ya da intifa hakkı sahibi.

Fridman, bu şirketler aracılığıyla Rusya’daki Alfa Bank, Amsterdam Trade Bank, perakendeci X5 Group (Pyaterochka, Perekrestok ve Karusel zincirleri), telekom şirketleri Veon ve Turkcell, ilaç şirketi Emma Healthcare ve diğerlerine yatırım yaptı.

Fridman’a göre Lüksemburg, mal varlığını dondurarak bir yandan Belçika ile diğer yandan da Sovyetler Birliği (ve onun yasal halefi olan Rusya) ile arasındaki 1989 tarihli yatırım anlaşmasını ihlal etti.

Söz konusu anlaşma, yaptırımlardan etkilenen yatırımların gerçek değerine tekabül eden miktarda tazminat ödenmesini öngörüyor ve anlaşmaya taraf olan ülkelerin yatırımcılarının varlıklarına el koymasını yasaklıyor.

Buna ek olarak, Fridman’ın avukatları Avrupa Birliği’nin (AB) Fridman’a karşı yaptırımları sadece Rusya vatandaşı olduğu ve iş dünyasında başarılı olduğu için uyguladığını savundu.

Avukatlar, Brüksel’in kısıtlamaları Birleşmiş Milletler (BM) tüzüğü dışında uyguladığı için bu hareketi ‘ciddi bir adaletsizlik’ ve uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirdi.

Avukatlar, bunun sonucunda Fridman’ın yatırımlarının değerini kaybettiğini ve itibarının ciddi şekilde zarar gördüğünü kaydetti.

Bu bağlamda milyarder, Lüksemburg’dan sadece varlıkların dondurulmasını değil, aynı zamanda miktarı daha sonra belirlenecek olan manevi zararın da tazmin edilmesini talep ediyor.

Fridman, şubat ayında Lüksemburg makamlarına AB yaptırımları kapsamında ‘millileştirilen’ varlıklar için tazminat ödenmesine ilişkin müzakerelerin başlatılmasını önermişti.

Daha sonra milyarderin kendilerine yanıt vermeleri için altı ay süre tanıdığı ve bunun ardından BM Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonuna (UNCITRAL) veya Stockholm tahkimine başvurmakla tehdit ettiği bildirilmişti.

Süreç hakkında bilgi sahibi bir kaynak, bu davanın yaptırımların temel meşruiyetini doğrudan etkileyen ilk dava olduğunu dile getirdi.

Şimdiye kadar davalar sadece bireylere yönelik belirli tedbirlerin haksız olduğunu beyan etmek için açılmıştı.

FT: AB’nin Fridman ve Aven’e yönelik yaptırımları kaldırması emsal teşkil ediyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version