RUSYA

Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill’den idam cezasının getirilmesine destek

Yayınlanma

Patrik Kirill, İsa’nın idam cezasını kınamadığı gerekçesiyle, suç işleyenlere idam cezası uygulanmasını desteklediğini açıkladı. Rusya’da idam cezası tartışmaları sürerken, çeşitli yetkililer farklı görüşlerle konuyu değerlendirmeye devam ediyor.

Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill, bir suçun karşılığı olarak bir kişinin canına kıymanın kabul edilebilir olduğunu belirtti. Bunu “İsa Mesih’in idam cezasını kınamadığı” gerekçesiyle savundu ve kendisinin de bu cezanın kurbanı olduğunu hatırlattı.

Kirill, “Elbette, bir insanı işlediği suçların cezası olarak öldürmek çok ciddi bir önlemdir. Bu nedenle, insanların idam cezasını gerektiren suçlardan kaçınması elbette en ideal olanıdır. Ancak Tanrı’nın lafzında, ‘Kötülüğü aranızdan uzaklaştırın’ ifadesi yer alır (1. Korintliler 5:13). Yani, toplum için tehlikeli olan bir kişi varsa ve onu farklı bir şekilde izole etmek mümkün değilse, o kişi ortadan kaldırılmalıdır,” diye konuştu.

Patrik Kirill, bu ifadeleri, “Kahramanlar Zamanı” programı çerçevesinde Ukrayna’daki savaşı gazileriyle yaptığı bir toplantıda dile getirdi.

İsa’nın öldürülmesinden sonra, kutsal havarilerin de suçlar için idam cezasını günah olarak görmeyi reddettiğini savunan Kirill, “Bir kez daha belirtmek isterim ki Kilise, idam cezası yasal çerçevede uygulandığı sürece, hiçbir zaman bu cezayı kınamamıştır, ancak hiçbir yerde idam cezasını teşvik etmemiştir,” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, Rusya’da yürürlükte olan idam cezası moratoryumunu olumlu karşıladığını belirten Kirill, “Bu moratoryumun ülkemizdeki suç oranlarını nasıl etkileyeceğini gözlemlemeliyiz. Eğer suç oranı düşerse, Tanrı’ya şükürler olsun ki idam cezasına gerek kalmayacaktır,” diye ekledi.

Rusya’da idam cezası resmi olarak kaldırılmış değil; 1997’den bu yana süresiz bir moratoryum yürürlükte. Bu moratoryum, Rusya’nın Avrupa Konseyi’ne katılmasının temel şartlarından biriydi.

Ancak Rusya, Ukrayna ile başlayan çatışmalar sonrası Mart 2022’de bu örgütten ayrıldı. Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, “savaş zamanı” ya da ülkenin en ağır suçların tehdidi altında olduğu durumlarda idam cezasının geri getirilebileceğini belirtti.

2023’ün başlarında Duma Milletvekili Andrey Kolesnik, Rusya’yı eleştiren göçmenler için “vatana ihanet” suçundan idam cezası getirilmesini önerirken, diğer milletvekili Andrey Gurulev “iç düşmanlar” için idam cezasının uygulanabileceğini ifade etti.

Adil Rusya partisi eş başkanı Sergey Mironov, Rus savaş esirlerini ve sivilleri öldüren kişiler için idam cezasının geri getirilmesini talep etti.

Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin ise idam cezasına ilişkin moratoryumun kaldırılması gerektiğini, devletin mahkumları hapiste tutmak için çok yüksek maliyetlere katlandığını belirtti. İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Valeriy Fadeyev de bu konuda bir itirazı olmadığını ifade etti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Valeriy Zorkin ise idam cezasının geri getirilmesine karşı çıkarak, Rusya’nın Avrupa Konseyi’nden ayrılmasının ve “günümüzün gergin tarihsel koşullarının” bu konudaki tutumu değiştirmek için bir gerekçe olmadığını vurguladı.

Böyle bir kararın topluma kötü bir mesaj vereceğine dikkat çekti. Bu açıklamaların ardından, Vladimir Putin de Zorkin’in görüşünü desteklediğini belirtti. Daha önce de idam cezasını “anlamsız ve verimsiz” olarak nitelendirmişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version