DİPLOMASİ

Rusya, Afrika’da enerji yatırımlarını artırıyor

Yayınlanma

Rusya’nın devlete ait nükleer enerji şirketi Rosatom, Burkina Faso ve Mali gibi ülkelerde nükleer ve güneş enerjisi santralleri inşa etme planlarını devreye soktu.

Rusya’nın Afrika’daki nükleer enerji girişimleri 2015 yılında Mısır’da ed-Debaa nükleer santralinin inşası için imzalanan sözleşmeyle ivme kazanmaya başladı.

Büyük ölçüde 25 milyar dolarlık Rus kredisiyle finanse edilen 30 milyar dolarlık proje, Rusya’nın Afrika enerji stratejisinde önemli dönüm noktası oldu.

Rosatom CEO’su Aleksey Lihaçov, Mısır projesini ‘Asvan Barajı’ndan bu yana en büyük Rus-Mısır işbirliği projesi’ olarak tanımladı.

Mısır’daki başarı, genişlemenin önünü açtı. Uganda, Rosatom’un desteğiyle bir nükleer enerji santralinin inşasına başlamış durumda ve diğer yedi Afrika ülkesi – Cezayir, Gana, Kenya, Fas, Nijerya, Sudan ve Tunus – 2030 yılına kadar nükleer enerji santralleri inşa etmeyi planladıklarını açıkladılar.

Rosatom’un en iddialı projelerinden biri, nüfusun sadece yüzde 19,5’inin elektriğe erişiminin olduğu Burkina Faso’da.

Batı Afrika ülkesinin 420 megavatlık mevcut elektrik üretim kapasitesi, 20 milyonu aşkın nüfusu için ne yazık ki yetersiz.

Burkina Faso ve Rosatom, 2024 yılında bir nükleer enerji santralinin inşasını başlatmak üzere bir mutabakat zaptı imzaladı. Burkina Faso Enerji Bakanı Yacouba Zabre Gouba, yaptığı açıklamada, “Nükleer enerji santrali bizim için çok önemli, zira enerjinin ülkenin enerji egemenliğini sağlayabileceği bir kaldıraç olduğuna inanıyoruz,” dedi.

Projenin sadece enerji açığını gidermekle kalmayıp aynı zamanda ülkenin endüstriyel ve tarımsal kalkınmasında da kilit bir unsur olması bekleniyor.

Diğer yandan Rosatom Afrika’daki girişimlerini nükleer enerji ile sınırlandırmıyor. Mali’de şirketin rüzgar enerjisi iştiraki NovaWind, başkent Bamako yakınlarında 200 megavatlık bir güneş enerjisi santrali inşa ediyor.

217 milyon dolarlık proje, ülkenin elektrik üretimini yüzde 10 oranında artırarak elektriğe erişimi iyileştirecek.

Burkina Faso, Mali ve Nijer arasında kısa süre önce kurulan ‘Sahel Devletleri İttifakı’ konfederasyonu, bölgenin enerji manzarasına yeni bir karmaşıklık katıyor.

Kayda değer uranyum rezervlerine sahip Nijer, kısa bir süre önce uranyumunu düşük fiyatlarla çıkaran bir Fransız şirketini sınır dışı etmişti.

Rusya’ya göre Afrika ayrı bir “kutup” oluyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version