RUSYA

Rusya, Amerikan füzelerinin konuşlandırılması nedeniyle Almanya’yı nükleer silahlarla tehdit etti

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD’nin Almanya topraklarına uzun menzilli füzeler konuşlandırmasına karşılık olarak ülkesinin de ‘nükleer kapasiteli’ füzeler konuşlandırabileceğini söyledi.

TASS ajansının aktardığına göre Ryabkov, dün Moskova’da düzenlediği basın toplantısında “Hiçbir seçeneği göz ardı etmiyorum. Eğer Almanya federal hükümetinin temsilcileri, tam da bu bölgede [Kaliningrad] bulunduğumuz bahanesiyle bazı tırmandırma önlemleri başlatmayı haklı görürlerse, bu, telafi edici önlemler açısından en kabul edilebilir gördüğümüz şekilde karşılık vereceğimiz anlamına gelir,” dedi.

Moskova’nın çeşitli alternatifleri göz önünde bulundurması ve NATO ülkelerinin müşterek kuvvetlerini hesaba katması gerektiğini vurgulayan Ryabkov, “Bu kimsenin yararına olacak bir tehdit değildir. Bu, değişen zorluklara yanıt vermek için maliyetler de dahil olmak üzere en etkili algoritmayı bulmanın bir yoludur,” ifadelerini kullandı.

Daha önce ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 2026 yılında Almanya’da uzun menzilli füze sistemleri konuşlandıracağını bildirmişti. Bunların arasında SM-6 uçaksavar füzeleri, Tomahawk seyir füzeleri ve nükleer donanımı olmayan deneysel hipersonik silahlar olacak.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, kararı ülkenin güvenliği ve ‘savaşı önleme’ tedbirleriyle açıkladı. Fakat Scholz, Rusya’nın Almanya’daki Amerikan silahları nedeniyle NATO ile karşı karşıya gelmesini ihtimal dışı bıraktı.

Daha sonra Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Washington yönetiminin Almanya’daki hipersonik silahlarının ve seyir füzelerinin yerinin henüz belirlenmediğini kaydetti.

Bunların ‘konvansiyonel silah sistemleri’ olacağına dair güvence veren Pistorius, aynı zamanda Amerikan silahlarının konuşlandırılmasının İskender operasyonel-taktik füze sistemlerinin Kaliningrad bölgesine konuşlandırılmasına bir yanıt olacağını vurguladı.

ABD’nin Almanya’ya hipersonik silahlar konuşlandırması halinde, bu ülke Soğuk Savaş’tan bu yana ilk kez Rusya’daki hedefleri vurabilecek silah sistemlerine sahip olacak.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bu çerçevede ABD’nin Avrupa’ya uzun menzilli füzeler konuşlandırması durumunda Rusya’nın yeterli caydırıcılık potansiyeline sahip olduğunu, ancak Moskova’nın Avrupa başkentlerini hedef alması gerekeceğini duyurmuştu.

Sevim Dağdelen: Almanya’nın ABD’nin hegemonya arayışına boyun eğmeyen farklı bir dış politikaya ihtiyacı var

Çok Okunanlar

Exit mobile version