Rusya

Rusya, bütçe açığını kapatmak için rubleyi devalüe etmeyi planlıyor

Yayınlanma

Rusya hükümeti ve merkez bankası, düşen petrol ve doğalgaz gelirleri nedeniyle bütçede oluşan açığı kapatmak amacıyla rublenin dolar karşısında kontrollü bir şekilde devalüe edilmesini değerlendiriyor. Planlanan senaryoya göre dolar kurunun 100 rubleye kadar yükseltilmesi hedefleniyor.

Rusya hükümeti ve merkez bankası, hızla azalan petrol ve doğalgaz gelirleri nedeniyle zorlanan bütçeyi dengeleyebilmek için rublenin devalüe edilmesi olasılığını değerlendiriyor.

Yetkililer, ekonomiyi sarsmayacak şekilde dolar kurunun 100 rubleye çıkarılmasını kabul edilebilir bir senaryo olarak görüyor.

Reuters‘e konuşan Rusya kabinesinden bir kaynak, rublenin değer kaybetmesine yönelik geniş bir ilgi olduğunu, ancak düşüşün kademeli olması ve istenilen seviyede durmasının hedeflendiğini belirtti.

Kaynağa göre, petrol fiyatlarındaki düşüşten olumsuz etkilenen bütçeye yardımcı olmak için aslında dolar başına 110-120 ruble gibi daha zayıf bir kur gerekse de, hükümet ve merkez bankası kaçınılmaz enflasyon artışından endişe ediyor.

Rusya makroekonomik tahminlerini güncelledi, bütçe açığı beklentisi arttı

Ajansın görüştüğü yetkili, devalüasyon sürecinin kontrolden çıkabileceği endişesini de taşıdıklarını vurguladı.

Diğer taraftanBloomberg‘in verilerine göre, ruble yıl başından bu yana yüzde 40 değer kazanarak dünyanın en hızlı yükselen para birimi olmuştu.

Dolar kuru, yıl başında 110 rublenin üzerindeki seviyelerden 80 rubleye kadar gerilemiş ve bütçede öngörülen seviyenin yüzde 15 altında kalmıştı.

Bu süreçte Rus Ural petrolünün fiyatı da ocak ayında varil başına 70 dolardan mayıs ayında 50 dolara kadar düştü.

Sonuç olarak, federal bütçe şubat ve mart aylarında petrol ve doğalgaz vergilerinin neredeyse beşte birini, ocak-nisan döneminde ise kümülatif olarak yaklaşık yüzde 10’unu kaybetti.

Reuters‘in hesaplamalarına göre, mayıs ayındaki düşüş yüzde 33’e ulaştı.

Buna karşılık hükümet, bütçe projeksiyonlarını hızla revize etti: Ural petrolü için varil başına 70 dolar yerine yıl ortalaması olarak 56 dolar bekleniyor.

Maliye Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre, bu durum ham madde gelirlerinin plana göre yüzde 25 daha düşük (10,9 trilyon ruble yerine 8,3 trilyon ruble) olacağı ve bütçe açığının planlanan 1,2 trilyon ruble yerine 3,8 trilyon ruble ile pandemiden bu yana rekor seviyeye ulaşacağı anlamına geliyor.

Hükümetin bütçe açığını rezervlerle kapatması giderek zorlaşıyor. Yıllardır bütçenin ham madde fazlasıyla biriktirilen Varlık Fonu, savaşın başından bu yana likit varlıklarının üçte ikisini kaybetti: Maliye Bakanlığı, 115 milyar dolarlık fonun 76 milyar dolarını devlete ait şirketlere sermaye aktarımı, mega projelerin finansmanı ve bütçe açığının kapatılması için harcadı.

Geçen ay itibarıyla Varlık Fonu’nda yuan ve altın cinsinden yalnızca yaklaşık 40 milyar dolarlık serbest kullanılabilir kaynak kaldı; bu, fonun 2008’de kurulmasından bu yana en düşük seviye.

Çok Okunanlar

Exit mobile version