RUSYA

Rusya: Hammadde çıkarmada hala yabancı teknolojilere bağımlıyız

Yayınlanma

Rusya hükmeti, ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 15’ini ve bütçe gelirlerinin büyük kısmını oluşturan hammadde ihracatının neredeyse tamamen yabancı teknolojilere bağımlı durumda olduğunu belirtti.

Dün hükümet tarafından onaylanan 2050 yılına kadar Rusya’nın Doğal Kaynak Tabanının Geliştirilmesi Stratejisine göre, ülkede madencilik için ithal edilen sondaj ekipmanı ve analiz yazılımlarının payı şu anda yüzde 90’ı aşıyor.

Ayrıca, madencilik şirketleri tarafından kullanılan maden makinelerinin yüzde 50’si ve yer jeofizik ekipmanlarının yüzde 30’u ithal ediliyor.

Belgede, maden aramada ekipmanlarında yüzde 20 ve kuyu araştırmasında kullanılan jeofizik ekipmanlarda yüzde 20 ile ithalata bağımlılığın biraz daha az olduğu kaydedildi.

Strateji belgesinde, Rusya’nın maden kaynaklarının ‘devletin ulusal güvenliğinin’ dayandığı ‘milli ekonominin temeli’ olduğu, ancak ithal ekipman ve teknolojik çözümlerin payının ‘yüksek’ olduğu vurgulandı.

Stratejiye göre ithalata bağımlılık, hammadde endüstrisinin arama, değerlendirme, keşif, madencilik ve mineral işleme olmak üzere tüm sektörlerinde devam ediyor.

Stratejinin yazarları, kurum içi teknolojilerin eksikliği nedeniyle, bazı stratejik mineral türlerinin halihazırda kıt hale geldiğini, diğerleri için ise ekonominin ithalata bağımlı olduğunu ifade etti.

Hükümet petrol, altın, gümüş ve elmasları ilk gruba dahil ediyor: Stratejiye göre bunların üretimi 15 ila 20 yıl içinde azalmaya başlayabilir.

İkinci kategoride uranyum, manganez, krom, titanyum, boksit, molibden, tungsten, lityum, berilyum, zirkonyum, niyobyum, tantal, renyum, nadir toprak metalleri, grafit, fluorspar ve bentonit kili, kaolin ve iyot yer alıyor.

Strateji, Rusya Federasyonu topraklarında neredeyse tüm kıt mineral türlerinin mevcut olduğuna, fakat yatakların geliştirilmesinin özellikle ‘etkili endüstriyel teknolojilerin eksikliği’ ya da kârlı olmamaları nedeniyle engellendiğine işaret ediyor.

Stratejide, “Yabancı ülkelerin Rusya Federasyonu’na uyguladığı yaptırımlar, ülkenin geleneksel hammadde ihracatının yönünü bir ölçüde etkiledi ve iç ekonomi için yetersiz olan yabancı jeolojik ve keşif ekipmanı ve yazılım tedarikinin azalması riskinin artmasına yol açtı,” ifadelerine yer verildi.

Rosneft’ten Çin’e Rusya’ya yatırımları artırma çağrısı

Çok Okunanlar

Exit mobile version