Rusya Merkez Bankası, Trendler Ne Diyor’ başlıklı değerlendirmesinde, yüksek enflasyonist baskı karşısında ülke ekonomisindeki aktif talep artışının aşırı ısınmanın devam etmesine katkıda bulunduğunu ve yılın ikinci yarısında enflasyonu hedefe döndürmek ve durumu istikrara kavuşturmak için ilk döneme kıyasla daha sıkı parasal koşullara ihtiyaç duyulacağını belirtti.
Merkez Bankası, daha agresif davranarak 2024 enflasyon tahminini kötüleştirmiş ve temmuz ayında politika faiz oranını artırma kararı almıştı.
Değerlendirmede, “Mayıs ve haziran aylarındaki güçlü büyümeye bağlı olarak, 2. çeyrek sonunda GSYİH tahminimize göre, yüzde 0,8 artarak mevsimsellikten arındırılmış 1. çeyrek seviyesine yükseldi. Ekonomideki bu genişleme, daha yüksek fiyat artışıyla birleştiğinde, en azından mal ve hizmet arzının talebi karşılamak için zamanında artmaması nedeniyle ekonomide aşırı ısınmanın devam ettiğine işaret ediyor,” denildi.
Merkez Bankası uzmanları, son aylarda ithalat ödemelerinde gözlenen zorlukların, rublenin değer kazanmasının enflasyonu düşürücü etkisinden daha ağır basan enflasyon yanlısı riskler yarattığına dikkat çekti.
İşgücüne olan talep tarihi bir zirveye ulaşmış durumda ve bu durum ilave enflasyonist riskler yaratıyor.
Merkez Bankası, değerlendirmesine “Dezenflasyon sürecinin yeniden başlaması, 2024’ün ikinci yarısında para politikasının yılın ilk yarısındaki gerçek katılığa kıyasla daha fazla katılaşmasını ve daha uzun bir sıkı para politikası dönemini gerektiriyor,” ifadelerine yer verdi.
Merkez Bankası, 26 Temmuz’daki bir sonraki toplantısında faiz oranını mevcut yüzde 16 seviyesinden yüzde 18’e yükseltecek.
Analistler, “Sonuç olarak, döviz kuruna büyük ölçüde bağımlı olan mal ve hizmetlere yönelik tüketici fiyatlarındaki artış zayıflamadı, aksine şiddetlendi. Bu da arz faktörlerinin artan fiyat dinamiklerine katkısının arttığı anlamına geliyor,” ifadesini kullandı.