Rusya merkez bankası faiz oranlarını keskin bir şekilde artırarak %8,5’ten %12’ye çıkardı ve yeni bir artışın mümkün olduğunun sinyalini verdi.
Bankanın acil durum toplantısı, rublenin geçen yılın Mart ayından bu yana ilk kez dolar karşısında kısa süreliğine 100 seviyesini aşmasının ardından yapıldı.
Rus para birimindeki hızlı düşüş, daralan ihracat gelirleriyle zorlanan ve uluslararası finans piyasalarından izole edilen bir ekonominin nasıl yönlendirileceğine dair giderek daha gergin hale gelen bir tartışmanın ortasında geldi.
Merkez Bankası yaptığı açıklamada bu hamlesinin ‘fiyat istikrarı risklerini sınırlamayı amaçladığını’ belirtirken, bundan sonra ne yapmayı planladığına dair net bir açıklama yapmadı. Banka, iki saatten fazla bir sürenin sonunda, enflasyonist risklerin güçlenmesi halinde başka bir faiz artışının masada olduğunu söylediği yeni bir yorum gönderdi.
Moskova’da ruble, saat 13:02’de dolar karşısında %0,4 düşüşle 98,09 seviyesinden işlem gördü. Para birimi yaklaşık %25’lik kayıpla bu yıl gelişmekte olan ekonomiler arasında en kötü performans gösteren üç ülke arasında yer alıyor.
Salı günü alınan karar, Merkez Bankasının geçen hafta döviz alımlarından kaçınacağını duyurmasının ardından yaşanan çöküşün durdurulamaması ve Kremlin’deki ekonomik danışman Maksim Oreşkin’den gelen, Merkez Bankasının ‘yumuşak’ politika izlediği suçlamasının ardından geldi. Oreşkin, Itar-Tass’ta yayınlanan yazısında, ‘yumuşak para politikalarına’ işaret ederek rublenin değer kaybetmesinden ve enflasyondan Elvira Nabiullina yönetimindeki Merkez Bankasını suçlamıştı. Oreşkin, “Merkez bankası yakın gelecekte durumu normalleştirmek için tüm araçlara sahiptir,” dedi.
Petrol ihracatından elde edilen gelirin son sekiz ayın en yüksek seviyesine çıkması nedeniyle zayıflayan ruble, devlet gelirleri için bir avantaj olsa da, aynı zamanda ithalat maliyetini artırıyor ve sermayeyi paralarını ülke dışına kaydırarak güvenlik arayışına teşvik ediyor.