Kremlin’in açıklamasına göre Rusya ve Hindistan, Başbakan Narendra Modi’nin ziyaretinin sonunda ‘Rusya-Hindistan: Güçlü ve Genişleyen Ortaklık’ başlığı altında ortak bir bildiri imzaladı.
Görüşmelerin ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Putin ve Modi’nin tüm gündemi ele aldıklarını belirtti. Liderler dar kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdiler ve tüm önemli konuları zaten ele aldıkları için uzun bir görüşme yapmamaya karar verdi.
Vedomosti gazetesinin haberine göre bildiride Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Hindistan Başbakanı Modi’nin iki ülke arasındaki ayrıcalıklı stratejik ortaklığın güçlenmeye ve genişlemeye devam ettiğini belirttikleri ifade edildi.
İkili ortaklığın derinleşmesi, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), BRICS ve G20 çerçevesinde Rusya ve Hindistan arasındaki düzenli temaslarla kolaylaştırılmıştı.
İki taraf da Hindistan-Rusya ilişkilerini bir dizi alanda olumlu değerlendirdi ve mevcut karmaşık ve belirsiz siyasi durumda ilişkilerin sürdürülebilir olmaya devam ettiğini kaydetti.
Dışişleri bakanlıkları arasındaki işbirliği alanında liderler, işbirliğinin kurulup geliştirilmesine ve değişime uyum sağlanmasına yardımcı olan yakın temasları memnuniyetle karşıladı.
Liderler, kurumların ikili gündem, BM gündemleri, terörle mücadele ve konsolosluk işbirliği de dâhil olmak üzere bir dizi konuda düzenli olarak bakanlıklar arası istişarelerde bulunduğunu kaydetti.
Ayrıca, iki ülkenin güvenlik konseyleri arasındaki işbirliğinin yanı sıra parlamenter işbirliği de devam ediyor.
Putin ile Modi, ticari ve iktisadi işbirliği alanında geçen yıl ikili ticaret hacmindeki büyümeye dikkat çekerek 2025 yılına kadar daha önce belirlenen 30 milyar dolarlık hedefin neredeyse iki katına çıktığını vurguladı.
Hindistan, sanayi işbirliğinin yanı sıra teknoloji ve yatırım ortaklıkları yoluyla Rusya’ya ihracatı artırmayı amaçlıyor.
İki taraf ticaret hacmi için yeni bir hedef belirledi: Hindistan ve Rusya, 2030 yılına kadar 100 milyar dolara ulaşmayı hedefliyor.
Diğer yandan iki ülke, ulusal para birimlerinde mutabakat sistemleri geliştirmeyi ve finansal haberleşme sistemlerinin birbirine bağlanması konusunda istişareleri sürdürmeyi kararlaştırdı.
Rusya ve Hindistan ulaştırma mühendisliği, metalürji, kimya sanayi, gübre tedariki ve diğer sektörlerde işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. İki taraf, uydu ve mobil iletişim de dahil olmak üzere bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki işbirliğini genişletmeye ilgi duyduklarını ifade etti.
Ulaşım koridorları konusunda Rusya ve Hindistan, Avrasya bölgesinde gelecek vaat eden değer zincirleri geliştirmeye odaklandı.
İki ülke, Vladivostok-Chennai deniz koridorunu ve Kuzey-Güney Uluslararası Taşımacılık Koridorunu hayata geçirmek ve Kuzey Deniz Rotasının potansiyelini geliştirmek için altyapı kapasitesini arttırırken lojistik bağlanabilirliği de geliştirecek.
Bununla beraber Rusya ve Hindistan sivil havacılık alanında da işbirliği yapma konusunda mutabık kaldı.
Ortak bildiri, taraflar arasında enerji sektöründe, Uzak Doğu’da ve Rusya’nın Arktik bölgesinde işbirliğini öngörüyor. Enerji işbirliği, özellikle ayrıcalıklı bir stratejik ortaklığın ‘önemli bir ayağı’ olarak tanımlanıyor ve bu bağlamda ilgili kaynaklarda ikili ticaret yapılması önem taşıyor.
Rusya ve Hindistan, 2024-2029 yılları için Rusya’nın Uzak Doğusunda Ticaret, Ekonomi ve Yatırım Alanlarında Rus-Hint İşbirliği Programı’nın yanı sıra Rusya Federasyonu’nun Arktik bölgesinde işbirliği ilkelerinin imzalanmasını memnuniyetle karşıladı.
Nükleer enerji alanında Rusya ve Hindistan, Kudankulam santralifnin güç ünitelerinin inşasında kaydedilen ilerlemeyi not etti.
Devletler, VVER-1200 reaktörlü Rus tasarımı yeni bir nükleer enerji santralinin hayata geçirilmesi için teknik istişarelere devam edecek.
Uzay konusunda ise devletler, uzayın barışçıl amaçlarla kullanılması ve roket motorlarının geliştirilmesi, üretimi ve kullanımının koordine edilmesi konusunda mutabık kaldı.
Askeri ve askeri-teknik işbirliği alanında iki lider, Rusya-Hindistan Hükümetler Arası Askeri İşbirliği ve Askeri-Teknik İşbirliği Komisyonu’nun 21. toplantısının 2024 yılının ikinci yarısında Moskova’da yapılması konusunda mutabık kaldı.
İki taraf ayrıca Rus teçhizat ve silahlarının bakımı için Hindistan’da yedek parça, bileşen, ünite ve diğer ürünlerin ortak üretimini teşvik edecek.
Rusya ve Hindistan tarım, bilim ve teknoloji, gemi yapımı ve onarımı, mavi ekonomi, denizcilik endüstrisi, sağlık hizmetleri, kutup araştırmaları, nanoteknoloji gibi alanları potansiyel işbirliği alanları olarak belirledi.
İki ülke eğitim ve diplomaların karşılıklı tanınması konusunda istişarelere devam edecek ve Rus dilinin Hindistan’da, Hint dillerinin de Rusya Federasyonu’nda yaygınlaştırılması için çaba sarf edecek.
Modi’nin Moskova’ya resmi ziyareti 8 ve 9 Temmuz tarihlerinde gerçekleşti. Hindistan başbakanı 2019’dan bu yana ilk kez Rusya’yı ziyaret etti. Putin ile son olarak Eylül 2022’de Semerkant’ta düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde bir araya gelmişti.