RUSYA

Rusya’da yeni enflasyon dalgası bekleniyor

Yayınlanma

Rusya’da büyük şirketler, artan vergi yükü ve rubledeki değer kaybı nedeniyle 2025’te fiyatları artırmayı planlıyor. Rusya Merkez Bankası, enflasyonun hızlanmaya devam ettiğini ve fiyat artışlarının yavaşlamasına dair bir işaret olmadığını belirtiyor.

Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’nin (RSPP) anketine göre, büyük Rus şirketleri, vergi artışlarını, rubledeki değer kaybını ve kötüleşen finansal performanslarını telafi etmek amacıyla 2025’te ürünlerinin fiyatlarını artırmayı planlıyor.

RSPP’nin verilerine göre, şirketlerin yüzde 37’si fiyat artışı planları hazırladı. Bu oran, son 7 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Fiyat artışı planlayanların oranı, geçen yılın ilk yarısına göre iki katına çıktı: Nisan ayında katılımcıların yüzde 19’u, temmuzda ise yüzde 16’sı bu yönde görüş bildirdi.

RSPP, geçen yılın sonunun şirketler için finansal sorunların arttığı bir dönem olduğunu belirtiyor.

Yılın başında bu durumdan şikâyet edenlerin oranı yüzde 11-16 iken, yıl sonunda şirketlerin dörtte biri “dönen varlık eksikliği” ve kredi alamama sorunlarından yakındı.

Şirketlerin beşte biri, dolar karşısında 100 ruble civarında seyreden rubledeki düşüşü sorun olarak gösterdi. Katılımcıların yaklaşık yüzde 17,7’si ise “artan mali yükten” şikâyet etti.

Ülkede bu yılın başından itibaren kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltildi ve bütçe, önümüzdeki 6 yıl içinde şirketlerden 11 trilyon ruble toplamayı planlıyor.

Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranını yüzde 21’e yükseltmesine rağmen, ülkede enflasyon geçen yılın sonunda yüzde 7,5’ten yüzde 9,5’e yükseldi. Gıda fiyatlarındaki artış ise yüzde 11’i aşarak son 9 yılın rekorunu kırdı.

Rusya Federal İstatistik Kurumu (Rosstat) verilerine göre, Ocak 2025’te enflasyon yüzde 1,23 arttı (yıl başından 3 şubata kadar). Yıllık fiyat artış hızı ise iki yıl sonra ilk kez çift haneli rakamlara ulaşarak yaklaşık yüzde 10 oldu.

Rusya Merkez Bankası, salı günü yayımladığı “Trendler Ne Anlatıyor” başlıklı raporunda, “Fiyat artışının sürdürülebilir bir şekilde yavaşlamasına yönelik belirtiler henüz mevcut değil,” ifadelerini kullandı.

Yıllık enflasyon aylık rakamlarla değerlendirildiğinde, aralık ayında yüzde 14,2’ye ulaştı.

Bu oran, bir önceki yılın aynı ayına göre 2,5 kat daha fazla. Gıda enflasyonu ise aylık hızların yıllıklandırılmasıyla yüzde 22,9’a yükseldi ve Aralık 2023 seviyelerini neredeyse üçe katladı.

Merkez Bankası, yaptırımlar, düşük hasat ve rubledeki değer kaybının enflasyonist baskıya önemli katkılar sağladığını belirtiyor.

Ayrıca, toplu taşıma ücretlerindeki artış, votka için uygulanan asgari perakende fiyatlarındaki artış ve konut ve kamu hizmetleri tarifelerindeki artış gibi “tek seferlik faktörlerin” de etkili olduğunu vurguluyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version