Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’da yerel seçimler: Donetsk, Herson ve Zaporojye’de sandıktan Birleşik Rusya çıktı

Yayınlanma

Rusya’da 10 Eylül’de, ülke genelindeki 85 oblastta ve geçen yıl referandumla Rusya’ya bağlanan Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporojye’de düzenlenen yerel seçimlerin sonuçlarına göre iktidar partisi Birleşik Rusya önde çıktı.

Rusya Merkez Seçim Komisyonu, pazartesi günü yaptığı açıklamada Donetsk, Lugansk  Herson ve Zaporojye’de yapılan seçimlerde ülkenin iktidar partisinin en çok oyu aldığını belirtirken, Kiev ve Batı oylamaların düzmece olduğunu savundu.

Komisyona göre, iktidar partisi Birleşik Rusya’nın adayları, söz konusu bölgeler Kırım Yarımadası’nda birinci çıktı.

Parti, Donetsk’te oyların yüzde 78,03’ünü, Herson bölgesinde yüzde 74,86’sını, Zaporojye bölgesinde yüzde 83,01’ini ve Lugansk’ta yüzde 74,63’ünü elde etti.

Rusya’nın diğer bölgelerinde Birleşik Rusya’nın yanı sıra Rusya Federasyonu Komünist Partisi ve Liberal Demokrat Parti öne çıktı.

Batılı ülkeler, eski Ukrayna bölgelerindeki seçimleri uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirerek kınadı.

AB’den kınama

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, açıklamasında “Rusya’nın yasa dışı askeri kontrolünü ve Ukrayna topraklarının bir kısmını ilhak etme girişimini meşrulaştırma ya da normalleştirme yönündeki bu beyhude girişimini şiddetle reddediyoruz,” ifadelerine yer verildi.

8 Eylül’de Ukrayna Dışişleri Bakanlığı diğer ülkeleri ‘sahte seçimlerin’ sonuçlarını tanımamaya çağırmıştı.

Başkentte Sobyanin yeniden belediye başkanı

Moskova’da Birleşik Rusya en fazla oyu aldı ve Sergey Sobyanin yeninden belediye başkanı olarak seçildi. Seçim komisyonuna göre Sobyanin, oyların yüzde 76’sından fazlasını alarak kazandı.

Rusya Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova, ortalama yüzde 43,5 olan katılım oranının 2017’den bu yana görülen en yüksek oran olduğunu belirtti. Bu rakam, seçimlerin düzenlendiği eski Ukrayna bölgelerini de kapsıyor.

Herson, Zaporojye ve Donetsk’te sabotajlar

Öte yandan Rusya Merkez Seçim Komisyonu Başkan Yardımcısı Nikolay Bulayev, basın mensuplarına verdiği demeçte, seçim günü Zaporojye’deki bir oy kullanma merkezinin oylamaya saatler kala insansız hava araçlı bir saldırının hedefi olduğunu kaydetti. Bulayev, saldırı esnasında herhangi bir görevlinin olmadığını da sözlerine ekledi.

Herson bölgesinde ise oy verme merkezinin yakınında el bombası bulunduğu bildirildi.

Herson seçim komisyonunun Rusya tarafından atanan başkanı Marina Zaharova, bombanın merkezin dışındaki çalıların arasına gizlendiğini ve acil durum ekiplerinin bombayı imha ettiği sırada oy verme işlemenin mecburen durdurulduğunu ifade etti. Zaharova, ayrıca seçimlerde Herson sakinlerinin yüzde 65,36’sının oy kullandığını belirtti.

Donetsk başkan vekili Denis Puşilin de açıklamasında, ayrıntı vermeksizin bölgedeki sandık görevlilerinin ‘yaralandığını ve sakatlandığını’ kaydetti.

Kremlin: Halk, Putin ve hükümetin rotasına mutlak desteğini gösterdi

Seçim sonuçlarına ilişkin İzvestiya gazetesine değerlendirmede bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Halkın (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in rotasına verdiği mutlak desteği ve hükümetin çalışmalarının etkinliğini gösteren sonuçları görüyoruz,” diye konuştu.

Peskov, ayrıca bölgesel liderlerin ve federal hükümetin halktan ‘A’ aldığını da sözlerine ekledi.

RUSYA

Moskova Borsası, Kazakistan’dan çekiliyor

Yayınlanma

Moskova Borsası, yaptırımların etkisiyle Kazakistan Menkul Kıymetler Borsası’ndan çekiliyor. Kazakistan tarafı, yaptırımların uluslararası iş birliklerini zora sokabileceği gerekçesiyle Moskova Borsası ile ortaklığını sonlandırmaya hazırlanıyor.

Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Timur Süleymanov, Moskova Borsası’nın Kazakistan Menkul Kıymetler Borsası’ndaki (KMKB) hissedarlar arasından çekileceğini duyurdu.

Süleymanov, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, “Moskova Borsası’nın KMKB hissedarlarından çekilmesine dair prensip kararı alındı ve bu karar Moskova Borsası yetkilileri tarafından da desteklendi. Bunun doğru bir profesyonel adım olduğunu söylemek isterim,” ifadesini kullandı.

Süleymanov ayrıca, borsalar arasında daha önce stratejik bir iş birliği anlaşması bulunduğunu hatırlattı.

Ancak Süleymanov, “Moskova Borsası yaptırımlara maruz kaldıktan sonra, KMKB temsilcileri, yaptırımların borsanın faaliyetlerini olumsuz etkileyebileceği endişesini dile getirdi. Bu nedenle ortaklığın sürdürülmesinin doğru olmadığını düşündüler,” diye ekledi.

Daha önce, KMKB Yönetim Kurulu Başkanı Alina Aldambergen, Moskova Borsası’ndan hisse geri alımı konusunda görüşmeler yürüttüklerini bildirmişti. Aldambergen’e göre, bu geri alım ya KMKB tarafından gerçekleştirilecek ya da hisseler Kazak tarafının onayıyla üçüncü taraflara devredilebilecek.

Haziran ayının sonunda Frank Media portalının kaynaklarına göre, Moskova Borsası’nın hissedarlar listesinden çıkarılması kararı, riskleri analiz eden uluslararası bir hukuk danışmanının raporunun ardından alındı.

Aynı kaynak, Moskova Borsası’nın buradaki payının yüzde 50’nin altında olduğu için Kazakistan Borsası’nın, yaptırımlardan etkilenme riskinin düşük olduğunu belirtti.

Fakat KMKB yönetimi, hissedarlar arasında yaptırımlara tabi bir Rus şirketinin bulunmasının, yabancı finans kuruluşları ve iş ortaklarıyla yapılacak çalışmalarda sorunlar yaratabileceğinden endişe ediyordu.

Frank Media‘nın bir diğer kaynağına göre, Moskova Borsası’nın KMKB’deki sermaye payı yüzde 13,1 ve bu payın piyasa değeri 13,1 milyar tenge (yaklaşık 2,2 milyar ruble) olarak hesaplanıyor.

Moskova Borsası, KMKB’deki bu hisseleri, Rusya tarafından sağlanan teknoloji kapsamında yürütülen stratejik iş birliğinin bir parçası olarak edinmişti.

Temmuz ayında ABD, Moskova Borsası’na karşı ek yaptırımlar uyguladı. İngiltere de benzer kısıtlamalar getirdi. Bu gelişmelerin ardından KMKB, olağanüstü bir hissedarlar toplantısı düzenleyeceğini duyurdu.

Toplantının tek gündem maddesi, olası geri alım sürecinde hazine hisselerinin değerini hesaplama metodolojisinin belirlenmesi oldu.

Moskova Borsası, ABD yaptırımlarına karşı hamle geliştiriyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’dan ülkeden ayrılmaya karar veren yabancı şirketlere yeni vergi yükü

Yayınlanma

Rusya, ülkeden ayrılan yabancı şirketlerin varlık satışlarından alınan “çıkış vergisini” yüzde 35’e çıkarma kararı aldı. Ayrıca, 50 milyar rubleyi aşan işlemler için Devlet Başkanı Putin’in onayı gerekecek.

Rusya makamları, ülkeden ayrılan yabancı şirketlerin ülkedeki varlıklarını satarken bütçeye yaptıkları katkıyı artırma ve işlemler için uygulanan asgari vergi oranını yükseltme konusunda anlaştı.

RBK gazetesine bilgi veren üç kaynaktan ikisine göre, yabancı şirketlerin satışı sonrası hazineye yapılacak zorunlu katkılar, varlıkların piyasa değerinin mevcut yüzde 15’inden yüzde 35’ine çıkarılacak.

Bu katkının yüzde 25’i anlaşma tarihinden itibaren ilk ay içinde, yüzde 5’i bir yıl içinde ve diğer yüzde 5’i de iki yıl içinde bütçeye ödenecek.

Varlıkların piyasa değerine uygulanan zorunlu iskontonun oranı ise yüzde 50’den yüzde 60’a yükseltilecek.

Gazeteye göre yetkililer ayrıca yeni bir kural getirmeyi planlıyor: 50 milyar rubleyi aşan işlemlerin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanması gerekecek.

Gazetenin kaynaklarına göre, yabancı şirketlerin Rusya’dan çıkışına ilişkin daha sert koşullar, bu hafta yabancı yatırımların kontrolü ile ilgili hükümet alt komitesinde onaylandı.

Alt komiteye, Maliye Bakanı Anton Siluanov’un başkanlık ettiği belirtiliyor. Maliye Bakanlığı, konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Rusya’da işletmelerini satan yabancı şirketler için zorunlu ödeme, Moskova’nın Ukrayna’daki askeri müdahalesine yanıt olarak uygulanan Batı yaptırımları sonrası 2022 yılında belirlenmişti.

O tarihten bu yana Rusya, yabancı şirketlerin ülkeden ayrılma koşullarını giderek daha da zorlaştırdı. Her tür anlaşma için büyük indirimler talep ediliyor ve satış fiyatının bir kısmı hazineye aktarılıyor.

Yabancılar için uygulanan çıkış vergisi başlangıçta yüzde 10 iken, geçen yıl bu oran satılan varlıkların değerinin yüzde 15’ine yükseltilmişti.

Rusya’dan ayrılan yabancı şirketlerin Rusya’daki varlıklarının satışından elde edilen gelir, ağustos ayı sonu itibarıyla yaklaşık 140 milyar rubleye ulaştı.

2023 yılında, Rusya’daki yabancı şirketlerin varlıklarını satın almak için 93 anlaşma imzalandı.

Bu anlaşmaların toplam değeri 11 milyar doları aştı. 2024’ün ilk yarısında ise 1,9 milyar dolar karşılığında 34 yeni anlaşma yapıldı.

Unilever, Rusya’daki varlıklarının satışını tamamladı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Türkiye ile Rusya’dan uluslararası gaz merkezi için yeni adımlar

Yayınlanma

Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller ve Türkiye Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, uluslararası bir gaz merkezi kurulması projesini görüştü. Bu adım, 2022’de Rus gazının Avrupa’ya ihracatındaki düşüş sonrasında gündeme gelmişti.

Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller ve Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, uluslararası bir gaz merkezi oluşturulması projesini masaya yatırdı.

Toplantı, St. Petersburg Uluslararası Doğalgaz Forumu kapsamında gerçekleşti.

Gazprom’dan yapılan açıklamada, “Taraflar, uluslararası bir gaz merkezi oluşturulması projesi de dahil olmak üzere, doğalgaz sektöründeki güncel konular iş birliği olanaklarını değerlendirdi. Görüşmede, Gazprom’un Türkiye’ye güvenilir bir şekilde gaz tedarik ettiği vurgulandı,” ifadelerine yer verildi.

Ancak açıklamada, uluslararası doğalgaz merkezi projesinin ayrıntıları hakkında henüz net bir bilgi paylaşılmadı.

Türkiye’de bir gaz merkezi oluşturma fikri, 2022 yılında Rus gazının Avrupa’ya boru hattıyla ihracatında yaşanan ciddi düşüş sonrası gündeme gelmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası bir gaz merkezi oluşturulması için çalışmalar başlatılması talimatını vermişti. Erdoğan, söz konusu kararı 14 Ekim 2022 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamıştı.

Aslında bu fikri ilk olarak Putin, Moskova’daki Enerji Haftası (REN-2022) forumunda gündeme getirmişti.

Gazprom, Karadeniz üzerinden Mavi Akım ve Türk Akımı boru hatları aracılığıyla Türkiye’ye gaz sevkiyatı yapıyor.

Vedomosti gazetesi, Avrupa Gaz İletim Sistemi Operatörleri Ağı’nın (ENTSOG) verilerine dayanarak, Ocak-Temmuz 2024 döneminde Türk Akımı boru hattı üzerinden Avrupa Birliği’ne yapılan Rus doğalgaz sevkiyatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40,5 artarak 9,26 milyar metreküpe ulaştığını belirtti.

Türkiye enerji merkezi olabilir mi?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English