Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’nın Belgorod bölgesinde Ukraynalı savaş esirlerini taşıyan uçak vuruldu

Yayınlanma

Rusya makamları, dün sabah ülkenin batısındaki Belgorod oblastındaki bir Il-76 uçağının düştüğünü ve uçakta bulunanlarının tamamının öldüğünü açıkladı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde uçağın irtifa kaybettiği ve ardından çakıldığı görülüyor.

Uçağın Ukrayna sınırına 50 kilometreden daha az bir mesafede bulunan Yablonovo kasabası civarında düştüğü belirtiliyor.

Ukraynalı savaş esirlerini taşıyordu

Rusya Savunma Bakanlığı, Il-76’nın düştüğü sırada 65 Ukraynalı savaş esiri, altı mürettebat ve esir askerlere eşlik eden üç personel taşıdığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Kiev rejimi bugün saat 11.15’te bir Rus askeri nakliye uçağının düşürülmesiyle sonuçlanan bir terör eylemi gerçekleştirdi. Uçak, Ukraynalı askeri personeli esir takasına götürmek üzere Çkalovskiy’den Belgorod havaalanına doğru uçmaktaydı,” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Belgorod sınırının karşısında bulunan Harkov oblastında konuşlu Ukrayna kuvvetlerinin uçağa iki füze attığı kaydedildi.

Belgorod Valisi Gladkov: Bir saat önce füze saldırısı alarmı verilmişti

Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, olay yerinde müfettişlere ve acil durum ekiplerine katılarak uçakta bulunan herkesin öldüğünü belirtti. Gladkov, Il-76 kazasından yaklaşık bir saat önce füze saldırısı alarmı verdiğini duyurmuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Ukrayna’yı uçağa ‘kasten saldırı düzenlemekle suçladı. Bakanlık, açıklamasında “Kiev’de, yaklaşan takasın çok iyi farkındaydılar. Savaş esirlerinin nasıl ve hangi yolla teslim edileceğini biliyorlardı,” denildi.

Alt parlamento kanadı Duma’nın Savunma Komisyonu Başkanı Andrey Kartapolov ise, 80 Ukraynalı savaş esirini taşıyan ikinci bir Rus askeri uçağının düşen Il-76 uçağının arkasında uçtuğunu ancak kazanın ardından geri döndürüldüğünü dile getirdi.

Kartapolov kalan savaş esirleri için “Artık bir takastan söz edemeyiz,” dedi.

Ukrayna sorumluluk üstlenmedi, Moskova’nın iddialarını yalanlamadı

Ukrayna ordusu felaketin sorumluluğunu üstlenmedi ancak Moskova’nın iddialarını da yalanlamadı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, kazadan birkaç saat sonra yayımladığı basın açıklamasında, füze taşımak için kullanıldığını düşündüğü Rus askeri uçaklarını hedef aldıklarını ve ‘Ukrayna’yı ve Ukraynalıları korumak için tüm tedbirleri alacaklarını’ duyurdu.

Askeri İstihbarat Sözcüsü Andrey Yusov, Hür Avrupa Radyosu’na verdiği demeçte çarşamba günü için bir esir takasının planlandığını söyledi, ancak kaza sırasında Il-76 uçağında Ukraynalı esirlerin bulunup bulunmadığına dair yorum yapmadı.

Kiev, ayrıca uçakta kimlerin bulunduğuna dair ‘güvenilir bilgiye’ sahip olmadığını duyurdu. Ukrayna’nın Ana İstihbarat Müdürlüğünden yapılan açıklamada “Şu anda uçakta kimlerin ya da kaç kişinin bulunduğuna dair güvenilir ve kapsamlı bir bilgiye sahip değiliz, denildi.

Ukraynalı savaş esirlerinin uçakta olup olmadığı konusunda yorum yapmayan istihbarat teşkilatı, Moskova’yı esir aldığı askerlerin hayatını tehlikeye atmakla suçladı: “Ukrayna’ya araç sayısı, güzergahlar ve mahkumların teslim şekilleri hakkında bilgi verilmedi. Mahkumların hava, demiryolu ve karayolu ile sevk edildiği bilinmektedir. Bu durum, Rusya’nın mahkumların hayatlarını ve güvenliklerini tehlikeye atmayı amaçlayan kasıtlı eylemlerine işaret ediyor olabilir.”

Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de Rusya’nın Ukraynalı savaş esirlerinin ‘hayatlarıyla oynadığını’ öne sürerek, şu ifadeleri kullandı: “Rusların Ukraynalı mahkumların hayatlarıyla, yakınlarının duygularıyla ve toplumumuzun duygularıyla oynadıkları açıktır.”

RUSYA

AB, Rusya’ya karşı LNG ve alüminyum ambargosu hazırlığında

Yayınlanma

Avrupa Birliği, Rusya’ya karşı 16. yaptırım paketi kapsamında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve alüminyum ambargosu ile onlarca gemiye kısıtlama getirmeyi ve yeni bankaları SWIFT’ten çıkarmayı planlıyor. Ambargolar kademeli olarak uygulanabilir, ancak boru hattı gazı yaptırımları gündemde değil.

Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı 16. yaptırım paketi kapsamında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve alüminyum ambargosu uygulamaya hazırlanıyor. Ayrıca onlarca gemiye kısıtlama getirilmesi ve yeni bankaların uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılması da planlar arasında yer alıyor.

Bloomberg‘in Avrupalı diplomat kaynaklarına dayandırdığı habere göre, LNG ambargosu kademeli olarak hayata geçirilebilir.

AB Komisyonu, önümüzdeki ay sunmayı planladığı bir yol haritasıyla bu süreci detaylandıracak. AB’nin başlıca Rus LNG ithalatçıları arasında İspanya, Belçika ve Fransa bulunuyor. Bu ülkelerin yaptırımlara karşı çıkması beklenmiyor.

Bununla birlikte, boru hattıyla gelen Rus gazına yönelik yaptırımlar şimdilik gündemde değil. Macaristan ve Slovakya gibi ülkeler hâlâ Rus gazına bağımlı durumda. Bloomberg verilerine göre, 2020’de Avrupa’ya 10,5 milyon ton Rus LNG’si ulaşırken, bu rakam geçen yıl 15,5 milyon tona yükseldi.

Alüminyuma yönelik yaptırımların kapsamı belirsiz

Alüminyuma yönelik yaptırımların kapsamı ve zamanlaması henüz netlik kazanmış değil. Bloomberg‘in kaynakları, bu yaptırımların da kademeli olarak uygulanabileceğini belirtiyor.

ABD ve Birleşik Krallık, Rus alüminyumuna yönelik ithalat yasağını daha önce uygulamaya koymuştu. AB ise şu ana kadar yalnızca alüminyum tel, folyo ve bazı boruların ithalatını yasakladı.

Trade Data Monitor verilerine göre, Ocak-Ekim 2024 döneminde AB ülkeleri Rusya’dan yaklaşık 130 bin ton alüminyum ithal etti.

Bu rakam, toplam 2,2 milyon tonluk ithalatın yüzde 6’sına karşılık geliyor. Karşılaştırıldığında, 2023 ve 2022’nin aynı dönemlerinde bu oran sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 19 olarak gerçekleşmişti.

AB’nin yeni yaptırım paketini, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin üçüncü yıl dönümü olan 24 Şubat’a kadar uygulamaya koyması bekleniyor.

Mosskova, yaptırımları “iki ucu keskin bir kılıç” olarak nitelendirerek, bunların uygulayan ülkelerin çıkarlarına zarar verdiğini savunuyor. Ayrıca, Rusya’nın yaptırımların etkilerini en aza indirme konusunda deneyimli olduğu vurgulanıyor.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Avrupalı şirketler Rusya’da 3 milyar avro vergi ödedi

Yayınlanma

Rusya, Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki şirketlerden 2023 yılında yaklaşık 3 milyar avro vergi geliri elde etti. Politico’nun haberine göre, G7 ve AB ülkelerinden 930 şirket, Rusya’da en büyük kurumlar vergisi ödeyenler arasında yer alıyor.

Kremlin, Rusya’da faaliyet gösteren Avrupa Birliği şirketlerinden 2023 yılında yaklaşık 3 milyar avro vergi kazandı.

Politico’nun Kiev Ekonomi Okulu Enstitüsü’nün (KSE) verilerine dayandırdığı haberine göre Rusya’da faaliyet gösteren 1600 yabancı şirketin 900’den fazlası G7 ve AB ülkelerine ait. Bu şirketlerin 930’u, Rusya’da en büyük kurumlar vergisi ödeyenler arasında yer alıyor.

Haberde, “Rusya’da en yüksek kurumlar vergisi ödeyen 20 şirketten 16’sı G7 ve AB ülkelerine ait,” ifadelerine yer verildi.

AB şirketlerine odaklanıldığında, raporda en az 827 firmanın faaliyet gösterdiği belirtiliyor.

Bu şirketlerin toplam geliri 2022’deki 111,4 milyar dolardan 2023’te 81,4 milyar dolara düşerken, ödedikleri kurumlar vergisi 3 milyar dolar seviyesinde sabit kaldı.
Söz konusu bilgiler, Rusya’nın Ukrayna’daki Savaşına Kurumsal Destekçiler başlıklı raporda yer aldı.

Fransız Leroy Merlin ve Auchan, İsviçreli Nestlé ve Alman Metro ile Globus gibi firmalar, Rusya’da en büyük Avrupa merkezli vergi mükellefleri arasında öne çıkıyor.
2025 itibarıyla Rusya’da kurumlar vergisi oranının yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılacak olması, Batılı şirketlerin Rusya ekonomisine katkısını daha da artıracak.

Daha önce Newsweek, B4Ukraine ve KSE verilerine atıfta bulunarak, Amerikan şirketlerinin 2023 yılında Rusya’da toplam 1,2 milyar dolar kurumlar vergisi ödediğini belirtmişti.

ABD’nin eski Moskova Büyükelçisi ve Stanford Üniversitesi profesörü Michael McFaul, Rusya’da faaliyet göstermeye devam eden şirketlerin eylemlerini “ahlaksız ve utanç verici” olarak nitelendirmişti.

Newsweek, ayrıca Rusya pazarından çıkmak isteyen yabancı şirketlerin sıkı koşullarla karşı karşıya kaldığını hatırlattı.

Bu koşullar arasında yüzde 15’lik bir “çıkış vergisi” ve varlıkların satışında yüzde 50’lik zorunlu indirim bulunuyor. Habere göre, sadece Ocak-Mart 2024 arasında “çıkış vergisi” Rusya bütçesine 385 milyon dolar gelir sağladı.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Gazprom, rekor zararın ardından 1600 çalışanını işten çıkarmayı planlıyor

Yayınlanma

Gazprom, 629 milyar ruble zarar açıklamasının ardından merkez ofisindeki 1600 çalışanını işten çıkarmayı değerlendiriyor. Avrupa pazarındaki kayıplar ve Çin ile beklenen işbirliğinin gerçekleşmemesi, şirketin gelirlerini ciddi şekilde etkiledi.

Avrupa pazarını kaybeden ve yüz milyarlarca ruble zarar açıklayan Rusya’nın enerji devi Gazprom, merkez ofis çalışanları için kapsamlı işten çıkarmalar planlıyor.

St. Petersburg merkezli 47news sitesinin haberine göre şirket, merkez ofisindeki 1600 çalışanın işten çıkarılmasını değerlendiriyor.

Bu öneri, Gazprom yönetim kurulu başkan yardımcısı Elena İlyuhina tarafından, şirketin başkanı Aleksey Miller’a gönderilen dilekçede dile getirildi.

Dilekçede, Gazprom’un karşı karşıya olduğu zorluklar ve yönetim ile üretim süreçlerinde maliyet optimizasyonunun zorunluluğuna vurgu yapıldı.

İlyuhina’ya göre Gazprom, merkez ofis çalışanlarına yılda 50 milyar ruble harcıyor. İlyuhina, bu çalışan sayısının 4100’den 2500’e indirilebileceğini belirtti.

Diğer yandan Gazprom’un Enformasyon Politikaları Dairesi Başkanı Sergey Kupriyanov, durumu Forbes’a doğruladı. Dikeçede, işten çıkarılacak personelin 15 Şubat’a kadar belirlenmesinin planlandığı ifade ediliyor.

Ukrayna üzerinden doğalgaz sevkiyatını kesen Gazprom, ihracatının üçte ikisini kaybetti. 2023 yılında şirketin Avrupa dışına yaptığı gaz ihracatı yalnızca 69 milyar metreküp oldu ve bu, 1985’ten bu yana en düşük seviye olarak kayıtlara geçti. Avrupa’ya ihracat ise 28 milyar metreküple 1970’lerin sonundaki seviyelere geriledi.

2024 yılında Avrupa’ya gaz sevkiyatı 32 milyar metreküpe yükselmiş olsa da, savaş öncesi seviyelerin (2018-2019’da 180 milyar metreküp) beşte birinden az kaldı.

2023 yılında Gazprom, 25 yıldan sonra ilk kez Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na (IFRS) göre 629 milyar ruble net zarar açıkladı. Bu rakam, şirket tarihindeki en büyük zarar oldu.

Geçen yıl Gazprom, ocak-eylül döneminde 989 milyar ruble kâr açıklasa da gaz iş kolundaki kayıplar devam etti; yılın ilk yarısında bu kayıplar 480,6 milyar ruble olarak gerçekleşti. Ukrayna üzerinden doğalgaz sevkiyatının 1 Ocak 2025 itibarıyla sona ermesiyle, Gazprom’un yıllık gelirinin yaklaşık 6 milyar dolar daha düşmesi bekleniyor.

Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya doğalgaz tedarikini durdurdu

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English