RUSYA

Rusya’nın en büyük bankalarından Sberbank, yuan alım satımını askıya alacak

Yayınlanma

Rusya’nın en büyük bankalarından biri olan Sberbank, devam eden yaptırımlar nedeniyle Moskova Borsası’nda yuan alım satımının riskler barındırdığını belirtti.

Daha bir ay önce Sberbank CEO’su German Gref, söz konusu kararda herhangi bir riskin bulunmadığını söylemişti. Ancak banka, şimdi bunu olası bir senaryo olarak kabul ederek bir acil durum planı geliştirdi.

Sberbank’ın CEO yardımcısı ve finans departmanı başkanı Taras Skvortsov, bankanın yuan alım satımının askıya alınması olasılığını göz ardı etmediğini doğruladı.

Kommersant gazetesinin aktardığına göre Skvortsov, yaptığı açıklamada “Bu durumda nasıl hareket edeceğimize dair belirli bir senaryomuz var,” diyerek belirsizliğe katkıda bulunan faktörler olarak sürekli genişleyen yaptırımları ve bunlara karşı öngörülemeyen tepkileri gösterdi.

Moskova Borsası’nda yuan alım satımı, borsanın haziran ortasında yaptırıma uğramasının ardından sorgulanmaya başlandı. Amerikan doları ve avro alım satımı derhal durdurulurken, yuan alım satımının devamı Çin bankalarının eylemlerine bağlı.

Şu anda bir geçiş dönemi yaşanırken, 12 Ekim’den sonra Moskova Borsası ile yapılacak her işlem ABD’nin ikincil yaptırımlarına neden olabilir.

Daha önce Bank of China’nın bir iştiraki takas bankası işlevini yerine getiriyordu, fakat yaptırımların uygulanmasının ardından yerini bir başka Çin devlet bankası olan Çin Sanayi ve Ticaret Bankası’nın bir iştiraki aldı.

Bu değişikliğe rağmen, özellikle büyük Çin bankalarının Rus şirketleriyle işlem yapma konusunda artan ihtiyatı göz önüne alındığında riskler yüksek kalmaya devam ediyor.

Yatırım banker Yevgeniy Kogan’a göre, Moskova Borsası ile çalışan Çinli bankalar açısından riskler ciddi ölçüde arttı ve daha küçük bankalar, daha önce günlük ciroları 100 milyar rubleyi aşan yuan işlemlerini takas etmek için uygun olmayabilir.

Rusya Merkez Bankası başlangıçta yuan alım satımının Moskova Borsası’nda devam edeceğini garanti etmişti. Ancak bankalar şimdi alternatif çözümler için hazırlık yapıyor.

Skvortsov, “Böylesine zorlu bir senaryoda bile müşterilerimize para birimiyle nasıl çalışacakları konusunda seçenekler sunmaya devam edeceğiz,” diye konuştu.

VTB’nin yöneticisi Andrey Kostin de yuanın Rusya ile Çin dahil diğer ülkeler arasındaki ticarette yaygın olarak kullanılmaya devam edeceğini ama bu ticaretin organizasyonunda farklılık gösterebileceğini vurguladı.

Yuan alım satımının askıya alınmasının ötesinde, piyasa Rusya’daki yuan likiditesinin mevcudiyeti konusunda da endişe duyuyor.

Likidite durumunun son birkaç ayda keskin bir şekilde kötüleştiğini ve hiçbir iyileşme belirtisi olmadığını kaydeden Skvortsov, piyasa faiz oranlarının, oyuncuların kalıcı bir likidite aracından ziyade son çare olarak büyük ölçüde Merkez Bankası tarafından sağlanan swaplara bel bağlamasa nedeniyle arttığını dile getirdi.

Merkez Bankası bu hafta, yıl başında günlük 10 milyar yuan olan yuan swap limitini önce 25 milyar yuana, ardından da 30 milyar yuana yükseltti.

Bu tedbirlere rağmen yuan likiditesi hala yetersiz. Rus bankaları ve işletmeleri uzun zamandır yuan sıkıntısından şikayet ediyordu ve yaptırımlar para biriminin iç piyasaya girişini daha da kısıtladı.

Hükümet, büyük ihracatçılar için döviz kazançlarının yurda getirilmesi ve satılması zorunluluğunu iki kez gevşeterek yüzde 80’den yüzde 40’a indirdi.

Çin bankaları, yuan cinsinden havalelerin yaklaşık yüzde 80’ini Rusya’ya iade etmeye başladı

Çok Okunanlar

Exit mobile version